Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Rallye Šumava - Kopecký neměl soupeře

Devět vyhraných rychlostních zkoušek ze třinácti a v cíli takřka padesátisekundový náskok – taková je bilance tovární posádky Jan Kopecký a Pavel Dresler na voze Škoda Fabia R5 při Rallye Šumava, druhé soutěži domácího šampionátu.

Jejich vítězství se tak trochu i čekalo, přestože mnoho fandů sázelo na Václava Pecha a jeho nový Ford Fiesta R5. Zatímco Jan Kopecký vedl od startu až do cíle, tak Václav Pech tvrdě bojoval o druhé místo s Janem Černým se Škodou Fabia R5. Ještě po čtvrté zkoušce byl Černý před Pechem, pak si pozice na okamžik vyměnili, ale od šesté až do deváté patřila stříbrná pozice Černému. Devátou zkoušku ale vyhrál Pech a dostal se opět před příbramského jezdce. A vítězstvím v jedenácté a dvanácté zkoušce Pech už jen druhé místo potvrdil a v cíli byl zhruba o půl minuty rychlejší než Černý, jehož spolujezdec, stejně jako Petr Dresler chybovali v itineráři a palivo čerpali na jiném místě, než bylo předepsáno, za což byli penalizováni 15 sekundami.

Čtvrté místo vybojovala polská bratrská dvojice Szejů s Fordem Fiesta R5, kteří na Kopeckého ztráceli už dvě minuty a půl minuty za nimi skončil Jan Dohnal s Fordem Focus WRC, jenž se blýskl mimo jiné druhým časem na úvodním klatovském okruhu.

Zatímco v pátek panovalo v okolí Klatov slunečné, i když chladné počasí, tak mokré a kluzké tratě nejlépe charakterizovaly zejména druhou etapu. Přesto se soutěži zcela vyhnuly havárie se zraněními, po poměrně klidném průběhu obou soutěží se mohli nejvíce radovat největší favorité.)

Jan Kopecký: „Jsem rád, že tu pokračuje ta naše vítězná série od roku 2015, velké díky patří Pavlovi a celému týmu. Je vidět, že všichni předvádíme špičkové výkony. Závod jako takový byl obtížný díky počasí a různým typům asfaltu, jak je typické tady na Šumavě. Že jsme tu vyrovnali Lea Pavlíka a Vaška Pecha v počtu vítězství? Dozvěděl jsem se to asi před dvěma minutami. No, Venca je tu domácí, takže se určitě bude snažit příští rok urvat to páté vítězství na svoji stranu. Ale samozřejmě mě to těší, vyrovnat se zdejšímu rekordmanovi a legendě.“

Václav Pech: „Teď se nám povedla druhá sekce na vodě, to jsme se opravdu hezky svezli. Všechno nám fungovalo a měli jsme velkou radost z jízdy, bylo to na hraně. Dílčí vítězství ve třech RZ na Honzou Kopeckým nepovažuji za významné, už na té vodě neměl kam spěchat, zatímco my jsme s Honzou bojovali o druhé místo. Musím přiznat, ač nerad, že na suchu jak to bylo včera to auto ještě neumím plně využít, ten styl eRpětěk je jiný a rychlejší než to, co jsme doposud zažívali. Po dnešku si troufám říci, že na vodě ale už to auto umím využít. Druhé místo tady na Šumavě je super.“

Jan Černý: „Venca je teď na těch posledních dvou dlouhých rozhodujících erzetách opravdu moc pěkně, on tam zatáhnul. Když se podívám na ztrátu na Honzu Kopeckého tak tu jsme měli v podstatě pořád stejnou, ale ten Venca jel prostě rychle. Zvolili jsme nové pneumatiky, se kterými určitě nejsem moc spojený, myslím, že jsme mohli vybrat lépe, neřídilo se mi to dobře a neměl jsem jistotu. Ale i tak jsem spokojený, sice mě mrzí ta penalizace, ale i to k závodům patří. Teď odjíždíme na Kanáry na další závod Mistrovství Evropy, tak nebudu lhát, že jsem na to teď na posledních RZ nemyslel, že auto nesmím rozbít, protože zítra odjíždí.“

Kategorii produkčních vozů ovládli na Šumavě Václav Kopáček s Barborou Rendlovou (Subaru Impreza), mezi vozy s poháněnou jednou nápravou byl nejlepší Rakušan Wagner (Peugeot 208 R2).

1.Kopecký – DreslerŠkoda Fabia R51:19:34.5
2.Pech – UhelFord Fiesta R5+47.1
3.Černý – ČernohorskýŠkoda Fabia R5+1:12.5
4.Szeja – SzejaFord Fiesta R5+2:06.7
5.Dohnal – ErnstFord Focus WRC+2:38.0
6.Tarabus – MachůŠkofa Fabia S2000+3:00.2
7.Vlček – ŽákováFord Fiesta R5+3:05.9
8.Štajf – RajnohaŠkoda Fabia R5+4:12.2
9.Trněný – PritzlŠkoda Fabia WRC+5:08.9
10.Kopáček – RendlováSubaru Impreza+5:29.5




Průběžné pořadí True Cam M ČR

1.Kopecký 120
2.Pech 92
3.Černý 82

JL 25.4.2017

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar