Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Rallye Lužické hory - Berger po 22 letech

Automobilová soutěž Rallye Lužické hory s centrem v Hrádku nad Nisou patřila v letech 1980 až 1986 k oblíbeným českým rallye, především díky členité trati prošpikované šotolinovými úseky. Mezi vítězi najdeme řadu jmen, ale pouze Vladimír Berger ji vyhrál dvakrát.

 

Berger - Gross

Berger - Gross

Donát - Chovanová

Donát - Chovanová

Tošovský - Sláma

Tošovský - Sláma

Tenkl - Šubrt

Tenkl - Šubrt

V loňském roce se členové místního autoklubu pod vedením bývalého vynikajícího spolujezdce Jana Krečmana a několikanásobného mistra republiky rozhodli obnovit tradici. Po úspěšné premiéře se letos dostavilo na start už takřka 60 posádek, jak se současnými, tak i historickými automobily. Ve výsledkových listinách najdeme mezi vítězi například Jiřího Urbana, Pavla Janebu nebo Vladimíra Bergera.

Od první rychlostní zkoušky udával tempo Jiří Tošovský s Mitsubishi Lancer, když vyhrál čtyři úvodní měřené úseky a ujal se vedení před Bergerem, kterého tentokrát v Octavii navigoval zkušený Petr Gross. Když už se zdálo, že Tošovskému nestojí nic v cestě k úspěchu, potkal jej na páté zkoušce defekt, po němž ztratil nejen 20 sekund, ale i první místo.

Vedení se ujal Vladimír Berger, který v závěrečných pěti zkouškách zajel čtyřikrát nejlepší čas, pouze jednou jej porazil Václav Donát, rovněž s Octavií. Ale na celkovém prvenství Vladimíra Bergera, to už nic už nezměnilo. Do cíle přijel s náskokem 22 sekund před Václavem Donátem. Jezdec ze Železného Brodu prakticky už pěkných pár let neseděl za volantem soutěžního vozu, kdysi startoval, a velice dobře s VW Golfem. V konkurenci často o generaci mladších jezdců dokázal, že to s volantem stále umí a také je pořádně vyškolil. Klobouk dolů. Škoda, že jezdí už jen pro radost, jistě by nejednou dokázal zamíchat pořadím.

Třetí místo se ztrátou 46 sekund uhájil Jiří Tošovský před Lubomírem Tenklem s historickým Opelem Kadett, který tak vyhrál kategorii veteránů.

Pokud dobře dopadne hodnocení pozorovatelů, potom by se Rallye Lužické hory mohla objevit v rallysprintovém šampionátu.

 

JL, 28.6.2006


Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar