Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Rallye Transiberico - vítězné drama pro Touareg

Maratónská soutěž Rallye Transiberico, která byla letos poprvé součástí Světového poháru, se odehrávala na kamenitých cestách Španělska a Portugalska. Od prvních kilometrů bylo jasné, že o vítězství budou usilovat týmy Mitsubishi a Volkswagen.

 

de Villiers - von Zitzewitz

de Villiers - von Zitzewitz

Roma - Magne

Roma - Magne

Alphand - Picard

Alphand - Picard

Kahle - Schulz

Kahle - Schulz

Ještě před soutěží, hned po skončení Rallye Tunis, pozval VW Motorsport do Afriky šestinásobného mistra Německa v rallye Matthiase Kahleho a francouzskou hvězdu okruhových a ledových závodů Ivana Mullera, aby si otestovali soutěžní verzi Race Touareg. Mezitím se rozloučili s Juttou Kleinschmidtovou, které po Dakaru skončila smlouva a nyní je nucena si hledat jiné angažmá.

Jak s Kahlem, tak i také s Mullerem, který letos startuje v MS cestovních automobilů na voze SEAT Leon, počítá VW pro účast v některých dálkových soutěžích.

Jako první dostal příležitost soutěžák Kahle, jenž bojuje na německých tratích o další titul s Fabií WRC. S maratóny má už určité zkušenosti, s buggy s jednou poháněnou  nápravou si nevedl letos špatně ani na Dakaru, kde se ukázal v dobrém světle.

Rallye Transiberico začala krátkým prologem, v němž byl nejrychlejší Nani Roma s Mitsubishi Pajero. Ovšem pro další průběh soutěže to nic neznamenalo. V součtu obou zkoušek druhého dne byli na sekundu stejně Roma a de Villiers s Touaregem. Ale protože Roma vyhrál prolog, tak se dostal do čela s náskokem 9 sekund.

Třetí den vyhrál hned první zkoušku Roma, přičemž profitoval z problémů de Villierse, kterého zbrzdila prasklá brzdová hadička, čímž ztratil minutu a dvacet sekund. V druhém průjezdu 155 km dlouhé zkoušky de Villers ovšem zaútočil a cílem projel o 55 sekund dřív než Roma. Po třetím dnu tak Jihoafričan ztrácel už jen 25 sekund.

Rozřešení měl přinést závěrečný den, respektive 336 km rozdělených do tří zkoušek. V prvních dvou získal Roma další sekundy k dobru a zdálo se, že mu vítězství už neunikne. Ale v posledním úseku se de Villiers vypjal k neskutečnému výkonu, byl takřka o minutu rychlejší než jeho největší soupeř a soutěž, po 1273 ostrých kilometrech, vyhrál s náskokem 24 sekund. Na Dakaru i v Tunisu druhý Giniell de Villiers neskrýval ohromnou radost: „Jsem přešťastný. Rallye byla hodně napínavá až do konce. Do posledních metrů jsme dali úplně všechno. V poslední zkoušce jsme ještě lehce zavadili o strom a ztratili cenný čas. To nás však nabudilo ještě víc. Touareg i celý tým byl perfektní".

Na třetím místě dojel dakarský vítěz Luc Alphand, který po havárii v Tunisu začal trochu opatrně. Čtvrtou příčku vybojoval při premiéře v týmu VW Matthias Kahle startující se zkušeným spolujezdcem Schulzem, jenž na Dakaru navigoval Carlose Sainze. Dlouho se držel v kontaktu s vedoucí trojicí, pak však o kámen poškodil pneumatiku a také spojovací tyč. Oprava přímo na trati si vyžádala manko 20 minut. Během rallye se však stále sžíval s vozem a neustále se zrychloval: „Najel jsem více kilometrů než během celého roku v německých soutěžích. Škoda, že jsem vlastní vinou trefil v poslední etapě kámen. Protože pocházím z klasického rallye sportu a teď jsem jel teprve svoji čtvrtou maratonskou rallye, tak stále ještě neumím číst terén". Pěknou sedmou příčku vybojoval Slovák Sykora s Mitsubishi Pajero, třicátý dojel Pořízek se Suzuki Jimny. Z patnáctého místa musel odstoupit Zapletal s Mitsubishi Pajero.

 

1. de Villiers - von Zitzewitz

VW Race Touareg

14:51.41

2. Roma - Magne

Mitsubishi Pajero

+0.24

3. Alphand - Picard

Mitsubishi Pajero

+15.14

4. Kahle - Schulz

VW Race Touareg

+47.33

5. Grancha - Tavares

Mitsubishi Pajero

+1.22.08

 

Průběžné pořadí: 1. de Villiers (27), 2. Alphand, Roma (22), 4. Peterhansel (15)

 

Jindřich Lasík, 17.5.2006


Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar