Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Setkání autokrosových mistrů s premiérami

Tečku za letošní autokrosovou sezonou udělalo tradiční Setkání mistrů v Humpolci, které i přes nepříznivé počasí přineslo nejednu premiéru. Škoda, že řada jezdců nemá zájem se rozloučit s příznivci autokrosu a jakoby pro ně tento volný závod, neexistoval.

Diváci se tak nedočkali ani jednoho ze reprezentantů divize cestovních automobilů Touring autocross, nepřijeli ani například Roman Keřka, Petr Bartoš, Martin Hrubý, Dušan Horčička, Jiří Bret, Luboš Kužel. Naopak z Holandska nelitovali cestu Wiely Albers nebo Timo Pähler. Vicemistr Evropy Radek Jordák půjčil svoji buggy Marku Stloukalovi.

Od Hozy Smrže si zase půjčil buggy Petr Nikodém a vydal se na zkušenou do Super Buggy, do které přestupuje, stejně jako Milan Vaněk s novým vozem Marat, tedy stejným, s nímž letos startoval Albers.

Nejrychlejší čas v tréninku zajel úřadující mistr republiky Jakub Kubíček, ale druhý nejrychlejší byl Petr Nikodém, jen o čtyři desetiny pomalejší. Třetí byl Zdeněk Antony. První rozjížďky vyhrál Kubíček před Antonym a Horákem, a Vaněk před Stloukalem a Vláďou Štětinou. První jízdu druhé ovládl Antony před Horákem a Pählerem, druhou jízdu Kubíček před Stloukalem a opět Vláďou Štětinou. Milan Vaněk do finále nepostoupil, Nikodém si zajistil postup devátým časem.

Až do finálových jízd se počasí jakž tak drželo, ale pak začalo stále víc a víc poprchávat a v posledních třech finálových jízdách bugin mohli diváci jen odhadovat, kdo je na kterém místě. Trať se proměnila v bahenní lázeň se vším všudy. V poslední jízdě dne vzal rozum do hrsti Jakub Kubíček a s náskokem tři a půl sekundy vyhrál před Zdeňkem Antony, za ním projel zhruba ve stejném odstupu David Horák a čtvrtý Petr Nikodém. Smůlu měl Vláďa Štětina, kterého minimálně o páté místo připravil technický problém.

Přemluvit se nechal i Petr Turek, vicemistr Evropy z roku 2012, který ukončil kariéru v roce 2015. Vypůjčil si stroj od Víti Nosálka a divizi Buggy 1600 vyhrál, když sváděl pěkné souboje s Dušanem Králíkem ze Slovenska.

Tomáš Jánoš zase neodolal nabídce Martina Samohýla a vyzkoušel si Škodu Fabia s níž Matvej Furaškin získal letos titul mistra Evropy. Bylo vidět, že zlínská škodovka je auto na vyhrávání, protože za celý den Tomáš Jánoš, který jinak v mistrovství republiky startuje s VW Polo v divizi Touring 1600, nedal šanci ani Marcelu Dleskovi s Mitsubishi Lancer ani Janu Brožkovi se Škodou Fabia. Vyhrál s náskokem dvaceti sekund, tedy takřka o půl kola.
Smutný byl v Humpolci také pohled na divizi Touring 1600, do které nastoupili jen čtyři jezdci, včetně úřadujícího mistra republika Dominika Senegacnika z Rakouska, který také jasně vyhrál.

Pořadatelé AMK Zálesí pod vedením pana Josefa Špačka opět připravili pěkné závody, bohužel kvůli špatnému počasí přišli jen skalní diváci, ale určitě nelitovali. Škoda jen, že si někteří jezdci neváží práce pořadatelů, aby je v jejich snaze podpořili.


Super Buggy

1.Kubíček
2.Antony
3.Horák
4.Nikodém
5.Gomzjakov
6.V.Štěina
7.Hošek
8.Stloukal
9.Pähler
10.Ratajský


Buggy 1600

1.Turek
2.Rezek
3.Králík


Junior Buggy

1.Novotný
2.Švors
3.Duřt


Touring 1600

1.Senegacvnik
2.Stavěl
3.Janhuba


Touring Autocroos

1.T.Jánoš
2.Dlesk
3.Brožek



JL 7.10.2019

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar