Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Rallye Šumava - pech pro Pecha a vítězství Kopeckého

Druhá soutěž Sonax Mistrovství ČR, kterou byla Rallye Šumava, se nesla poměrně v klidném duchu. Od první zkoušky vedl Václav Pech s Petrem Uhlem s Fordem Focus WRC a zdálo se, že nic nestojí v cestě za druhým letošním prvenství. Ale stálo. Dvě zkoušky před cílem řekla hydraulika dost, což znamenalo konec.

Na první místo se tak posunuli Jan Kopecký s Janem Hlouškem se Škodou Fabia, vyhráli sedm zkoušek (Pech čtyři) a s náskokem jedné minuty na Dominika Stříteského a Jana Hovorku si připsali plný počet bodů. Ten by si ostatně zapsali, i kdyby Václav Pech vyhrál. Od letošního roku vozy kategorie WRC nemohou totiž bodovat do absolutního pořadí. A tak si po dobu celé soutěže mohl Kopecký kontrolovat druhou příčku.


Odstoupení ze soutěže komentoval Václav pech těmito slovy: „Museli jsme mít správně obuto hned na čtyři rychlostky, kdy přitom některé byly mokré a jiné úplně suché. Proto jsme na voze měli nasazené dvě různé směsi pneumatik a s sebou si ještě vezli 2 mokré rezervy. To jsme sami během etapy vzájemně měnili podle informací od našich „špionů“ z trati. Nebylo to vůbec jednoduché, hlavně si na každé RZ zvykat na trochu odlišné chování vozu, ale oproti soupeřům nám to vycházelo malinko lépe. Tři zkoušky před cílem nastal pokles tlaku v hydraulice a musel jsem začít řadit manuálně. To není žádný velký problém, horší však je, že v ten moment nemusí ideálně pracovat pohon 4x4 a to bych potom mohl mít starost vůbec udržet auto na cestě. V servisu před posledníma dvěma vložkama jsme se proto rozhodli vyměnit čerpadlo, které do celého systému dává tlak oleje. Bohužel jsme výměnu nestačili ve stanoveném čase. Nedá se vůbec popsat jak mě tohle odstoupení před cílem „domácí“ Šumavy a po tak vyrovnaném souboji s Honzou mrzí. Podpora místních fanoušků byla neskutečně obrovská a doslova nás hnali kupředu. Moc si toho všichni v teamu vážíme a jsme o to víc smutní.“



O třetí místo se přetahovali Dominik Stříteský s Filipem Marešem, rovněž na Škodě Fabia. O výsledku tak možná rozhodl defekt Mareše v polovině soutěže. Rozdíl v cíli mezi oběma činil 1,2 sekundy. Dodejme, že na Valašské rally dojel Mareš druhý před Kopeckým, který laboroval s novými pneumatikami.


Příjemným překvapením Šumavy byl výkon Jana Talaše. Poprvé pilotoval Škodu Fabia od Petra Kačírka. Výsledkem je velice pěkné páté místo, když v posledním zkoušce předstihl ještě Věroslava Cvrčka s Petrem Novákem na stejném voze.


Teprve na osmém místě skončil první zahraniční automobil – Hyundai i20 Rally 2 posádky Martin Vlček a Jaroslav Novák. Po delší přestávce se na startu objevil Václav Kopáček a bylo vidět, že si jízdu užívá, byť s vědomím, že Fordu Fiesta R5 nesmí ublížit. Skončil dvanáctý jednu příčku před Janem Dohnalem s Renaultem Clio 1600, vítěz kategorie vozů s jednou poháněnou nápravou.


Při „Škoda Cupu“ jsou tak divácky vítaným zpestřením automobily Alpine Jakuba Jírovce (bohužel poloosa), Porsche 997 GT3 jezdců Petra Nešetřila a Jiřího Jírovce nebo Abarth 124 Martina Rady (havárie na prvním okruhu). Ty doplnil na Šumavě ještě Tomáš Kůrka s atraktivním Mini Cooperem WRC na 16.místě. Je škoda, že se velkých soutěží zúčastňuje jen zřídka.


Mistrovství republiky pokračuje za necelých čtrnáct dnů Rallye Český Krumlov.


1.Kopecký/HloušekŠkoda Fabia Rally2 evo1:26:23,7
2.Stříteský/HovorkaŠkoda Fabia Rallye 2+1:02,9
3.Mareš/BuchaŠKODA FABIA Rally2 evo +1:04,1
4.Březík/KrajčaŠkoda Fabia Rally2 +1:48,2
5. J.Talaš ml./ŠmídŠkoda Fabia Rally2 +2:55,6
6.Cvrček ml./NovákŠkoda Fabia Rally2 evo+3:11,5
7.von Thurn und Taxis/EttelŠkoda Fabia Rally2 evo+4:02,1
8.Vlček/NovákHyundai i20 N Rally2+5:07,9
9. Trojan /ChlupŠkoda Fabia Rally2 +5:42,6
10. Šimek/BaďuraFord Fiesta R5+6:43,1




JL 9.5.2022

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar