Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Rally Pačejov - Dohnal obhájil vítězství

Jediná soutěž rallysprintového šampionátu v Čechách, zbývajících pět se jelo nebo pojede na Moravě, byla sobotní Invelt Rallye Pačejov. Soutěž se startem s cílem v Horažďovicích patří k nejstarším nás a podle množství diváků také mezi nejoblíbenější.

Letos byla kromě rallysprintového šampionátu zařazena ještě do Mistrovství historických automobilů, který vyhrál Jiří Káňa s Fordem sierra Cosworth a mezi soudobými automobily by obsadil osmé místo, šest sekund jej dělilo od sedmé příčky. K této kategorii se vrátím samostatným článkem.

Od nešťastného požáru v rallye Hustopeče se na startu objevil opět Jan Dohnal se zapůjčeným Fordem Fiesta WRC od Jaroslava Melichárka a od první zkoušky dokazoval, že to s obhajobou loňského vítězství myslí vážně. Kromě druhé zkoušky, která se stala kořistí Romana Odložilíka s Fordem Fiesta R5 a poslední, jenž si připsal Jaromír Tarabus se škodou Fabia R5 vyhrál všech zbývajících zkoušek. Vyhrál tak s náskokem19 sekund před Romanem Odložilíkem. Pouhých šest desetin sekundy za ním skončil Jaromír Tarabus. Až čtvrté místo vybojovalo Martin Vlček s Fordem Fiesta R5.

„Pačív“ si nenechal ujít ani Josef Peták a se zapůjčeným Fordem Escort WRC od Jana Dohnala opět diváky potěšil nádhernými táhlými smyky a dokazoval, že s mladíky stále dokáže držet krok, byť rallye pověsil už dávno na hřebík. S Alenou Benešovou, pro kterou byla soutěž dárkem k narozeninám, dojeli na osmém místě.

V kategorii produkčních automobilů vyhrál Martin Šikl před Leošem Vaňátkem, oba s Mitsubishi Lancer. Dvoukolky ovládl stejně jako na předchozí soutěži ve Vyškově teprve sedmnáctiletý Petr Semerád s Opelem Adam, jenž skončil celkově dvanáctá a nechal za sebou řadu silnějších automobilů. Škoda, že zatím nemůže startovat ve velkém šampionátu. Díky změně předpisů FIA je to nyní možné od osmnácti let.

Z předních jezdců se museli se soutěží rozloučit už v druhé zkoušce Jan Sýkora pro technické problémy svého Mitsubishi a Václav Kopáček se Subaru Impreza pro zdravotní problémy.

Už 38. Rally Pačejov se opět vydařila po všech stránkách, pořadatelé neměli větší problém, diváci snad jen u příjezdu k rychlostní zkoušce kousek od Horažďovic. Možná by stálo za to tento úsek zjednosměrnit, aby nedocházelo k dopravnímu kolapsu. Start se opět vrátil na náměstí, které prošlo rekonstrukcí, což soutěži také jen prospělo.

1.Dohnal – Ernst MichalFord Fiesta RS WRC 00:40:31.5
2.Odložilík – TurečekFord Fiesta R5 +00:00:19.5
3 .Tarabus – TrunkátŠkoda Fabia R5+ 00:00:20.1
4.Vlček – ŽákováFord Fiesta R5+00:00:39.3
5.Trněný – DoerrŠkoda Fabia WRC +00:01:22.9
6.Rujbr – ŘímalováŠkoda Fabia R5+00:01:29.5
7.Štochl – VackováŠkoda Fabia R5+00:01:38.8
8.Peták – BenešováFord Focus WRC+00:03:00.7
9.Růžička – Novák JaroslavFord Fiesta R5+00:03:24.2
10.Šikl – VilímekMitsubishi Lancer Evo IX +00:03:27.5



J.Lasík 30.7.2018

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar