Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Scott Speed se představuje

Třiatřicetiletý Scott Speed (33) se narodil ve městě Manteca v americkém státě Kalifornia. Jeho dětství provázely především úspěchy v kartingu, kde získal 5 národních mistrovských titulů.

Další úspěchy především v zámořských formulových seriích plynule přešly v poznávání evropských okruhů, zejména účastí v britské F3, Formuli Renault 2000 a následně v seriálu GP2, kde v roce 2005 obsadil celkově 3. místo. Právě rok 2005 byl pro Scotta Speeda ve vztahu ke královně motorsportu Formuli 1 zlomový, protože monopost F1 tehdy okusil jako třetí jezdec týmu F1 Red Bull Racing v tréninku pro VC Kanady a USA. Stal se tak prvním Američanem ve F1 od roku 1993, kdy americké barvy hájil legendární Michael Andretti.

Ještě v roce 2005 stačil odjet šest závodů v týmu USA série A1 GP s nejlepším umístěním na 4. místě v Portugalsku. V roce 2006 vstoupil Scott Speed naplno do F1 a stal se jezdcem týmu Scuderia Toro Rosso, pro který to byla rovněž debutová sezóna ve F1. Tři umístění v top 10 celkové klasifikace závodů mu zajistila prodloužení smlouvy ve stejném týmu i pro rok 2007. Po VC Evropy se Scott Speed nakonec rozhodl F1 opustit a vrátit se do zámoří.

Po F1 následovala od roku 2008 jeho účast v několika okruhových sériích především v populárních závodech NASCAR, kde skončil v 8 závodech v top 10. V roce 2013 vstoupil na atraktivní pole zámořského rallycrossu. Od té doby až do současnosti startuje v prestižním seriálu Red Bull Global Rallycross Series. Poté, co podepsal v roce 2014 smlouvu s týmem Andretti Autosport startuje s vozem Volkswagen a v loňské sezóně dokázal s osmi podiovými umístěními získat dokonce mistrovský titul. Po letošních 3 závodech je aktuálně na celkovém třetím místě v této prestižní rallycrossové sérii.


PR 8.6.2016

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar