Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Rally Liepaja - vítězství pro Craiga Breena

Craig Breen a Scott Martin s Peugeotem 208 T16 vyhráli Rally Liepaja, druhou soutěž evropského šampionátu a odčinili tak smůlu z Jänner Rally, v níž hned v úvodu havarovali. Jinak litevská rally jen potvrdila to, co jsme psali už po rakouské rally, že ME žádnou vysokou sportovní úroveň nemá.

Craig Breen a Scott Martin, kteří dokončili kvalifikaci jako druzí, se rozhodli odstartovat do první etapy ze 14. pozice. První den se odehrál v obtížných sněhových i dešťových podmínkách, na zrádných a místy velmi mokrých silnicích. Pro irského pilota však tento první den proběhl bez problémů. Craig Breen neudělal na rozdíl od svých hlavních soupeřů, Kajetana Kajetanowicze a Alexeje Lukjanuka, žádnou chybu a vyhrál čtyři z pěti zkoušek. Na konci prvního dne měl delší než minutový náskok před svými soupeři Estoncem Plangim s Mitsubishi Lancer a Litevcem Butvillasem se Subaru Impreza STI. Překvapením bylo čtvrté místo Švéda Emila Berqvista s Opelem Adam R2. Nejlepší z našich Martin Hudec se Škodou Fabia 2000 ztrácel na 22.místě devět minut, Vojtěch Štajf se Subaru Impreza byl 25. a Antonín Tlusťák s další Fabií až 29.


Druhý den byl také velmi náročný, zejména kvůli silnému sněžení, které ztěžovalo všem posádkám viditelnost. Craig Breen si i tak svůj náskok udržel a po loňské Rallye Akropolis získal své druhé vítězství v evropském mistrovství. Toto vítězství je také dokonale načasované pro celý tým Peugeot Rally Academy před Irskou rallye, která dovede Craiga na jeho rodný ostrov. „S výsledkem v Lotyšsku jsem velmi spokojený, protože podmínky nebyly celý víkend nijak snadné. Během první etapy sníh mezi dvěma průjezdy roztál a povrch byl velmi zrádný. Vůz 208 T16 se choval dokonale a prokázal příkladnou spolehlivost. Když všechno funguje, je snadné jet rychle a je krásné opět zvítězit!“
V druh0 etapě vyhrál všechny rychlostní zkoušky až na jednu (Kajetanowicz) Alexej Lukjanuk s Fordem Fiesta R5, který se díky předpisům mohl vrátit do soutěže, zatímco Breen už nikým neohrožován zajížděl třetí časy za Kajetanowiczem.


Pro Dioga Gaga a Jorge Carvalheho byla lotyšská rallye prvním závodem jejich programu v rámci Peugeot Rally Academy. Tato první zkušenost byla náročná, protože portugalská posádka vyjela v druhé RZ z trati, ale podařilo se jí vrátit se k asistenčnímu týmu pro pomoc. Díky vynikající práci mechaniků, kterým se povedlo vrátit vůz 208 T16 do původního stavu, dokončil Diogo Gago závod mezi juniory na sedmém místě a pro další závody sezóny získal cenné zkušenosti: „Mám ze své premiéry v Peugeot Rally Academy velkou radost. Chtěl bych poděkovat celému týmu, který po mém incidentu v první etapě odvedl vynikající práci. Cílem bylo vyhnout se problémům a dojet do cíle, ale nebylo snadné dostat se do tempa a zajet dobré časy, aniž bych se dopustil chyby. Ze své první rallye mám celkově dobrý pocit a moc se těším, až budu moct zase získávat zkušenosti v dalším závodě.“


Třetí závod ERC se bude konat v Irsku, kde se do řad Peugeot Rally Academy připojí Charles Martin za volantem vozu 208 T16. Do té doby bude mít vítěz 208 Rally Cup 2014 možnost seznámit se se svým vozem na trati Rallye du Touquet, prvním závodě mistrovství Francie v rallye 2015.


1.Breen – MartinPeugeot 208 T161:56:49,1
2.Plangi – SarapuuMitsubishi Lancer Evo X+1:40,7
3.Butvilas – HellerSubaru Impreza STi+5:48,6
4.Svilis – PukisMitsubishi Lancer Evo X+6:39,2
5.Consani – VilmotPeugeot 207 S2000+6:51,5
6.Bergkvist – SjöbergOpel Adam R2+7:29,9
7.Vorobjovs – MālnieksMitsubishi Lancer Evo X+7:58,0
8.Rokland – AldridgePeugeot 208 R2+8:00,0
9.Sirmacis – ŠiminsPeugeot 208 R2+8:09,1
10.Jeets – ToomFord Fiesta R5+8:36,0



Pozn. 18.Hudec (+13.53), 20. Štajf (+14.55), 21. Tlusťák (+15.21)



JL, 10.2.2015

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar