Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Rally Hustopeče budou hostit česko-slovenskou elitu

Spojení českého a slovenského šampionátu pasuje AGROTEC PETRONAS Syntium rally Hustopeče 2016 (17. – 18. června 2016) do jednoho z taháků letošní soutěžácké sezony. Vždyť mezi 120 přihlášenými posádkami nechybí téměř nikdo z nejužší špičky obou mistrovství.

Samozřejmě pozornost je vždy upřena na čelo startovní listiny. To tvoří v Hustopečích hned patnáct prioritních jezdců, v čele s držitelem světové priority FIA a továrním jezdcem Škody Motorsport Janem Kopeckým. Ten nastoupí na start s vozem Škoda Fabia R5 nejen jako obhájce hustopečského prvenství, ale také jako lídr českého šampionátu.
Z první desítky MČR po Rallye Český Krumlov se na startu AGROTEC PETRONAS Syntium rally neobjeví pouze Pontus Tidemand a Martin Vlček. Jinak je startovní pole českého šampionátu opět nabité a téměř kompletní, nově do něj zasáhne třeba Jaromír Tomaštík se Subaru Impreza WRC.

České pole čítá celkem 86 vozů a toto číslo podle očekávání výrazně převyšuje slovenské zástupce na startu (sedm jezdců se registrovalo do obou šampionátů). Těch bude 39 (+ 10 účastníků sobotního Slovenského rally poháru). Přesto i v jejich výčtu je nutno hledat kandidáty na nejčelnější příčky v čele s loňským vicemistrem Grzegorzem Grzybem (Ford Fiesta R5) a reprezentantem košického MM Rally Teamu Pavlem Valouškem (Škoda Fabia R5). Spojením obou šampionátů se ale také dostaneme k novodobému rekordu v počtu speciálů WRC na startu. V Hustopečích se jich sejde hned 7 (Dohnal, Trněný, Ondrej, Drotár, Tomaštík, Kurka a Jirovec).

„Agrotec rally nikdy v minulosti tak kvalitní startovkou nedisponovala. Proto věříme, že nás čekají dramatické a divácky atraktivní závody. A kvalita i kvantita startovního pole přiláká kolem tratí tisíce českých i slovenských fanoušků, kteří to k nám nemají daleko,“ doufá ředitel soutěže Rudolf Kouřil.

Dramatickou zápletku slibuje i konkurence téměř sedmdesátky „dvoukolek“. Mezi nimi lze očekávat bitvu favorizovaného Martina Kočiho (Citroën DS3 R3T) s plejádou jezdců s vozy Peugeot 208 R2 (Ján Kundlák, Václav Dunovský, Filip Mareš, Tomáš Fusko, Jan Lunga, Rastislav Chvála aj.).

Průběžné pořadí MČR 2016 (2/6): 1. Jan Kopecký 120, 2. Pontus Tidemand 96, 3. Roman Odložilík 47, 4. Miroslav Jakeš 45, 5. Jan Černý 44, 6. Pavel Valoušek 39, 7. Václav Pech, jr. 23, 8. Jan Dohnal 22, 9. Vojtěch Štajf 21, 10. Martin Vlček 21


Průběžné pořadí mistrovství Slovenska 2016 (2/8): 1. Grzegorz Grzyb (PL) 60, 2. Pavel Valoušek 50, 3. Andreas Hadík (HUN) 42, 4. Tomáš Ondrej 38, 5. József Trencsényi (HUN) 30, 5. Igor Drotár 30, 7. Tomáš Kukučka 25, 7. Jaromír Tomaštík 25, 9. László Bodolai (HUN) 23, 10. Tomáš Fusko 20


MČR – 2WD: 1. Martin Koči 115, 2. Václav Dunovský 79, 3. Ján Kundlák 74, 4. Filip Mareš 67, 5. Lukáš Nekvapil 38, 6. Tomáš Guryča 32


Trať vychází z tradičního formátu

Cílem pořadatelského týmu je jako každoročně připravit pro posádky přátelskou soutěž. A hlavně s důrazem na kompaktnost. A tato charakteristika nebude hustopečské soutěži chybět ani letos. Z celkové délky 278,42 km bude téměř 54 % (tj. 150,14 km) měřených úseků, což je mezi českými dvoudenními podniky unikátní poměr.
Soutěž se pojede ve formátu pátek večer (start 19:15 hod.) – sobota (cíl 15:15 hod.). Na úvodní den je naplánováno šest měřených úseků, stejně tak i na sobotu. Celkem je v harmonogramu obsaženo deset měřených testů, neboť původně byly v pátek naplánovány jen čtyři rychlostní zkoušky.

„Úvodní měřený test Bořetice jsme nakonec museli rozdělit. Posádky absolvují technickou pasáž po úzké lesní komunikaci, kde bude zkouška přerušena a po čtyřistametrovém přejezdu bude pokračovat pasáží k rozhledně na Kraví hoře a následně k diváckým místům u koupaliště v Němčičkách a u hotelu Kraví hora u Bořetic,“ poznamenává ředitel soutěže Rudolf Kouřil.

Právě obě zkoušky v okolí Němčiček (RZ Bořetice, RZ Němčičky) doznaly proti loňskému ročníku nejzásadnějších změn, naopak už léta se nemění formát okruhové zkoušky Starovice. V totožné podobě se pojede test RZ 2/4 Horní Bojanovice – Diváky, RZ 7/10 Nikolčice – Kurdějov byla mírně zkrácena od cíle.

„Rádi bychom fanoušky pozvali hlavně do dvou komentovaných zón. V pátek do obce Diváky (7,14 km) a v sobotu na starovický okruh, do diváckého místa 5, kde bude další divácká zóna s měřením mezičasu průjezdy posádek,“ dodává Kouřil.



PR 16.6.2016

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar