Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Rallye Tatry - Koči, Grzyb nebo Černý?

Nejstarší automobilová soutěž na Slovensku, pětačtyřicátý ročník Rallye Tatry 2018 hlásí velmi kvalitní seznam přihlášených posádek. A to nejen ze strany kvality, ale i kvantity. Pořadatelům z AOS klubu Poprad se přihlásil rekordní počet 75 soutěžících z 5 evropských států.

Hlavní favority letošního ročníku najdeme mezi devíti prioritními jezdci. K největším aspirantům na prvenství se řadí trio Grzegorz Grzyb, Martin Koči a Jan Černý. Startovní číslo 1 poveze mnohonásobný slovenský šampion a polský mistr Grzegorz Grzyb (RUFA SPORT) na voze Škoda Fabia R5, vítěz loňského ročníku Rallye Tatry a prvního podniku letošního slovenského šampionátu v Prešově. Jednačtyřicetiletý Polák v letošní sezoně vyhrál úvodní domácí podnik Rajd Swidnicki Krause a startuje opět na vybraných soutěžích v mistrovství Evropy.

V silné konkurenci ERC na Kanárských ostrovech dojel na slušném šestém místě.
Pětadvacetiletý Košičan Martin Koči v barvách ŠKODA Slovakia Motorsport se soustředí po startu v úvodní soutěži evropského mistrovství na Azorech nyní výhradně na slovenský šampionát a s vozem Škoda Fabia R5 patří k horkým kandidátům na prvenství pod Tatrami. Český jezdec Jan Černý (MOGUL Racing Team) pojede v Tatrách poprvé, k dispozici má vůz Ford Fiesta R5, se kterým Francouz Bryan Bouffier vyhrál v loňské sezoně dva podniky mistrovství Evropy.


Na čelní příčky pomýšlejí dále Vlastimil Majerčák, Jaroslav Melichárek, Igor Drotár (všichni Ford Fiesta R5), Peter Gavlák (Škoda Fabia R5) a Tomáš Kukučka (Škoda Fabia WRC). V elitní třídě 2 najdeme celkem dvanáct přihlášek, mimo již zmíněných jsou to český jezdec Věroslav Cvrček ml. (Škoda Fabia S2000), který startuje hlavně v polském a slovenském šampionátu závodů dovrchu. Dále László Német z Maďarska, dále Tomáš Fusko (oba Škoda Fabia R5) a Vladimír Hanuš (Ford Fiesta R5). Mezi jedenácti přihlášenými ve třídě 3 patří k favoritům český šampion Martin Březík, dále Jozef Béreš jr., Adam Fabrika (všichni Mitsubishi Lancer EVO IX), Tomáš Konečný, Lukáš Lapdavský (oba Subaru Impreza WRX STI) a další.

Hodnotný motoristický sport a dramatické souboje o drahocenné vteřiny se očekávají i v souboji „dvoukolkářů“. Mezi jezdci jedoucích na vozech s jednou poháněnou nápravou patří k adeptům na vítězství úřadující slovenský šampion ve dvoukolkách a ve třídě 6 Martin Kysucký s vozem Peugeot 208 VTi R2, vítěz z Prešova Egon Smékal z České republiky (Citroen DS3 R3T Max), dále Rastislav Chvála (Peugeot 208 R2), Martin Koiš (Ford Fiesta R2), Rafal Pochlopien z Polska (Opel Astra), Ján Laurinc (Renault Clio Williams) atd. V šampionátu historických automobilů se utkají v boji o prvenství Jozef Béreš st. (Mazda 323 4WD) a Martin Dudžák (Škoda 130 LR).

Pětačtyřicátý ročník Rallye Tatry 2018 se pojede v osvědčeném modelu pátek – sobota. V pátek 25. května proběhne slavnostní start v 18 hodin, divácky atraktivní noční městský okruh v ulicích Popradu začíná ve 21:30 hodin. V sobotu 26. května se pojede sedm klasických rychlostních zkoušek na úsecích Huta, Poprad a Vikartovce, přičemž první vůz se objeví na cílové rampě před OC Forum v 16:30 hodin.


RO 25.5.2018

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar