Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

ŠKODA Motorsport zhodnotila úspěšný rok

Na sedmdesát novinářů ze čtrnácti zemí se zúčastnilo závěrečné tiskové konference Škody Motorsport v Mladé Boleslavi, na které byly jednak zhodnoceny výsledky letošního roku a zároveň představeny posádky pro nadcházející sezonu.

O tom, že automobilový sport má ve škodovce zelenou svědčí i účast Bernda Meiera, šéfa představenstva Škoda Auto, který také pronesl úvodní slovo a připomněl první úspěchy značky Laurin Klement v motocyklového a automobilovém sportu.

Letošní rok lze považovat za nejúspěšnější v celé 116leté historii značky Škoda, když Švédové Pontus Tidemand a Jonas Andersson (S/S) vyhráli kategorii WRC 2 ve FIA Mistrovství světa v rally a tým získal v kategorii WRC 2 titul mezi výrobci. S celkovým počtem osmi vítězství od roku 2014 se Pontus Tidemand, nově korunovaný mistr světa v kategorii WRC2, stal také nejúspěšnějším jezdcem v historii této kategorie. Dodejme, že Škoda Fabia R5, vyrobená dosud ve 170 kusech, vloni v mistrovství světa ani jednou neodpadla pro technickou závadu.

Kromě toho posádky s vozem ŠKODA FABIA R5 vybojovaly tituly ve FIA Asijsko-pacifickém šampionátu (APRC), FIA šampionátu na Středním východě (MERC), FIA Jihoamerickém šampionátu (CODASUR), Africkém šampionátu (ARC) a v kategorii do 28 let FIA Mistrovství Evropy v rally (ERC). K tomu je třeba ještě připočítat tituly v třinácti národních šampionátech.

Šéf ŠKODA Motorsport Michal Hrabánek promluvil o plánech na rok 2018. „Jsme rádi, že v týmu zůstává Pontus Tidemand a Jan Kopecký. Naši mladí jezdci Ole Christian Veiby a Juuso Nordgren prokázali svůj talent. Novým a neméně talentovaným přírůstkem do našeho týmu je 17letý Kalle Rovanperä. Velmi se těšíme na Mistrovství světa v rally 2018,“ uvedl Hrabánek.

Přehled titulů a vítězství týmů s vozy ŠKODA v sezóně 2017:

FIA WRC 2: Pontus Tidemand /Jonas Andersson (S/S)
FIA WRC 2 tým: ŠKODA Motorsport
FIA Asia Pacific Rally Championship (APRC): Gaurav Gill/Stéphane Prévot
FIA South American Rally Championship: Gustavo Saba/Fernando Mussano (PY/ARG)
FIA African Rally Championship (ARC): Manvier Baryan/Drew Sturrock (EAK/GB)
FIA ERC Junior Championship (U 28): Marjan Griebel/Stefan Kopczyk (D/D)


Národní šampionáty


Belgie: Vincent Verschueren/Veronique Hostens (B/B)
Česká : Jan Kopecký/Pavel Dresler (CZ/CZ)
Finsko: Teemu Asunmaa/Jonne Halttunen (FIN/FIN)
Chorvatsko:Krisztián Hideg/István Kerék (HR/HR)
Kypr:Simos Galatariotis/Antonis Ioannou (CY/CY)
Libanon: Roger Feghali/Joseph Matar (RL/RL)
Litva: Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (FIN/FIN)
Maďarsko: Norbert Herczik/Igor Bacigál (H/H)
Nizozemsko: Hermen Kobus/Erik de Wild (NL/NL)
Německo: Fabian Kreim/Frank Christian (D/D)
Paraguay: Gustavo Saba/Fernando Mussano (PY/ARG)
Polsko: Filip Nivette/Kamil Heller (PL/PL)
Portugalsko: Pedro Meireles/Mário Castro (P/P)
Řecko: Socratis Tslakidis/Haris Dimos (GR/GR)


MS WRC2

1. Pontus Tidemand (S), ŠKODA, 140 bodů
2. Eric Camilli (F), Ford, 91 bodů
3. Teemu Suninen (FIN), Ford, 85 bodů
4. Jan Kopecký (CZ), ŠKODA, 79 bodů
5. Benito Guerra (MEX), ŠKODA, 59 bodů



ŠKODA Motorsport vsadí na mladé
Do Mistrovství světa v rally (WRC) vstoupí ŠKODA Motorsport s mimořádně mladým týmem. Kromě úřadujícího šampióna Pontuse Tidemanda (27) budou soutěžní vůz FABIA R5 řídit ještě Ole Christian Veiby a Juuso Nordgren, oběma je 21 let, a doplní je ještě 17letý Kalle Rovanperä. Do týmu ŠKODA Motorsport bude patřit také pětinásobný mistr České republiky Jan Kopecký.

„Po předčasném zisků všech tří titulů v kategorii WRC 2 ve FIA Mistrovství světa v rallye 2017 jsme se okamžitě začali poohlížet po mladých talentovaných jezdcích a testovali je ještě před koncem sezóny. Náš program pro mladé jezdce odstartoval na Španělské rally a skončil na Britské rally. Už nyní se nemůžeme dočkat příští sezóny, do níž nasadíme nejmladší tým v celé naší historii. 21letí Ole Christian Veiby a Juuso Nordgren již v továrním týmu debutovali. Nejnovějším přírůstkem je 17letý Kalle Rovanperä. Ve vybraných podnicích mistrovství světa také nasadíme Pontuse Tidemanda, který v roce 2017 získal mistrovský titul kategorie WRC 2. V neposlední řadě jsem velmi potěšen, že mohu v našem týmu vozem opět přivítat Jana Kopeckého,“ vysvětluje Michal Hrabánek, šéf ŠKODA Motorsport.


Ole Christian Veiby

V roce 2017 se Ole Christian Veiby a spolujezdec Stig Rune Skjaermoen (31) zúčastnili FIA Asijsko-pacifického šampionátu (APRC). Důvěru vrátili ziskem dvou prvních míst a druhým místem v celkové klasifikaci. Také v FIA Mistrovství světa jsme zaznamenali pozoruhodné výsledky. V kokpitu soutěžního vozu ŠKODA FABIA R5, nasazeného soukromým týmem Printsport, získali prvenství v Polské rally, když dokázali porazit Pontuse Tidemanda. V Itálii skončili v kategorii WRC 2 druzí a ve Španělsku třetí ve třídě RC2, když do kategorie WRC 2 nebyli nominováni.


Juuso Nordgren

Na Britské rally se poprvé objevili pod záštitou továrního týmu Juuso Nordgren (21), který se narodil v Karkkile, vesnici ležící severozápadě od Helsinek, odkud pochází i Markku Alén. V roce 2015 se Nordgren stal Mistrem Finska a rok na to získal ocenění „Budoucí finská rally hvězda 2016“. Na Finské rally 2017 vyhrál v soukromě nasazeném soutěžním voze ŠKODA FABIA R5 čtyři rychlostní zkoušky. Později byl se spolujezdcem Tapiem Suominenem (36) poprvé nominován do továrního týmu ŠKODA pro Španělskou rally, kde skončili v kategorii WRC 2 na čtvrtém místě. Na Britské rally byli pátí.


Kalle Rovanperä

Kalle Rovanperä (17) je nejmladším jezdcem, který kdy vyhrál podnik kategorie WRC 2 (Australská rally 2017). Dvakrát vyhrál Mistrovství Lotyšska v rally (2016 a 2017) a je jedním z nejslibnějších talentů rallysportu. Jeho otec Harri byl také jezdcem rally světové třídy, vyhrál jednu soutěž mistrovství světa a startoval i v továrním týmu. Protože Kalle Rovanperä se stane plnoletým až 20. října 2018, bude se svým navigátorem Jonnem Halttunenem (32) startovat ve vybraných podnicích, jejichž hostitelské země dovolují start 17letým jezdcům
Významnou roli v plánech týmu ŠKODA Motorsport pro rok 2018 hraje také Jan Kopecký (35). Jeho cílem bude obhajoba titulu mistra České republiky, který v sezóně 2017 se svým navigátorem Pavlem Dreslerem (41) získal počtvrté za sebou. Také Kopecký podpoří snažení týmu na světové úrovni v kategorii WRC 2.



JL + Škoda 14.12.2017

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar