Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Rallye Finsko - Lappi a Škoda vítězí v kategorii WRC2

Nový historický milník pro nový vůz ŠKODA Fabia R5: Esapekka Lappi se díky domácímu vítězství na Finské rally poprvé dostal do vedení v mistrovství světa FIA v rally (WRC 2). Po suverénním vystoupení triumfoval před druhým továrním jezdcem Pontusem Tidemandem.

„Pro značku ŠKODA je to velký den. Je to další potvrzení tvrdé práce celého týmu. Náš nový vůz Fabia R5 fungoval na nejrychlejší rally roku na 320 kilometrech rychlostních zkoušek opět perfektně,“ komentoval to Michal Hrabánek. Šéf ŠKODA Motorsportu vyzdvihl zejména výkon obou svých posádek: „Na Finské rally s velkým podílem jízdy na plný plyn je potřeba jezdecké umění, odvaha a pevné nervy. Esappekka Lappi/Janne Ferm a Pontus Tidemand/Emil Axelsson znovu prokázali svou úroveň. Vedení v tabulce WRC2 je pro nás další motivací do nadcházejících rally.“

25 bodů za úspěch ve Finsku katapultovalo Lappiho na první místo v hodnocení jezdců - ačkoli ŠKODA absolvovala pouze polovinu z osmi podniků sezóny mistrovství světa. Se 70 body tak nyní Lappi vede před finským krajanem Jarim Ketomou (67). Na třetím místě je Pontus Tidemand (61).

Lappi byl s vozem Fabia R5 na rychlých šotolinových tratích kolem servisního centra Jyväskylä dominujícím jezdcem. Na cestě k vítězství vyhrál rovněž dvakrát legendární zkoušku Ouninpohja, která je ve světě rally s více než 70 skoky pokládána za řádný test odvahy. S průměrnou rychlostí 127,13 km/h zde Lappi působivě prokázal, proč je Finská rally také označována jako „formule 1 v lese“. Vůz ŠKODA Fabia R5 kraloval listině nejrychlejších časů na 17 z 20 rychlostních zkoušek Finské rally a byl tak jasnou jedničkou ve WRC2.

V celkové klasifikaci obsadil Lappi osmou a Tidemann sedmou příčku, což je možná ještě větší úspěch než vítězství v kategorii WRC2. Za sebou tak nechalůi řadu jezdců s vozy WRC.

Esapekka Lappi a Janne Ferm budou v boji o vítězství a tituly v mistrovství světa FIA v rally pokračovat již za dva a půl týdne. Od 21. do 23. srpna je na programu Německá rally, kde se představí také Jan Kopecký a Pavel Dresler.
Pontus Tidemand a Emil Axelsson se vrátí do asijsko-pacifického šampionátu (APRC), kde budou přespříští víkend startovat v Malajsii. Po dvou vítězstvích a jednom druhém místě tovární jezdci ŠKODA celkovou klasifikaci APRC suverénně vedou.



Škoda 3.8.2015

Rally Finland WRC2
1.Lappi –FermŠkoda Fabia R52:40.15,0 hod.
2.Tidemand – AxelssonŠkoda Fabia R5+ 1.41,0 min.
3.Lefebvre – PrevotCitroën DS3 RRC+ 3.31,5 min.
4.Protasov – ČerepinFord Fiesta S2000+ 4.58,3 min.
5.Pedder – MoscattFord Fiesta R5+ 6.45,6 min.


Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar