Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Rallye Pačejov s podporou Inveltu

Nadšenců, kteří dlouhá léta pořádají nebo se spolupodílejí na pořádání automobilových závodů, bychom spočítali na prstech jedné ruky. Například Miloslav Regner je u pořádání Barum Rally od čtvrtého ročníku v roce 1974, Milan Pospíšil je neodmyslitelnou osobou Rally Šumava a Historic Vltava a Pavel Štípek je u Rallye Pačejov taky už tři desítky let.

Rallye Pačejov, mezi příznivci přezdívaná jako Pačív, má na programu už 39. ročník. Dosud stále jako jednodenní soutěž, která jako jediná v Čechách patří do rallysprintového šampionátu. Ale to by se mohlo v příštích letech změnit. Pačejovští totiž od letošního roku získali silného sponzora v podobě společnosti Invelt. Společně podepsali pětiletou smlouvu s cílem dostat soutěž mezi velké rally.

I my jsme na Rallye Pačejov několikrát byli, naposledy vloni a pokaždé se nám tady líbí. A nejen nám, ale i posádkám, které se sem rádi vracejí a využívají často k otestování automobilů před Barum rally. Vždyť vloni tady startovali mj. Jan Dohnal, Martin Koči, Jaromír Tarabus, Roman Odložilík, Martin Vlček, Jan Sýkora, Mathias Kahle, Lukasz Habaj, Václav Kopáček. Nedílnou součástí je vždy šampionát historických automobilů.


Rally Pačekov má i své neopakovatelné kouzlo svými rychlostními zkouškami „kolem kapliček a kostelíčků“. Ke vzájemné spolupráci se vyjádřil pochopitelně Ing. Jiří Jirovec, majitel společnosti INVELT: „Organizátoři z AMK Pačejov jsou zárukou dobře uspořádané soutěže. Svědčí o tom třicet osm ročníků pačejovské rally. Poslední dobou bojovali s nedostatkem financí a hrozil zánik této tradiční rally. To by mě hodně mrzelo, protože pocházím z tohoto kraje, a beru Pačejov spolu s Rally Šumava za domácí soutěž. Rozhodl jsem se tedy pořadatele podpořit. Smlouva je dlouhodobá, minimálně na pět let, aby měli organizátoři nějakou jistotu ve finančním zázemí do dalších ročníků. Snahou obou stran je dostat INVELT Rally Pačejov mezi velké rally. Pokud se pořadatelům v budoucnu tento záměr podaří, jsem připraven je v tom finančně podpořit. Pačejov na to určitě má Rallye kdysi bývaly záležitostí západních Čech – Vltava, Šumava, Pačejov. Největším úskalím menších pořadatelů jsou ekonomické důvody. Rallye Pačejov je jediným rallysprintem v Čechách, ostatní se odehrávají na Moravě. A protože mám k západočeským soutěžím blízko, jsem patriotem, a tak jsem se rozhodl podpořit Pačejov. Bylo by mě líto, kdyby měla tato soutěž, mezi jezdci i diváky hodně oblíbená, zaniknout. Taky si vážím nadšení Pavla Šípka a jeho kolegů.“

A Ing. Pavel Štípek, ředitel INVELT Rally Pačejov jen doplnil: “Velice si vážíme přístupu pana Jirovce a společnosti INVELT. Po odchodu našich hlavních partnerů jsme balancovali na hraně zániku. Značka „Rally Pačejov“ má však takové jméno a historii, že jsme si nemohli dovolit tuto soutěž pohřbít. V loňském roce jsme uspořádali hodně ekonomický podnik. Dále jsme usilovně pracovali na shánění nového partnera rally. Výsledkem naší práce a velkého nadšení pana Jirovce vznikla dohoda o spolupráci, která velmi potěšila celý pořadatelský team. Toto silné partnerství nás zavazuje k uspořádání kvalitní rally. Proto již na letošní ročník chystáme několik novinek, které soutěž zatraktivní pro posádky i pro diváky. Uspořádat v Pačejově velkou rally je hodně náročný úkol. S nadšením našich pořadatelů a s podporou společnosti INVELT však není v budoucnu nereálný. Vše bude také záležet na dalším vývoji rallysportu v ČR. Dostat se mezi velké soutěže by bylo hezké. Ale také by to přineslo minimálně navýšení kilometrů rychlostních zkoušek ze současných sedmdesáti na nějakých sto padesát kilometrů. Je taky dost možné, že bude zrušené dvoustupňové mistrovství. Chceme hlavně rallye udržet tam, kde je a povýšit dál. Jsme vlastně jediná vesnická organizace, která pořádá mistrovství republiky. Vzhledem k tíživé situaci jsme nikdy neměli žádné velké ambice.


XXXIX. INVELT Rally Pačejov 2018 se bude konat v tradičním letním termínu 27. – 28. 7. 2018 v okolí města Horažďovice, kde se odehraje jak tradiční slavnostní zahájení soutěže, její sobotní start, tak i cíl a předání pohárů. A to vše zpět na krásném, zrekonstruovaném náměstí v Horažďovicích. Bojovat se bude o body do Rallysprint série, Poháru 2+ a Mistrovství České Republiky v rally historických automobilů 2018.



JL 25.2.2018

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar