Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Rallye Šumava - Kopecký před Tidemandem

Favority číslo jedna úvodní mistrovské soutěže Rallye Šumava byli Jan Kopecký a Pavel Dresler a tuto roli také stoprocentně potvrdili, když o půl minuty zvítězili před svými kolegy Tidemandem a Anderssonem. Diváci byli ale také hodně zvědavi na Václava Pecha a jeho nové Porsche 997 GT3, které mechanici dodělali pár hodin před startem.

Kromě Prokopa, Tarabuse a Tlusťáka se v Klatovech sešla kompletní domácí špička, kterou ještě doplnili mnohonásobný německý šampion Mathias Kahle se Škodou Fabia R5, Nor Petrer Kristiansen se Škodou Fabia S2000, Slovák Martin Koči s Citroënem DS3 R3T nebo Poláci Jaroslaw Szeja a Sebastian Frycz se Subaru Impreza STi. Pokud bude taková účast i v dalších soutěžích, potom se máme nač těšit.

Karty byly rozehrány na čínovském okruhu, který se jel stejně jako vloni v opačném směru. Čtyři a půl kola projel nejlépe Pech o 5,5 s rychleji než Kopecký a o 7 sekund než Tidemand. Přesto bylo jasné, že na rychlostních zkouškách se karty obrátí, což se stalo hned v druhém i třetím měřeném úseku, kde byl nejrychlejší Kopecký před Tidemandem, zatímco Pech se držel na páté příčce. V posledních dvou nočních pátečních úsecích se o vítězství poděli Kopecký a Tidemand a takové bylo i pořadí po první etapě s rozdílem 16 sekund. Velice pěkný závod rozjel Pavel Valoušek se Škodou Fabia R5, kterému patřila třetí příčka s půlminutou ztrátou. Na dalších místech s nepatrnou ztrátou přenocovali Dohnal s Fordem Focus WRC a Pech s Porsche 997.

V sobotní etapě pokračovaly tovární posádky ve spanilé jízdě, Kopecký vyhrál čtyři zkoušky, Tidemand tři a v cíli je dělila od sebe necelá půlminuta. „ Před poslední sekci jsme trochu zkoušeli nějaké nastavení podvozku, abychom si něco ověřili. Jestli mě překvapil Pontus, jak se držel na asfaltu? Já myslím, že ani ne, dalo se to od něj očekávat. Mají k dispozici moje onboardy, tak se mohou učit naše rychlé tratě. Jsem rád, že skončila dlouhá pauza, kdy jsem naposledy závodil v říjnu, což už je spoustu měsíců. Mezitím jsme udělali nějaké změny na podvozku oproti loňsku, podvozek je lepší a auto se chová lépe než loni. To je pro nás dobrá zpráva a ve vývoji budeme pokračovat, řekl v cíli obhájce loňského prvenství Jan Kopecký.

Ve výborném výkonu pokračoval na třetím místě Valoušek i na čtvrtém Černý, jedoucí se Škodou Fabia S2000. Druhá etapě už proběhla celkem v klidu a prakticky k žádným větším změnám v absolutním pořadí nedošlo.

Na novou Škodu Fabia R5 si zvykal Věroslav Cvrček, který první kilometry najížděl teprve při vlastní soutěži. Ale postupně zrychloval až na 16. příčku. „První závod s novou Fabií R5, se kterou jsem neměl najetý ani jediný kilometr. Výsledek nic moc, ale důležité je být bez problému v cíli se spoustou zkušeností a poznatků. Každá RZ byla lepší a lepší. Děkuji Rexteamu za super servis, našim partnerům za podporu a Škodě Motorsport za pomoc v rámci zákaznického programu. Speciální poděkování Michalu Ernstovi za super navigování a spoustu zkušeností,“ svěřil se v cíli Věroslav Cvrček. Dvě místa za ním skončil Karel Trojan a jediným, kdo s novým vozem neviděl cíl, byl Vojtěch Štajf pro technickou poruchu.

Skupinu produkčních automobilů vyhrál Szeja se Subaru (celk.15.) před Březíkem s Mitusbishi Lancer a Kopáčkem se Subaru Impreza. Vítězství ve dvoukolkách vybojoval Koči před Dunovským s Peugeotem 208 R2.



1.Kopecký – DreslerŠkoda Fabia R51:19:05,9
2.Tidemand – AnderssonŠkoda Fabia R5+26,1
3.Valoušek – HavelkováŠkoda Fabia R5+1:05,8
4.Černý – ČernohorskýŠkoda Fabia S2000+1:36,4
5.Pech – UhelPorsche 997 GT3 RS+1:47,3
6.Dohnal – VenclíkFord Focus RS WRC+2:02,8
7.Odložilík – TurečekFord Fiesta R5 +2:08,8
8.Sýkora – PalivecŠkoda Fabia R5+2:53,0
9.Jakeš – DrozdCitroën DS3 R5+3:11,6
10.Trněný – PritzlŠkoda Fabia WRC+3:30,4



J.Lasík 2.5.2016

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar