Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Rallye Hustopeče - Valoušek proháněl Kopeckého

Tovární posádka Jan Kopecký/Pavel Dresler svůj hattrick vítězství v letošním českém mistrovství v rally (MČR). Po dramatickém souboji s posádkou Pavel Valoušek/Veronika Havelková, rovněž s vozem ŠKODA, vyhrála zkušená dvojice Rally Hustopeče.

Celkem dvanáct rychlostních zkoušek na úzkých, kostrbatých a prašných asfaltových tratích skutečně nabídlo tu nejlepší rally zábavu. Tovární jezdec značky ŠKODA Jan Kopecký se hned na začátku ujal vedení, ovšem po malé chybě na rychlostní zkoušce Bořetice 2 se před něj dostal Pavel Valoušek. Kopecký ovšem vedení získal zpět. Mezi oběma jezdci s vozy ŠKODA FABIA R5 se v pátek večer na třech rychlostních zkouškách za tmy a v sobotu rozvinul skutečný souboj, který pro sebe nakonec rozhodl Jan Kopecký s náskokem 28,2 sekund.


Po vítězstvích na Rally Šumava Klatovy a Rally Český Krumlov to pro něj bylo třetí
vítězství v národním mistrovství v tomto roce. V sezóně 2015 a 2016 vyhráli úřadující čeští mistři všech osm podniků českého mistrovství, kterých se s vozem ŠKODA FABIA R5 zúčastnili. „Rally Hustopeče je pro nás kvůli speciálním podmínkám na trati vždy zcela mimořádnou rally. Měl jsem štěstí, že moje chyba na začátku rally neznamenala velkou časovou ztrátu. Byl to krásný duel s Pavlem Valouškem, který dělá toto vítězství ještě cennějším,“ komentoval Kopecký.


Působivý výkon předvedl také Vojtěch Štajf. Zákazník značky ŠKODA z týmu Klokočka ŠKODA Czech National Team zaznamenal čtvrtým místem na Rally Hustopeče nejlepší výsledek tohoto roku. „Vůz ŠKODA FABIA R5 fungoval skvěle. V této sezóně zažijeme ještě hodně radosti,“ komentoval Štajf.


Již za dva týdny (2. - 3. července) je na programu další podnik českého mistrovství v rally - Rally Bohemia. Jan Kopecký/Pavel Dresler se tak postaví na start podniku konaného v okolí sídla značky ŠKODA - Mladé Boleslavi s výhodou domácího hřiště. O stejném víkendu se v rámci FIA Mistrovství světa v rally (WRC 2) pojede Polská rally, kde za tým ŠKODA Motorsport nastoupí tovární posádky Esapekka Lappi/Janne Ferm a Pontus Tidemand/Jonas Andersson.


Pavel Valoušek (2. místo): „Pro mě to byla velmi problematická soutěž, velké trápení. Včera byl prach i po dvou minutách, dnes slunce a horko a k tomu jsme od druhé rychlostky dolívali vodu kvůli přehřívání. Myslím, že kdyby se jela ještě jedna dvě zkoušky, tak už to nevydržíme. Museli jsme dolívat před i po zkoušce, spotřebovali jsme spoustu litrů vody. Jsem rád i za kluky v týmu, že jsme auto udrželi při životě a že jsme tady.
V závěru jsem byl samozřejmě nervózní, motor ztrácel výkon, blikaly na mě kontrolky teploty a tlaku vody, která už tam ani není, takže jsem tu techniku i trochu šetřil, abychom dojeli. Pokud jde o náš další program, každý start mimo slovenské mistrovství je pro nás bonusem, pokusíme se o účast na Barumce.“



Jan Dohnal (3. místo): „Třetí místo je pro nás obrovská úleva. Opravdu jsme se snažili, dal jsem do toho všechno a od první zkoušky jsem jel na hranici svých možností. Jsem strašně rád, že to vyšlo. Měli jsme dnes jednu krizi, kdy jsem urazil zadní křídlo v poslední zatáčce třetí dnešní zkoušky, ale ten výsledek to převyšuje. Pokud jde o zdejší rally, vadí mi tu retardéry a neznám důvod, proč to tady je tak, že většinu z nich musíme jet na jedničku a vypínat ALS. Víc se mi líbila dnešní druhá etapa, s včerejškem jsem se nějak nedokázal popasovat. Celkově to ale byla pěkná rally, zdejší tratě jsou specifické a je to velká škola.



Vojtěch Štajf (4. místo): „Jsem spokojený, je to výsledek nad plán, hlavně v této konkurenci. Měl jsem dobrý pocit už po pondělním testu, kdy na autě provedl Honza Kubíček nějaké změny, byl jsem si mnohem jistější, ale nechtěl jsem to zakřiknout, protože na soutěži se pak může vše ukázat být jinak. Od pátku se ukazovalo, že časy jsou lepší, s autem se jelo velice jistě. Měli jsme jedinou malou krizovku proti tomu nízkému slunci, vjeli jsme na chvíli do pole, ale nic se nestalo. Máme samozřejmě ještě rezervy, auto má nade mnou navrch, poznal jsem to i dnes, kdy jsem jednou nedobrzdil do retardéru. Ale byla to asi i chyba ve volbě obutí, teď na tvrdých pneu to bylo mnohem lepší. Celkově jsme ale spokojení s čtvrtým místem, věřím, že ta bedna přijde a hlavně jsme už podruhé ukázali, že se s námi musí počítat.“



1.Kopecký – DreslerŠkoda Fabia R51:25:43.8
2. Valoušek – HavelkováŠkoda Fabia R5 + 28.0
3. Dohnal – ErnstFord Focus WRC + 1:29.5
4. Štajf – RajnohaŠkoda Fabia R5 + 1:46.6
5. Grzyb – HundlaFord Fiesta R5 + 2:30.2
6. Černý – ČernohorskýŠkoda Fabia S2000+ 2:48.9
7. Bisaha – ŠintalFord Fiesta R5 + 2:56.6
8. Trněný – PritzlŠkoda Fabia WRC+ 3:23.8
9. Majerčák – VejačkováFord Fiesta R5+ 4:18.4
10. Březík – OmelkaMitsubishi Lancer Evo IX+ 4:18


Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar