Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Rallye Český Krumlov - Pech nebo Kopecký?

Přesně po půl roce se znovu setkají aktéři úchvatné listopadové bitvy na stejném místě. 49. Rallye Český Krumlov chystá pro účastníky obdobná kolbiště jako v listopadu, tentokrát to bude ale v úplně jiných povětrnostních podmínkách. Nebo nebude?

Jisté je, že bude tepleji, jaké ale budou povrchy, o tom rozhodne zejména Svatý Petr - nebo chcete-li, počasí. A jak dopadne celé sportovní klání, o tom rozhodnou především jeho aktéři.

Posádek je ve všech kategoriích v součtu přihlášeno víc než 100 a ve startovní listině nechybí žádný z největších aspirantů na letošní mistrovský trůn. Vévodí jí šestinásobný vítěz jihočeské soutěže Jan Kopecký, vedle nějž už třetí sezónu na spolujezdeckou sedačku usedá Jan Hloušek. Tato dvojice svedla na minulém ročníku Rallye Český Krumlov velký boj o prvenství s Václavem Pechem a Petrem Uhlem, na poslední zkoušce byl dokonce oběma posádkám naměřen na desetinu sekundy shodný čas.

S ohledem na drobný náskok z předchozího průběhu se tehdy v cíli více radovali Západočeši s Fordem Focusem WRC, Kopecký s Hlouškem ale teď o to víc touží po odplatě. A to přesto, že Pechův vůz byl letos zařazen do nově vzniklé Divize 2, a jeho posádka tedy nesbírá body nutné pro získání titulu mistra republiky v absolutním pořadí.

V tomto hodnocení je zatím největším Kopeckého konkurentem o pár let mladší Filip Mareš, který (v souhře se spolujezdcem Radovanem Buchou) na úvodním podniku letošní sezóny dokonce mnohonásobného šampióna dokázal porazit. Obě tyto dvojice mají k dispozici nejnovější specifikaci Škody Fabia Rally2evo, malý náskok v technice však dokáže smazat dravost mládí, útok na nejpřednější příčky se tak dá čekat i od Dominika Stříteského či Adama Březíka.
Velmi zajímavé bitvy se při Rallye Český Krumlov vždy odehrávaly i v dalších kategoriích a nejinak tomu jistě bude i při jejím devětačtyřicátém ročníku. Kategorie 2WD (tedy vozů s jednou poháněnou nápravou) má ale favorita jednoznačného – je jím ostřílený Jaromír Tarabus. Tento valašský pilot se vrátil do „dvoukolky“ po mnoha letech, už v dobách svých začátků ale dokázal právě mezi menšími vozy na jihu Čech svou kategorii vyhrávat a něco podobného se čeká i tentokrát.


Na první pohled jasného favorita má i oblíbená kategorie historických vozů – Vlastimil Neumann znovu přiveze silný Ford Escort RS Cosworth, který jej dovezl k vítězství při ročníku 2019. Sekundantů bude mít ale přes dvacet a na jejich čele by měl být Jan Frei. Tento závodník z Domažlicka přebíral v Jelení zahradě nejcennější trofej už dokonce dvakrát (2017-8), letos se po pauze vrátil se svou Škodou 130LR a se spolujezdcem Petrem Šleglem na závodní tratě. Ve vítězné sestavě budou chtít Neumanna přinejmenším potrápit a navíc na to určitě nebudou sami.


Jak vidno, bude se nač dívat, a tak už přidejme jen telegrafickou informaci o tom, že kromě soudobých i historických vozů se předvedou i účastníci Rallye Legend a také o tom, že uvidíme též čtrnáct zahraničních posádek, mezi kterými mají převahu ty rakouské.


49. Rallye Český Krumlov začíná v pátek 20. května odpoledne diváckou rychlostní zkouškou na českobudějovickém výstavišti, všechny informace o soutěži jsou průběžně zveřejňovány na oficiálních webových stránkách www.rallyekrumlov.cz.


19.5.2022

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar