Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

ŠKODA se těší na Barum Czech Rally

Jezdci vozů ŠKODA nastupují na start na vedoucích pozicích šampionátu, oba vozy Fabia Super 2000 pojedou v RS retro-designu a ve ŠKODA Motorsport parku se návštěvníci rozhodně nudit nebudou: ŠKODA se těší na své domácí vystoupení při Barum Czech Rally Zlín.

Vrcholu letošní sezóny mistrovství Evropy se od pátku do neděle zúčastní také obhájce titulu Jan Kopecký, který bude v soutěžních podmínkách testovat nový přeplňovaný motor pro připravovaný soutěžní vůz Fabia R 5.
„Náš úspěšný tovární vůz pojede stejně jako při Rally Bohemia v barevném provedení odpovídajícímu vozům RS z roku 1974. Nadšené reakce v okolí Mladé Boleslavi nás přiměly k tomu, abychom si 40. jubileum ještě jednou připomněli tímto speciálním a úspěšným designem,“ říká šéf týmu ŠKODA Motosport Michal Hrabánek.

O 40 let později na start nastoupí posádky Esapekka Lappi/Janne Ferm a Sepp Wiegand/Frank Christian se současným vozem Fabia Super 2000 v designu z roku 1974. Lappi do osmé z celkem jedenácti soutěží letošní sezóny evropského kontinentálního mistrovství nastoupí jako vedoucí jezdec celkového hodnocení ERC se 118 body před Wiegandem (78 bodů).

„Barum Rally je jednou z nejtěžších v celém kalendáři, s rychlými pasážemi po úzkých lesních silničkách se specifickým českým asfaltem. Každá vteřina tu vyžaduje stoprocentní soustředění,“ říká Lappi. Finský jezdec v letošní sezóně s vozem Fabia Super 2000 triumfoval již při soutěžích série ERC v Lotyšsku a v Severním Irsku.

Jeho týmový kolega Sepp Wiegand se letos umístil na druhém místě v Severním Irsku a byl třetí v Belgii. Na Barum Rally ve Zlíně má německý jezdec dobré vzpomínky, při své premiéře v továrním týmu se loni umístil na čtvrtém místě. „Bylo by do soutěže nastoupí také britský pilot Neil Simpson ve voze Fabia Super 2000, startující s podporou ŠKODA UK.
Barum Czech Rally Zlín začíná v pátek ráno kvalifikací na trati dlouhé 4,44 kilometru. V pátek večer následuje první rychlostní zkouška v centru Zlína, kterou tradičně sledují tisíce diváků. Do neděle čeká posádky 15 rychlostních zkoušek o celkové délce 237,33 kilometrů.

Fanoušci si na své přijdou i mimo vlastní soutěž, a to ve ŠKODA Motorsport parku v centru Zlína. Od pátku do neděle nabídne bezplatně přístupný park pestrou směsici sportovních a zábavních aktivit, několik koncertů a dětský program. V pátek se navíc návštěvníci budou moci naživo setkat s jezdci v rámci autogramiády, která začíná v 16 hodin.

Bude mezi nimi i mistr Evropy Jan Kopecký, který loni na místní soutěži triumfoval s vozem Fabia Super 2000 již potřetí. V letošním roce se Kopecký soustředí na asijsko-pacifický šampionát (APRC). Po malajsijské rally, čtvrtém ze šesti podniků sezóny, je na čele celkového hodnocení. Při Barum rally bude se spolujezdcem Pavlem Dreslerem testovat přeplňovaný motor pro vůz Fabia R 5 v karoserii Fabie Super 2000. „Nebudu sice přímo ve startovním poli, ale průběh pro mne bude stejný jako při normální soutěži,“ říká Kopecký.


Víte že …

... Barum Czech Rally Zlín měla premiéru už v roce 1971. Prvním vítězem terhdy ještě mototuristické soutěže byl Jan Halmazňa s vozem ŠKODA 1100 MB.


… Barum Czech Rally Zlín byla vždy důležitým podnikem i pro zahraniční jezdce? Mezi účastníky byli špičkoví jezdci, jako například mistr světa Walter Röhrl. Na seznamu vítězů najdeme mj. i Nora Johna Hauglanda (třikrát), Itala Enrica Bertoneho (třikrát), Němce Haralda Demutha (dvakrát) nebo Rakušana Franze Wittmanna (dvakrát).


… Barum Czech Rally Zlín se v roce 1972 poprvé započítávala do Mistrovství Československa v automobilových soutěžích? Navíc byla po dlouhá léta součástí Intercontinental Rally Challenge (IRC) a v roce 2005 dokonce kandidátem na mistrovství světa FIA (WRC). Po fúzi s IRC je rally nyní, stejně jako v roce 2013, součástí mistrovství Evropy FIA (ERC).


... dvakrát v historii triumfoval jeden vůz pětkrát za sebou? V obou případech se jednalo o vůz značky ŠKODA. V letech 1976 až 1980 jezdili vítězové vozem ŠKODA 130 RS. V letech 2009 až 2013 zase vítězové usedali za volant vozu ŠKODA Fabia Super 2000.


… Barum Czech Rally Zlín v roce 1974 měřila 1200 km? Do dnešního dne je to největší vzdálenost v historii této rally. Pro srovnání: V letošním roce je na programu pouze 237,33 km rychlostních zkoušek.


… nejdelší rychlostní zkouška Troják je dlouhá 22,82 km? Pojede se v sobotu dvakrát. Po kvalifikační zkoušce, dlouhé 4,44 km začíná rally v pátek oficiálně městskou erzetou v centru Zlína. Při dvou kolech po trati, lemované několika tisícovkami diváků, ujedou účastníci celkem 9,51 km.



Mistrovství Evropy FIA (ERC):
1. Esapekka Lappi118 bodů
2. Sepp Wiegand78
3. Craig Breen70
4. Vasily Gryazin53
5. Kajetan Kajetanowicz48
6. Robert Kubica39
7. Ott Tänak38
8. Kevin Abbring38
9. Bernardo Sousa37
10. Freddy Loix 37




Škoda 28.8.2014

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar