Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Rallycross ve Švédsku - Isachsen před Hansenem

Několik stovek obyvatel žije v malé vísce Höljes na norsko-švédských hranicích po celý rok poklidným životem. Až na jeden víkend. Když se zde jede jeden ze závodů evropského šampionátu v rallycrossu.

 

Sverre Isachsen

Sverre Isachsen

Per Eklund

Per Eklund

Magnus Hansen

Magnus Hansen

Potom sem pravidelně zavítá na 20 tisíc diváků, aby podpořili domácí jedce včele s Kennethem Hansenem. Letos se však vítězství nedočkali. Už v měřeném tréninku se pod hranici 45 sekund dostali jen Norové Isachsen a Rustad s Fordy Focus a odsunuli tak Hansena s Citroënem na 3. místo. O hodinu později si Isachsen, vítěz ze Sosnové, připsal nejrychlejší čas v první rozjížďce před Hansenem a Jernbergem, zatímco Rustad skončil až sedmý.

V druhé sérii připadla sedmá příčka naopak Isachsenovi, když čelní pozice opanovali Jernberg, Hansen a Rustad, V poslední sérii byl Viking opět na vrcholu před Larssonem  a Bermingrudem, čímž si zajistil pole position. Poslední jízdu Hansen nedokončil pro technické problémy s plynovým pedálem svého Citroënu C4. Tím se musel spokojit s druhou řadou za Isachsenem a Jernbergem. Šestici doplnil ještě Rustad, který v B-finále porazil švédskou legendu Per Eklunda, slavícího právě na této trati 60. narozeniny. V závěrečné jízdě dne měli tak obě severské země na startu stejný počet jezdců.

Finále se vyznačovala řadou překvapení. Jernberg se v druhé zatáčce po startu ujal sice vedení, ale v polovině musel vzdát pro poškozený závěs levého předního kola. V tu dobu už byl mimo hru Larsson se Škodou Fabia. Sverre Isachsen měl tak před sebou volnou cestu, aby vybojoval druhé letošní vítězství, těsně následován Hansenem, který po tvrdém souboji ztratil přední kapotu. Po pěti závodech mají oba na kontě dvě vítězství, zbývající jeden úspěch připadá Larssenovi.

Jedno postupové místo chybělo tentokrát Pavlu Koutnému, který s Fabií obsadil v jednotlivých jízdách 14., 12. a 17.místo. Ale na C-finále to nevydalo.

Do divize 1A se po delší odmlce vrátil Magnus Hansen, evropský šampion skupiny N z roku 99 a synovec Kennetha. Se zbrusu novým Citroënem C2 zajel v rozjížďkách dva páté časy a  po vítězství v B-finále postoupil mezi nejlepších šest. Tam jej z boje o stupně vítězů vyřadil už v druhém kole  Dán Jespersen, vítěz dvou sérií. V dramatické jízdě se radoval nakonec Jaroslav Kalný, který prakticky  pouze jako jediný viděl šachovnicovou vlajku.

V divizi 2 ukázal, stejně jako vloni, všem záda domácí Hagström s Hondou Civic, když porazil oba hlavní protagonisty této divize Thörjessona a Častorala, který se musel do hlavního finále probojovat až po vítězství v B-finále.

Příští závod se uskuteční koncem července poprvé na maďarské trati v Nyirádu.

 

Divize 1

 

1. Isachsen Sverre

Ford Focus T16 4x4

2. Hansen Kenneth

Citroën C4 T16 4x4

3. Bermingrud Morten

Citroën Xsara T16 4x4

4. Rustad Tommy

Ford Focus T16 4x4

5. Jernberg Michael

Ford Focus T16 4x4

6. Larsson Lars

Škoda Fabia T16 4x4

 

Průběžné pořadí: 1. Hansen (87), 2. Larsson (77), 3. Bermingrud (69), 4. Kuypers (61), 5. Rustad (60), 6. Isachsen (55)

 

Divize 1A

 

1. Kalný Jaroslav

Peugeot 206

2. Čermák Zdeněk

Škoda Fabia

3. Farsbo Jimmi

Ford Fiesta ST

4. Pinomäki Jussi

Renault Clio

5. Jespersen Morten

Peugeot 106

6. Hansen Magnus

Citroën C2

 

Průběžné pořadí: 1. Kalný (76), 2. Groblewski (71), 3. de Keersmaecker (64), 4. Čermák (62), 5. Jespersen (59), 6. Pinomäki (58)

 

Divize 2A

 

1. Hagström Niklas

Honda Civic R-Type

2. Thörjesson Mattias

Opel Astra OPC

3. Častoral Roman

Opel Astra OPC

4. Ericsson Magnus

Honda Civic R-Type

5. Hanström Peter

Honda Civic R-Type

6. Johansson David

Peugeot 206

 

Průběžné pořadí: 1. Thörjesson (89), 2. Častoral (86), 3. Ericsson (63), 4. Kotek (44), 5.Snoejers (38), 6. Slastad (31)

 

Jindřich Lasík, 6.7.2006

Foto: erc24


Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar