Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Rally Pačejov s Delecourem vyhrál Kopecký

Ačkoliv už před Invelt Rally Pačejov bylo o mistru republiky rozhodnuto, tak předposlední soutěž domácího šampionátu získala díky třem lidem na zajímavosti. Byli to Jiří Jirovec společně s Francoisem Delecourem, Jan Dohnal a také svým způsobem i Josef Peták.

O startu Francois Delecoura se Sabrinou de Castelli jsme už psali. Jen dodejme, že o jejich účast se postaral jiří Jirovec zapůjčením zbrusu nového vozu Alpine 110 RGT. Jan Dohnal si zapůjčil Peugeot 306 Maxi Kit z dílny Loeb Racing. Ale místo startu mu zbyly jen oči pro pláč. Kvůli technickému problému (mazání) nedokončil ani shakedown. Uvidíme, jestli se s vozem neobjeví třeba na Pražském rallysprintu. Josef Peták sice už rallye několik let nejezdí, ale výjimku dělá vždy v Pačejově. Ani letos nechyběl, a tentokrát s další lahůdkou, i když postaršího data, a tou byl Renault Megane Maxi Kit. Ve 62 letech stále umí a výsledkem je 21. místo celkové místo.



Z domácí špičky chyběli jen Erik Cais, který vybojoval sedmou příčku v evropské rallye na Madeiře. Martin Vlček si odjel splnit sen na Rally 1000 jezer, kde s Kateřinou Jugasovou .obsadili při premiéře vynikající 21.místo. Klobouk dolů, když to porovnáme s Martinem Prokopem na 16.přičce.


Jan Kopecký s Janem Hloužkem, kteří již po barumce získali titul, dokázali na rychlostních zkouškách v okolí Pačejova a Horažďovic, kdo je v České republice jasným králem. Od druhé zkoušky se usadili na čele, vyhráli sedm zkoušek a vyhráli o půl minuty. V sobotu se o druhou příčku přetahovali Václav Pech a Filip Mareš. Nakonec Pech se sedmi nejrychlejšími časy udolal Mareše, kterému ale třetí místo zajistilo titul vicemistra.


Až do předposlední zkoušky držel čtvrtou pozici Dominik Stříteský, ale po jezdecké chybě se ocitl v příkopu, poškodil chladič bylo po naději. Snad si spraví chuť ve Španělsku. Čtvrté místo tak spadlo do klína Janu Černému.


V konkurenci patnácti vozů kategorie R5 a jednoho „wrcu“ se na osmé místo posunul z patnáctého Francois Delecour, když jednou zajel dokonce šestý a sedmý čas. Dodejme, že jde o zbrusu nový automobil, který s Jakubem Jirovcem uvidíme na českých tratích v příštím roce.
V první etapě zajížděl stabilní výkony v první desítce Věroslav Cvrček, ale před cílem sedmé zkoušky měl krizi a vyjel do pole. „Minuli jsme cílovou fotobuňku, ale vracet se po poli zpět a najíždět na silnici za horizontem, který se jede před 150 km/h jsem ani chvíli neuvažoval z důvodu bezpečnosti. Čas nám byl přidělený díky rezervní metodě měření. Takže jsme pokračovali. Večer jsme byli předvoláni ke sportovním komisařům pro podání vysvětlení. Jejich rozhodnutím bylo vyloučení pro neprojetí bodu trati. Takto přísný trest jsme opravdu nečekali, podle řádů je asi správné. Ale i s touto zkušeností bych se příště nezachoval jinak, protože lepší jet domu zklamaný, než riskovat srážku dvou aut a zdraví několika lidí. Mrzí mě to proto, že jsme nemohli dnes pokračovat. A hlavně kvůli týmu, který na testu i soutěži měnil několikrát diferenciály a spoustu dalších dílů. Auto fungovalo skvěle a nastavení bylo čím dál lepší, vysvětlil Věroslav Cvrček.


K příhodě se vyjádřil i jeden z renomovaných motoristických novinářů: „Z některých nedávných rozhodnutí sportovních komisařů mám dojem, že jim nedochází, pro koho tady jsou a kdo je tím, který rally dělá, platí a nasazuje zdraví. Ano, mají dbát na dodržování regulí a nad tím, aby někdo nezískal výhodu, ale všechno musí posuzovat v kontextu. Tady se nejednalo o chtěnou a cílenou situaci a získání výhody. Úplně stejně to vidím v cause retardér na Vyškově. Ani v jednom případě nikdo nezískal výhodu a rozhodnutí považuji za špatná. „


Invelt Rally Pačejov dokázala svým 42.ročníkem do Sonax Mistrovství ČR právem patří, nejen organizací pod vedením pana ing.Pavla Štípka, respektive rodiny Štípků a Žitníků ale i pěknými rychlostními zkouškami v podhůří Šumavy.


1.Kopecký – HloušekŠkoda Fabia Rally2 Evo01:15:00.8
2.Pech – UhelFord Focus WRC+0:25.0
3.Mareš – BuchaŠkoda Fabia Rally2 Evo+:00:38.5
4.Černý – ČernohorskýŠkoda Fabia Rally2 Evo+01:16.4
5.Odložilík – TurečekŠkoda Fabia Rally2 Evo+02:06.2
6.Jakeš – MachůŠkoda Fabia R5+02:23.7
7.Březík – KrajčaŠkoda Fabia R5+02:30.1
8.Delecour F.- De CastelliAlpine A110 RGT+03:55.1
9.Trněný – PritzlFord Fiesta R5+04:44.9
10.Trojan – ChlupŠkoda Fabia R5+ 05:35.6




JL 4.10.2021

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar