Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

ŠKODA Fabia R5 získala homologaci pro rallye

Světová automobilová federace FIA jako nejvyšší autorita motoristického sportu dala zelenou novému vozu ŠKODA Fabia R 5. Nový rallyeový speciál může po homologaci pokračovat v úspěšné 114leté historii motoristického sportu této značky na tratích po celém světě.

Fabia R 5 vychází z nového sériového vozu ŠKODA Fabia a je nástupcem vozu Fabia Super 2000, který vešel do historie ŠKODA Motorsport jako nejúspěšnější soutěžní vůz všech dob.

Podle předpisů FIA je ŠKODA Fabia R 5 vybavena turbomotorem 1,6 litru. To je podstatná změna oproti dvoulitrovému atmosférickému benzínovému motoru vozu Fabia Super 2000. Kromě toho bude mít nové auto s pohonem všech kol sekvenční pětistupňovou převodovku a vzpěry McPherson. Hmotnost činí, jak stanoví předpisy, minimálně 1 230 kg. Do přesného nastavení a optimální souhry vysoce moderních součástí investoval tým ŠKODA Motorsport od spuštění projektu 15 měsíců intenzivní vývojářské práce.

Důležitými poznatky při vývoji nového rallyového speciálu přispěli špičkoví jezdci, jako asijsko-pacifický šampion Jan Kopecký (CZ), mistr Evropy Esapekka Lappi (FIN), rallyová legenda „Fast“ Freddy Loix (B) a mnohonásobný rakouský mistr Raimund Baumschlager.
Celkem bylo do homologace ujeto asi 10 000 testovacích kilometrů na nejrůznějších površích, mimo jiné v České republice, Rakousku, Německu, Itálii, Francii, Řecku, Španělsku a Finsku.

Ředitel ŠKODA Motorsport Michal Hrabánek: „S novým vozem ŠKODA Fabia R 5 chceme na tratích rally po celém světě díky rychlosti a spolehlivosti navázat na úspěchy posledních let. Po úspěšné homologaci nyní můžeme zahájit následující fáze projektu Fabia R 5.“



Škoda 9.4.2015

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar