Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Rallye Korsika - kdo zastaví Loeba?

Po vítězství v Mexiku a Španělsku si Francouz Sébastien Loeb připsal další úspěch. Stylem start-cíl vyhrál korsickou rallye a upevnil si vedení ve světovém šampionátu. Vynikající výkon opět podali Kopecký se Schovánkem, kteří s Fabií obsadili desátou příčku.

 

Loeb - Elena

Loeb - Elena

Kopecký - Schovánek

Kopecký - Schovánek

Hirvonen - Lehtinen

Hirvonen - Lehtinen

První zkoušku projel nejrychleji Loeb, „potom jsem si myslel, že bych mohl jet trochu klidněji. To byl však omyl. Grönholm zajel skvěle druhou zkoušku, což mě varovalo", rekapituloval úvod sezony Francouz. Proto vzal soutěž do svých rukou, vyhrál další dvě zkoušky a do druhé etapy nastupoval s náskokem 20 sekund před továrním jezdcem Fordu.

Do druhého dne si nechal Grönholm upravit nastavení Focusu a vsadil na měkčí pneumatiky, což se však ukázalo jako ne příliš šťastné řešení. Ztráta na Francouze se zdvojnásobila na 40 sekund. Tím byla soutěž předčasně rozhodnuta, neboť Grönholm se soustředil na udržení druhé příčky. A když i Loeb zvolnil, tak vyhrál dvě zkoušky a snížil ztrátu na 29 sekund. „Nemá cenu útočit na Loeba. Druhé místo je tady na Korsice taky dobré. Nevyplatí se zbytečně riskovat, protože Loeb je nedostižitelný", komentoval svůj výkon Fin.

Tito dva jezdci, stejně jako v předcházejících soutěžích, jeli svoji vlastní soutěž. Zbytek pole měl problémy udržet tempo s vedoucím duem. Teprve s více než minutým odstupem se odehrával souboj o třetí příčku. Mezi „dvojkami" obou týmů - Sordem s Xsarou a Hirvonenem s Fordem to pořádně vřelo. Více štěstí a klidnou hlacu si zachoval Sordo a připsal si další úspěch. Na stupních vítězů mohl šampaňským oslavovat dvojnásob. V první zkoušce totiž ztratil po problémech s elektronikou minutu a klesl na 13. příčku.

Páté místo vybojoval Alex Bengue se soukromým Peugeotem 307WRC, který ještě po první etapě byl třetí. Ale problémy s podvozkem jej odsunuly dozadu, takže byl rád, že jen tak tak uhájil svoji pozici před Ponsem.

Výborně zajeli opět Kopecký se Schovánkem, i když korsické zkoušky jsou sice asfaltové, ale hodně specifické, ze zatáčky do zatáčky. V počátku sváděl rovnocenný souboj s Duvalem, jenž se v první erzetě dostal na šestou příčku, ale to bylo prakticky všechno. Po problémech s brzdami nedokončil první etapu. Ale využil systému SupeRallye a s časovou penalizací pokračoval druhý den. Až do osmé úseku, kde ukázal Francouzům, jak vypadá Fabie odspodu. Už podruhé dokázal, že je rychlý, ale jeho vystoupení končí havárií. Nevedlo se ani dalším Fabiím. Rovanperä se při své premiéře se škodovkou seznamoval a den po svých 40.narozeninách byl rád, že dokončil soutěž na 12. příčce (+13.12 min), jedno místo za Solbergem. Týmový kolega Aigner urazil kolo o můstek a musel také využít SupeRallye (15.místo).

V juniorské kategorii předvedl opět skvělý výkon Martin Prokop s Citroënem C2, který se propracoval až na druhé místo. Jenže bodovat nemohl, neboť Korsiku nenahlásil mezi soutěže, v nichž bude letos startovat. Ale i mistr tesař se někdy utne, v tomto případě dva kilometry před cílem poslední zkoušky, kdy havaroval a přišel nejen o stříbro, ale také o skvělé až neuvěřitelné 15.místo celkově! Ještě dříve, už v osmé zkoušce, havaroval Valoušek se Suzuki Swift a dále nepokračoval.

 

1. Loeb - Elena

Citroën Xsara WRC

3:43:05,9

2. Grönholm - Rautiainen

Ford Focus WRC

+0:29,0

3. Sordo - Marti

Citroën Xsara WRC

+1.48,7

4. Hirvonen - Lehtinen

Ford Focus WRC

+1:59,2

5. Bengue - Escudero

Peugeot 307 WRC

+2:47,7

6. Pons - del Barro

Peugeot 307 WRC

+3:10,2

7. Stohl - Minorová

Peugeot 307 WRC

+5:01,3

8. Sarrazin - Prevot

Subaru Impreza WRC

+5:21,9

9. Galli - Bernacchini

Peugeot 307 WRC

+5:42,5

10.Kopecký - Schovánek

Škoda Fabia WRC

+6:11,4

 

Průběžné pořadí: 1. Loeb (46), 2. Grönholm (35), 3. Sordo (20), 4. Stohl (13), 5.Solberg (190)

 

Jindřich Lasík


Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar