Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Rallye Katalánsko - český úspěch

Pouhé tři týdny po vítězství v Mexiku kraloval Loeb také na španělském asfaltu. Dařilo se také českým zástupcům – Jan Kopecký dojel celkově třetí a Martin Prokop vyhrál juniorskou kategorii JWRC.

 

Kopecký - Schovánek

Kopecký - Schovánek

Sordo - Marti

Sordo - Marti

Gronholm - Rautiainen

Gronholm - Rautiainen

Panizzi - Panizzi

Panizzi - Panizzi

Úvod soutěže vyšel nejlépe Grönholmovi, který od prvních kilometrů nasadil s Focusem vražedné tempo, vyhrál úvodní tři zkoušky a usadil se na čele před svým největším soupeřem Loebem (Citroën) a týmovým kolegou Hirvonenem. Pak však ztratil Focus na výkonu z důvodu vadného turbodmychadla, Grönholm se propadl na desátou příčku, čehož využil Loeb a po třech nejlepších časech získal vedení. Za ním se usadil Dani Sordo, který jel s Citroënem Xsara po čtvrté v životě a poprvé na asfaltu. Třetí bojoval  se stejným vozem Xavier Pons.

Druhý den se Grönholm nevzdal, opět vyhrál tři zkoušky a posunul se na 4. příčku. Loeb byl nejrychlejší dvakrát, což mu stačilo na spolehlivé vedení před největším překvapením soutěže Sordo, který v jedné zkoušce porazil všechny své soupeře. Se soutěží se rozloučil po havárii skvěle jedoucí Pons a uvolnil tak třetí místo Benguemu.

Poslední čtyři zkoušky závěrečné etapy vyhrál opět Grönholm, když v posledním úseku předstihl ještě Francouze a dostal se na stupně vítězů. Loeb už jen kontroloval s dostatečným náskokem vedení a podruhé letos zvítězil.

Vynikající výkon podali Kopecký se Schovánkem, kteří zajížděli časy kolem šestého místa, jednou byli dokonce třetí a na chvilku se posunuli na čtvrtou příčku. V závěru soutěže trošku slevili z tempa a soustředili se na udržení pátého místa (o 3 místa lepší než v roce 2005). Tím vyrovnali dosud nejlepší výsledek Kresty z loňského Španělska a Korsiky.

Prokop - Tománek

Prokop - Tománek

Hned za nimi dojel Belgičan Duval, který společně s Grönholmem a Hirvonenem vyhrál jednu zkoušku, naopak Panizzi, se prokousal po změně nastavení podvozku z 15. místa až na osmé, ale v samém závěru jej přeskočili Sarrazin a Hirvonen. Štěpán Vojtěch si od druhého kilometru první zkoušky stěžoval na problémy s motorem Peugeotu 206 WRC, a tak byl nakonec spokojen se 14. příčkou. Výborný výkon, dosud nejlepší ve své kariéře, podal Martin Prokop. Zjevně mu prospěl přechod ze Suzuki na Citroën C2 a vyhrál juniorskou kategorii o Casierem (Renault Clio) a Meekem (Citroën C2). Cesta k vítězství a absolutní 17. příčce však nebyla vůbec jednoduchá, ale korunovaná zaslouženým úspěchem. Ve stejné třídě obsadil Slovák Bereš pátou příčku, když se ještě tři zkoušky před cílem držel na bronzové pozici. Ve skupině N dojel třetí jeho krajan Cserhalmi s Mitsubishi Lancer.

Soutěž bohužel poznamenala tragická nehoda v druhé zkoušce. Němec Burkart vylétl z tratě a v okamžiku kdy spolujezdec Bastuck měnil kolo, tak jej nešťastně zachytil další z jezdců, který ve stejném místě opustil trať. I přes rychlou lékařskou péči těžkým zraněním v nemocnici podlehl.

 

 

1. Loeb - Elena

Citroën Xsara WRC

3:22.01,7

2. Sordo - Marti

Citroën Xsara WRC

+00.48,2

3. Grönholm - Rautianen

Ford Focus WRC

+1:45,8

4. Bengue - Escudero

Peugeot 307 WRC

+2.01,9

5. Kopecký - Schovánek

Škoda Fabia WRC

+2.57,2

6. Duval - Pival

Škoda Fabia WRC

+3.37,8

7. Solberg - Mills

Subaru Impreza WRC

+3.48,2

8. Sarrazin - Prevot

Subaru Impreza WRC

+4.36,4

9. Hirvonen - Lehtinen

Ford Focus WRC

+5.01,6

10. Panizzi - Panizzi

Škoda Fabia WRC

+5.04,4

 

Pořadí po 4 soutěžích: 1. Loeb (36), 2. Grönholm (27), 3. Sordo (14), 4. Stohl (11), 5. Solberg (10)

 

Jindřich Lasík


Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar