Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Rallye Český Krumlov - Kopecký s přehledem

Měsíc po Rallye Šumava se domácí soutěžácká špička, ale bez Valouška, Cvrčka, Tarabuse, Sýkory, Tlusťáka, Prokopa sešla na Rallye Český Krumlov, do jejíhož průběhu opět zasáhlo počasí a to tak, že třeba pověstné Malonty byly zrušeny.

Na vině byla bouře s krupobitím v pátek v podvečer. A to dějiny našeho rallysportu dlouho nepamatují. Pro potěšení diváků opět přijel tovární tým Škoda s Kopeckým a Tidemandem se vozy Škoda Fabia R5, a tak se uzavíraly sázky, jestli se mezi ně dokáže zamíchat Václav Pech s atraktivním Porsche, které před rally udělalo zase vývojový skok dopředu, a to nejen na suchu, ale i na vodě.

V prvních dvou zkouškách dojel druhý za Kopeckým, v třetí byl druhý, čímž se posunul na druhou pozici před Tidemanda. Ovšem na další byl pátý a v poslední páteční musel odstoupit pro poruchu převodovky, což byla velká škoda.
po pátečních šesti zkouškách tak vedl Kopecký před Tidemendem (+35,6), Dohnalem s Fordem Focus WRC, Černým se Škodou Fabia S2000 (+1.44,9) a Jakešem s Citroënem DS3 R5 (+1.47,2).

Jak jsme už řekli, sobotní část byla ochuzena o dva průjezdy Malont, a tak se závodilo jen na šesti úsecích. Shodně si nejrychlejší časy rozdělili Kopecký a Tideman a takové bylo i pořadí v cíli s rozdílem více než půl minuty.

Jan Kopecký: „Zrušení Malont bylo rozumné řešení, hlavně kvůli místním obyvatelům. Ti teď mají asi jiné starosti, než rally. V životě jsem takovou situaci, jaká je tam, neviděl. Dvacet centimetrů krup, všude bílo jako na Vánoce. Podle toho asi musí vypadat auta, zahrádky, střechy ... Přeji všem místním, aby se z toho co nejrychleji dostali.

Pokud jde o naši jízdu, okruh byl suchý, Rožmitál byl nový pro všechny a pěkně jsem se tam svezl. Teď jsem tady udělal aspoň jeden velký smyk pro diváky. Lipno bylo jako vždy, spadla tam nějaká voda a klouzalo to, ale nebylo to tak hrozné, jako loni. Navíc nám tu chyběl Venca, zase bychom sváděli kruté boje až do konce. Letos jsme si to tedy užili. Celá rally byla velice náročná a fandím všem lidem v okolí Malont, protože to, co jsem dneska viděl, bylo šílené. Věřím, že se z toho rychle dostanou a nezanevřou na náš krásný sport.“

Třetí místo patřilo až do cíle poslední zkoušky Janu Dohnalovi, ale pak byl vyloučen pro nedodržení předepsaného místa pro tankování. Tomu se říká „pech“, přitom se po celou rallye převáděl pěknou jízdu. Bronz tak vybojoval Mirek Jakeš s Citroënem.
Skupinu produkčních automobilů vyhrál Václav Kopáček se Subaru Impreza před Martinem Březíkem s Mitsubishi Lancer. Václav Kopáček: „Závěr byl hodně dramatický, mysleli jsme si, že sem ani nedojedeme. Upadly nám tři štefty z pěti a další tři sta metrů před rampou. Budeme se modlit, abychom se dostali do UP, doufejme, že přejedeme rampu. Letos to byl neskutečně těžký závod, počasí si s námi pohrálo. Bylo moc těžké správně zvolit gumy, a komu se to povedlo, tak je vpředu. Určitě byla hromada kluků, kteří to prokaučovali, ale každý kdo je tady, tak zaslouží obrovský potlesk.“

O vírětz v kategorii „dvoukolek“ rozhodla až poslední zkouška, v níž Martin Koči s Citroënem DS3 (celkově 15.) porazil o jednu sekundu Filipa Mareše s Peugeotem 208 R2.
Martin Koči: „Bylo to velmi náročné. Celou rally zamíchalo to počasí a také včerejší přidělování náhradních časů, které nehrálo v náš prospěch. Dneska jsme se to snažili stáhnout a dařilo se nám to po velkých kusech. Jsem rád, že jsme to zvládli.“


1.Kopecký – DreslerŠkoda Fabia R501:13:55.4
2.Tidemand – AnderssonŠkoda Fabia R5+00:39.8
3.Jakeš – EhlováCitroën DS3 R5+02:51.9
4.Odložilík – TurečekFord Fiesta R5+03:25.9
5.Štajf – RajnohaŠkoda Fabia R5+04:22.5
6.Vlček – ŽákováŠkoda Fabia WRC+04:52.1
7.Kopáček – RendlováSubaru Impreza STI+05:47.3
8.Černý – ČernohorskýŠkoda Fabia S2000+06:01.1
9.Jelínek – MachůŠkoda Fabia S2000+06:01.1
10.Trněný – PritzlŠkoda Fabia WRC+06:11.7



J.Lasík 30.5.2016

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar