Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Rallycross Anglie - Solberg poprvé letos vyhrál

Pátý podnik světového šampionátu v rallycrossu se uskutečnil o víkendu v britském Lydden Hillu, kde se jel první rallycross už před padesáti roky. Bohužel svět se zde jel letos naposledy, od příštího roku se stěhuje na Silverstone.

Na start v divizi RX se postavilo 21 jezdců, chyběl snad jen Scheider, který startoval v závodě 24 h Nürburgring. Ti se nejdříve utkali ve čtyřech kvalifikačních jízdách, z nichž dvanáct postoupilo do dvou semifinále a nakonec nejlepších šest bojovalo ve finále.
Trať v Lyddeen Hillu je specifická tím, že tzv. Joker lap je hned po startu, a tak zpravidla jezdci startující na vnitřku vybírali kratší trať a Joker si nechávali na konec. Pětičlenné pole se tak většinou rozdělilo na skupiny po dvou a po třech, nebo po třech a po dvou. A proto závodu na rychlé trati chybělo více kontaktních soubojů.

Od první rozjížďky udávaly tón vozy Volkswagen Polo se Solbergem a Kristoffersonem, Solberg vyhrál tři a jednou byl třetí, jeho týmový kolega byl čtyřikrát druhý. Poslední kvalifikaci rozhodl Timmy Hansen s Peugeotem 208.

První semifinále vyhrál Kristofferson o tři sekundy před Loebem rovněž s Peugeotem 208 a Ekströmem s Audi. V druhé kraloval Solberg před Bakkerudem s Fordem Fiesta a Timmy Hansenem s Peugotem.

Tato šestice jezdců měla právo startovat ve finále, kam se do první řady postavily dva vozy VW Polo, za nimi Loeb a Bakkerud a do poslední Ekström a Timmy Hansen. Po startu šel do čela Solberg sledován Bakkerudem, Když dvojnásobný mistr světa vjel na Joker lap, tak se do vedení dostal Bakkerud, ale v okamžiku kdy musel absolvovat Joker, tak bylo rozhodnuto. První Solberg a Bakkerud se zavěsil těsně za druhého Kristoffersona, vítěze předchozího závodu. Dodejme, že Kristofferson stál ve čtyřech závodech na stupních a pokaždé jel finále.

Vítěz prvních tří závodů Ekström neměl tentokrát svůj den a dojel pátý, a tím přišel o průběžné vedení.

Přestože vozy PEUGEOT 208 WRX v Lydden Hillu nedokázaly bojovat o nejvyšší příčku, jako před 14 dny v Mettetu v Belgii, v závodě prokázaly dobrou formu. Timmy Hansen vévodil čtvrté kvalifikační jízdě a zvýšil tak počet vyhraných kvalifikací v této sezoně na čtyři.
Potřetí od začátku letošního mistrovství se oba vozy PEUGEOT 208 WR probojovaly do finále. Vůz Sébastiena Loeba měl po seminálové jízdě netěsnost v chladiči, takže se musel od prvního kola vyrovnávat s přehříváním motoru. Přesto se mu podařilo dokončit závod na čtvrtém místě. Timmy Hansen byl po defektu pneumatiky nucen smířit se se šestým místem.

Kenneth Hansen (vedoucí týmu):
„Byl to trochu podivný víkend. Až do 4. kvalifikace jsme nepředvedli rychlost, v jakou jsme doufali, a žádný z našich jezdců nemohl rozvinout svůj potenciál naplno. Sébastien se potýkal s přehřívajícím se motorem a Timmy měl ve druhém kole defekt. Přesto všechno se nám podařilo z Lydden Hillu odjet s dobrým bodovým ziskem, jenž nás posunul na druhé místo v pořadí týmů. „

Sébastien Loeb: „Vždycky se nám na konci víkendu daří lépe než na začátku. Petter Solberg a Johan Kristoffersson byli tentokrát neporazitelní, ale dařilo se nám v boji s ostatními. Měl jsem pocit, že se mi při kvalifikaci dařilo, ale neproměnilo se to v okamžitý výsledek, o jehož dosažení jsem byl přesvědčen. Ve finále mi problémy s motorem zabránily bojovat o první tři místa.“
Do



KONEČNÉ POŘADÍ


1. Petter Solberg (Volkswagen Polo GTI)
2. Johan Kristoffersson (Volkswagen Polo GTI)
3. Andreas Bakkerud (Ford Focus RS)
4. Sébastien Loeb (PEUGEOT 208 WRX)
5. Mattias Ekström (Audi S1)
6. Timmy Hansen (PEUGEOT 208 WRX)



Průběžné pořadí


1. Johan Kristoffersson (Volkswagen Polo GTI), 124
2. Mattias Ekström (Audi S1), 120
3. Petter Solberg (Volkswagen Polo GTI), 117
4. Timmy Hansen (PEUGEOT 208 WRX), 91
5. Sébastien Loeb (PEUGEOT 208 WRX), 81
6. Andreas Bakkerud (Ford Focus RS), 73
7. Ken Block (Ford Focus RS), 52
8. Timo Scheider (Ford Fiesta), 50
9. Toomas Heikkinen (Audi S1), 46
10. Kevin Eriksson (Ford Fiesta), 42



Pořadí týmů


1. Volkswagen PSRX, 241 bodů
2. Team Peugeot Hansen, 172 bodů
3. EKS Audi, 166 bodů
4. Hoonigan Racing Division, 125 bodů
5. MJP Racing Team Austria, 103 bodů
6. STARD, 66 bodů



MS RX vysílá živě program Nova Sport1.
Informace najdete také na www.ceskymotorsport.tv



J.Lasík
29.5.2017

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar