Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Rallye Dakar - první tři místa pro Peugeot

Nové vozy PEUGEOT 3008DKR s posádkami Peterhansel/Cottret, Loeb/Elena a Despres/Castera po 9000 km dlouhé jízdě přes Paraguay, Bolívii a Argentinu zakončily Rallye Dakar 2017 v cíli v argentinském Buenos Aires obsazením kompletních stupňů vítězů.

ČERVENÁ, BÍLÁ A MODRÁ

Třicet let od prvního vítězství v Rallye Dakar v roce 1987 Peugeot v letošním ročníku v Jižní Americe opět demonstroval své odborné znalosti obsazením prvních tří míst. Nejúspěšnější posádka v historii tohoto podniku, Peterhansel/Cottret, mohla s hrdostí vysoko zamávat francouzskou trikolórou, když provedla svůj PEUGEOT 3008DKR letošní náročnou trasou, zahrnující jízdu ve vysokých nadmořských výškách, složitou navigaci a strašlivé počasí.



STÉPHANE „MONSIEUR DAKAR“ PETERHANSEL S NOVÝM REKORDEM


Říká se, že číslo 13 je nešťastné, ale Stéphane Peterhansel to tak určitě nevnímá, protože překonal vlastní rekord a připsal si v Rallye Dakar celkem 13. vítězství (šest na dvou a sedm na čtyřech kolech). Stéphane Peterhansel a Jean-Paul Cottret předvedli téměř perfektní jízdu a připsali si sedmý společný úspěch. Jean-Paul Cottret vytvořil nový rekord i mezi spolujezdci.



RYCHLE SE UČÍCÍ ŠAMPIONI


Při svém teprve druhém startu předvedla dvojice Sébastien Loeb/Daniel Elena zlepšení. Kromě toho, že se během 14 dní ukázala být nejrychlejší posádkou, dokázala také sladit kontrolu svého tempa s vynikajícími navigačními schopnostmi. Jenže jejich šance na vítězství vzaly za své během 4. dne, když je problémy s motorem stály 26 minut, což se projevilo v konečném účtování. Francouzsko-monacká dvojice druhým rokem po sobě soutěž dokončila, posunula se na celkově druhé místo a dosáhla největší počet nejrychlejších časů v etapách (pět z 10).

PRVNÍ DAKARSKÉ STUPNĚ VÍTĚZŮ NA ČTYŘECH KOLECH
Po sedmém místě v roce 2016 se Cyril Despres a Davis Castera připojili k oslavám na stupních vítězů Rallye Dakar poprvé na čtyřech kolech poté, co dosáhli pěti vítězství (Despres), resp. třetího místa (Castera) s motocykly. Posádka také zaznamenala svůj první nejrychlejší čas v automobilové kategorii a dokonce se objevila na nejvyšší příčce provizorního žebříčku po 4. dnu, po jedné z nejvíce selektivních etap.



NEŠŤASTNÉ BRZKÉ VYŘAZENÍ


Poté, co opětovně podali důkaz o své rychlosti, Sainz/Cruz směřovali k vedení v soutěži, když se ve čtvrté etapě několikrát převrátili a byli nuceni odevzdat svůj jízdní výkaz v bivaku v Tupize.



Stéphane PETERHANSEL: „Je to velkolepé vítězství pro PEUGEOT a já jsem byl nadšený, že jsem měl tak výjimečný vůz. Byl jsem také rád, že Bruno Famin nevyhlásil žádné týmové pořadí. Byl to otevřený souboj po celou dobu až do konce. Čelili jsme tvrdé konkurenci, a to nejen od posádek vlastního týmu, ale také od jiných týmů. Netrvalo nicméně dlouho, než se vynořilo počáteční pořadí a brzy zůstali jen čtyři a později dva jezdci usilující o vítězství. Můj souboj se Sébastienem byl intenzivní a také docela vyčerpávající. Současně jsme si jízdu nesmírně užili. Nikdy to nebylo snadné, protože Sébastien je osvědčený šampión, je nesmírně rychlý a má spoustu zkušeností s tím, jak si udržet čelní pozici, takže to pro nás nikdy nebylo jednoznačné, jak by se mohlo zdát z malého odstupu, který nás v cíli dělil.“


1.Peterhansel – CottretPeugeot28:20.1 h
2.Loeb – ElenaPeugeot+05.13
3.Despres – CasteraPeugeot+33.28
4.Roma – HaroToyota+1:16.43
5.De Villiers – Von ZitzewitzToyota+1:49.48
6.Terranova – SchulzMINI+1:52.31
7.Przygonski – ColsoulMINI+4:14.47
8.Dumas – GuehennenPeugeot+4:24.01
9.Rautenbach – HommeToyota+4:40.13
10.Abu Issa – PanseriMINI
11.Prokop – MinorFord+4:58.51







Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar