Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Samohýl ŠKODA Team - Jakeš a Březík v Krumlově čtvrtý a pátý

Závěr českého šampionátu v rally obstarala Rallye Český Krumlov, přesunutá z květnového termínu na listopad. Miroslav Jakeš s Petrem Machů vybojovali na jihu Čech 4. místo absolutně, o příčku níže byli klasifikováni Adam Březík s Ondřejem Krajčou. Obě posádky startovaly s vozy Škoda Fabia R5.

Listopadový termín Rallye Český Krumlov sebou nesl hodně otazníků. Nakonec se naštěstí nenaplnily předpovědi mrazíků, účastníky tak potrápily jen vlhké tratě a mlha, zejména v úvodu druhé etapy. A zatímco Miroslav Jakeš měl s čím srovnávat, Adam Březík si odbýval na Českokrumlovsku soutěžácký debut.


„V květnu je to tam určitě hezčí, všechno kolem tratí kvete. Právě zima a pochmurné počasí bylo asi těmi největšími rozdíly. Jinak svezení bylo podobné a nakonec na listopad i počasí soutěži relativně přálo. Kdyby přišly původně předpovídané námrazy, asi by to byl větší problém a bylo to výrazně horší,“ řekl před startem rožnovský jezdec. Krumlovské erzety jsou proti ostatním závodům v Čechách hodně technické, nejblíže se typově blíží moravským podnikům. Závodí se na úzkých cestičkách, na místy uskákaném asfaltu. V lesích bylo zrádné napadané listí, stejně jako nečistoty. Ale hlavně jsem vnímal handicap neznalosti tratí. I proto jsem měl ze závodu velký respekt. Projevilo se to v průběhu i na tom, o kolik jsme se v druhých průjezdech zrychlili, většinou o více než sekundu na kilometr,“ popsal Adam Březík.

Posádky Samohýl ŠKODA Teamu nastoupily na start posíleny výsledky na Rally Vsetín (vítěz Březík, 3. místo Jakeš), což potvrdily i v úvodní divácké speciálce na budějovickém výstavišti, kde zajely třetí (Jakeš), resp. čtvrtý (Březík) čas. Na klasických zkouškách oba týmoví jezdci své pozice mírně opustili, když nestačili na tři nejrychlejší konkurenty. V druhých průjezdech se Březík s Krajčou zviditelnili jedním třetím časem a třemi čtvrtými, a právě na čtvrtém místě absolutně zakončili i první etapu Rallye Český Krumlov. Jakeš s Machů „nocovali“ na šestém místě průběžného pořadí.


„Se sobotou jsem byl maximálně spokojen. Ve druhých průjezdech jsme se rozjeli, jeli jsme bez krizí a závodění jsme si užívali. Naší prioritou bylo erzety zdárně projet a nasbírat cenné zkušenosti pro příští starty,“ uvedl pětadvacetiletý Březík.
„Se sobotou jsem nebyl vůbec spokojen. Na RZ Rožmberk, která byla nejtěžší vložkou závodu, se nám vůbec nedařilo, nevěřil jsem si tam a hodně jsme tam ztratili,“ přiznal Jakeš.



PR 16.11.2021
Ve druhé etapě se však trumfy Samohýl ŠKODA Teamu obrátily, vlhkých tratí a svých předchozích zkušeností využili k ataku Jakeš s Machů. Po třetím času na RZ9 Kohout se posunuli před Stříteského, po RZ10 Malonty i před týmové kolegy na čtvrté místo. A ve stejném duchu zvládli i závěrečnou sekci závodu, která korunovala jejich absolutní čtvrtou příčku.


„Podmínky nám hrály do karet. Přece jen na vlhku se nejede tak na hraně, jak na čistém asfaltu, tam jsme byli více konkurenceschopní. Navíc Malonty stoprocentně znám, stejně jako RZ Kohout, z čehož jsme profitovali,“ popsal Jakeš.
„Hlavně RZ Kohout se ukázala být hodně náročná na rozpis. Honza Kopecký s Vaškem Pechem nám ukázali, jak se tam dá jet. V Malontech jsem až takovou složitost neviděl. Snad jen v jejich délce a novém klouzavém asfaltu, ale přece jen jsem tam závodil proti našim soupeřům poprvé,“ okomentoval průběh druhého dne Březík, jenž se rozloučil se soutěží třetím časem na Malontech.


Miroslav Jakeš s Petrem Machů skončili absolutně čtvrtí a Adam Březík s Ondřejem Krajčou pátí. To jim zaručilo umístění v první desítce celkové klasifikace MČR v rally 2021 a jistotu jezdeckých priorit do následující sezóny.
„Výsledky v sezóně nebyly úplně špatné, ale chtěli jsme vícekrát vybojovat bednu. To se nakonec podařilo jen na Barumce. Z tohoto pohledu převládá trochu zklamání. Ale na druhou stranu jsme nikde nepoškodili auto, na všech závodech jsme spatřili cíl. Proto v konečném součtu nemůžeme být úplně zklamaní, soupeři před námi mají svou kvalitu a i o trochu lepší podmínky. Za nás už to moc lépe nepůjde,“ ohlédnul se za úspěšnou sezónou v barvách Samohýl ŠKODA Teamu Miroslav Jakeš.


„Krumlov byla jedna z nejtěžších soutěží, které jsem doposud v kariéře jel. Proto jsem s výsledkem rozhodně spokojený. Splnili jsme tak cíl ze začátku sezóny, dostat se na některém závodě do TOP 5. Sezóna se pro nás nevyvíjela podle plánu. Moje i týmové chyby nás stály mistrovské body. To jsme v závěru roku nejen tady, ale i úspěchy ve sprintrally, trochu zahladili. A posunem do TOP 10 celkového pořadí a ziskem priority pro příští sezónu jsme splnili primární cíl, který jsme si stanovili,“ shrnul letošní působení Adam Březík, kterého budou moci fanoušci vidět i na diváckých show v Sosnové, ve Slušovicích i v Praze.



Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar