Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Rallye Hustopeče - Pech nebo Kopecký?

Již v pátek startuje třetí podnik domácího šampionátu v rallye za účasti 90 posádek se soudobými automobily (včetně účastníků Českého poháru) a 14 historiků. K největším favoritům patří opět Václav Pech a Jan Kopecký.

Šanci na dobré umístění má opět Pavel Valoušek se Škodou Fabia S2000, kterému skvěle vyšly obě předchozí rallye a v průběžném pořadí je druhý za Kopeckým. Se stejným vozem vyjedou na trať Tarabus, Vlček, Jelínek a Tlusťák, zatímco Odložilík pojede s Fordem Fiesta R5 a Jakeš s Citroënem DS 3 R5. Kategorii WRC zastupují Trněný (Fabia WRC), Cvrček (Octavia WRC) a Dohnal (Focus WRC).


Václav Pech

Václav Pech jun. s Petrem Uhlem míří na Rallye Hustopeče, která je očima sedminásobného mistra republiky asi nejzáludnější soutěží u nás. O nadcházejícím víkendu zde odstartuje spolu se spolujezdcem Petrem Uhlem a vozem MINI John Cooper Works S2000 1,6 turbo. „Pro mě jsou Hustopeče skutečně pravou a náročnou rallye, která se přibližuje tomu, jaké bývaly soutěže za dob mého táty. Střídají se zde povrchy a závodí se na kluzkých a prachem pokrytých vinařských asfaltových stezkách, místy po panelech, a nechybí ani mnoho úseků na šotolině. To vyžaduje velkou improvizaci při nastavení podvozku, kde se musí najít kompromis, který bude fungovat všude,“ říká Václav Pech jun.

Jak již bylo řečeno, Rallye Hustopeče je prostě jinou soutěží než všechny ostatní v českém mistrovství, je unikátní, a kromě zrádných tratí soutěž často komplikuje i počasí. „Je už skoro pravidlem, že právě v Hustopečích zažíváme to největší horko. Pamatuji si tady ročníky, kdy někteří naši soupeři doslova kolabovali a nám s Petrem mechanici téměř nestačili do vozu dolévat pití. Kromě veder, kdy je v autě hodně přes 50 stupňů, umí na jižní Moravě přijít prudké bouřky a ty pak splaví z polí bláto na trať. Stává se z toho past a je třeba o takových místech vědět a mít je dobře z tréninku poznačené v rozpisu. Také se stane, že na jedné RZ jedeme na suchu na tvrdém slicku a na druhé rychlostní zkoušce musíme na stejné pneumatice přežít při průtrži mračen,“ doplňuje Václav Pech jun.

Kromě přípravy na Rallye Hustopeče má za sebou Václav Pech jun. i příjemnou zkušenost z uplynulého víkendu, kdy se s týmem účastnil akce s názvem Legendy v pražských Bohnicích. „I letos jsem si Legendy v Praz užil a měl jsem i více času si celou expozici, která je obrovská, projít a vidět auta, která jsem nikdy v životě neviděl. Musím se i pochlubit, že jsem byl požádán, abych svezl Láďu Křečka v jeho Fordu Cosworthu, kterého jsem na začátku mého závodění před dvaceti roky na každé soutěži okukoval a měl tehdy sen takové auto někdy řídit. Když jsme zastavili, tak komentátor prohlásil, že právě z auta vystoupilo dvanáct titulů mistrů republiky v rallye, což nás oba s Láďou hodně pobavilo a zároveň potěšilo,“ směje se Václav Pech jun.


Jan Kopecký

Na Rally Hustopeče (19. - 20. června) chce tovární jezdec ŠKODA Motorsportu Jan Kopecký pokračovat v úspěšném kurzu po vítězství v Rallye Šumava a Rallye Český Krumlov. Ale Václav Pech by také rád dotáhl Mini do vítězného konce.

V prozatímním průběhu rally sezóny 2015 se nový vůz ŠKODA Fabia R5 představuje jako rychlý a spolehlivý. Na straně aktiv stojí dosud dvě vítězství v MČR a tři místa na stupních vítězů v mistrovství světa FIA v rally (klasifikace WRC-2). Šéf ŠKODA Motorsportu Michal Hrabánek: „V Hustopečích chceme navázat na dosavadní dobré výsledky. Samozřejmě nám rally pomůže získávat další poznatky o chování vozu Fabia R5 v náročných soutěžních podmínkách.“

Při vítězně absolvované Rally Český Krumlov se Jan Kopecký a Fabia R5 předvedli ve špičkové formě. Ve skutečně nervy drásajícím finále se Jan Kopecký těsně před koncem dostal před svého konkurenta Václava Pecha. Na Rally Hustopeče by se mohl napínavý souboj obou českých rally legend opakovat. „Doufám, že opět nadchneme fanoušky pravým soubojem a samozřejmě i naším vozem ŠKODA Fabia R5,“ říká Jan Kopecký.

Kopecký s Dreslerem tuto rally v letech 2011 až 2013 třikrát po sobě vyhráli a jsou rekordmany mezi vítězi této rally v jihomoravském vinařském kraji. Letos je na programu 150,02 kilometrů na úzkých a často kluzkých silnicích. Je třeba absolvovat deset rychlostních zkoušek, z toho dvě po setmění. Vítěz bude znám v sobotu v časném odpoledni.




JL 18.6.2015

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar