Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

René Dohnal vyhrál Peugeot Cup v Krumlově

Osm posádek Peugeot Rally Cupu se postavilo na start 50. ročníku Rallye Český Krumlov a sedm závod dokončilo. Po delší pauze startovali také předloňští vítězové René Dohnal a Roman Švec, kteří svůj návrat oslavili prvním místem v cupu i ve dvoukolkách.

René Dohnal avizoval už před sezónou, že v České republice bude startovat pouze výjimečně a zaměří se především na zahraniční podniky. Takže do Krumlova přijel bez velkého očekávání. Přesto dokázal zvítězit celkem v jedenácti rychlostních zkouškách, pouze třikrát ho překonal David Štefan. První místo v cupu i ve dvoukolkách si posádka Dohnal – Švec vybojovala bez větších problémů, celkově obsadili osmé místo!


„Krumlov byl jedna velká pohádka, i když jsem nevěděl, co od něho můžu očekávat. Na suchu jsem s tímhle autem už dlouho nejel, takže prioritou bylo především bezpečné tempo a body do hodnocení evropské trofeje. Nastavení jsem odzkoušel už v Budějovicích na výstavišti, což ale není úplně vypovídající pro ostatní erzety. V pátek jsme se trochu trápili v nočních průjezdech, protože máme ještě klasickou světelnou rampu, a ta se na rozbitých cestách hodně chvěla. Chvílemi jsem pořádně neviděl, kam jedeme. Takže to bylo spíše na jistotu. V sobotu odstoupil Filip Ocelka a později i Honza Kundlák, takže jsme rázem ztratili dva soupeře. To ale není úplně výhoda, protože jet, jak se říká na jistotu, je hodně ošemetné a často to vede k nějaké chybě. Obzvlášť, když máte před sebou takovou výzvu jako jsou Malonty. Takže jsem si našel dalšího soupeře v absolutním pořadí a snažil se držet nastavené tempo. Byly to nervy, ale dopadlo to skvěle. Ani jsem netušil, že takový pocit ještě někdy zažiju,“ radoval se v cíli René Dohnal.


S úplně novým vozem startovala dvojice David Štefan a Ondřej Vichtora. I přes problémy s posilovačem řízení a zkoušení nového vozu dokázali vyhrát tři rychlostní zkoušky a obsadili druhé místo v cupu a třetí v hodnocení kategorie 2WD. „Zdá se, že se ze mě stává specialista na městské erzety, vyhrál jsem totiž všechny tři testy na českobudějovickém výstavišti,“ říká s úsměvem David Štefan a pokračuje: „myslel jsem, že vyhrajeme i nějakou další erzetu, ale celý víkend jsem se seznamoval s novým vozem. I když se jedná o stejný model, který jsme jeli v posledních dvou sezónách, mám z něho úplně jiný pocit. A je to také první můj závodní speciál, který je úplně nový. V sobotu jsem dojížděl bez serva, které fungovalo jen za studena, takže asi jeden kilometr po startu. To nás stálo druhé místo ve dvoukolkách, ale i tak jsem spokojený,“ komentoval svůj výkon David Štefan.



Velmi vyrovnaný výkon předvedli stejně jako na úvodní Šumavě Miroslav Číž s Jiřím Kalkusem. I když jeli se starším vozem Peugeot 208 R2, dokázali získat třetí pozici v cupu a čtvrté místo ve dvoukolkách. „Na Krumlově jsem startoval pouze jednou, ale to bylo po covidové pauze na podzim, takže za úplně jiných podmínek. Oba dny jsem byl opatrný, protože jsem si nebyl jistý, jestli jsme se úplně všude trefili do rozpisu. Z výsledku mám radost, ale chtěl jsem si ještě více zabojovat s Robertem Hordossym, který ale chytil dvojitý defekt. My jsme měli z toho samého místa také poškozený ráfek, ale pneumatika naštěstí vydržela. Byla to těžká, ale krásná soutěž,“ poznamenal Miroslav Číž.



„Rallye Český Krumlov má vždy skvělou atmosféru a letos to bylo ještě umocněno padesátiletým výročím. Těší mě účast osmi našich posádek na startu, zejména pak s přihlédnutím k tomu, že pět z nich bylo v nové verzi Rally4. Potěšující jsou ale i výsledky našich posádek. René Dohnal jel famózně, stejně jako David Štefan. Letošní Krumlov zkrátka hodně povedl!“ dodal Marco Venturini, ředitel značky Peugeot v ČR.




1.Dohnal – ŠvecPeugeot 208 Rally401:37:31.4
2.Štefan- VichtoraPeugeot 208 Rally4+01:52.1
3.Číž – KalkusPeugeot 208 R2+03:07.0
4.Mishev – SivovPeugeot 208 Rally4+07:42.8
5.Divič – HavelkováPeugeot 208 R2+ 09:37.9
6.Hordossy – PalivecPeugeot 208 Rally+10:03.9
7.Štěpánek – JanečekPeugeot 208 Rally4+13:25.6






Peugeoet 25.5.2023

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar