Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Rally Dakar: Martin Macík vybojoval stříbro

Pilot Martin Macík, navigátor František Tomášek a mechanik David Švanda z týmu MM Technology na Dakaru 2023 vybojovali parádní 2. místo, když do cíle poslední etapy dojeli na 6. pozici.

Sehraná posádka v nerozbitném kamionu Čendovi, sestrojeném týmovými mechaniky a konstruktéry pod vedením Martina Macíka staršího, šéfa MM Technology, slaví úspěch, ke kterému směřovala 11 let a stojí za ním spousta práce. Sedlčanské jezdce na trati nezastavila hořící kola, řeka vinoucí se uprostřed pouště ani jízda obrovskými dunami Pusté končiny. Tým MM Technology si na Dakaru 2023 připsal na konto čtyři vyhrané etapy i vítězství v prologu. Velké zásluhy patří mechanikům i dalším členům, za jejich nasazení, profesionální práci, probdělé noci, nadhled a věčný optimismus. Děkujeme všem, kteří v úspěch závodníků z MM Technology a jejich oranžového stroje věřili.


Máme radost!

„Je to tam. Jsme v cíli a jsme nadšení. Máme druhé místo celkově. Je to zásluha celého našeho týmu, který je úplně úžasný. Všichni tady v kabině děkujeme domů rodinám, díky moc všem našim geniálním fanouškům, díky našim sponzorům. Byl to určitě nejdrsnější Dakar v Saúdské Arábii, jsme rádi, že jsme ho zažili, že jsme ukázali, jak spolehlivou techniku umíme v Sedlčanech postavit,“ řekl v cíli unavený Martin Macík, který přiznal, že větší emoce se zřejmě dostaví později. „Ani poslední etapa nebyla úplně zadarmo. Trať byla uskákaná, mokrá a blátivá, klouzalo to. Letěli jsme si ve svém bezpečném tempu. Navigační body byly nasekané jeden za druhým,“ popsal navigátor František Tomášek. „Mates původně chtěl i v poslední etapě víc závodit, ale my s Františkem jsme neměli v plánu přijít o nápravu,“ směje se palubní mechanik David Švanda. A tak se závěrečné drama odehrálo až po dojetí posádky do cíle – v online systému klasifikace závodu, kde znenadání začaly naskakovat chybné údaje. Nakonec vše dobře dopadlo, ale Dakar byl napínavý až do samotného konce.


Teď si Dakar užijeme s fanoušky

Aktuální ročník Rallye Dakar byl opravdu náročný, delší než ty uplynulé, s rozmarným počasím, dvěma maratonskými etapami, plný těžkostí i radostí. I proto je 2. místo tolik cenné. Událostí, které závodníci během 2 náročných týdnů zažili, bylo tolik, že by se o nich dalo vyprávět hodiny. A taky bude! Další etapa posádky totiž povede za fanoušky. Krátce po návratu do ČR, v únoru a březnu, se Martin, František a David rozjedou po celé ČR, aby se potkali s fanoušky a letošní legendární závod si s nimi znova užili na akcích Posedlí Dakarem. „František si všechno zapisuje do sešítku. Protože jsme toho zažili tolik, že se to ani nedá zapamatovat. Musíme to dát v klidu všechno do kupy. A těšíme se na vás,“ vzkazuje Martin Macík.


Výsledky etapy
1.Paskevicus, Tatra, 1:18.34
2.van den Brink ml. Iveco, +00.07
3.Valtr, Tatra, +01.46
4.Bouwens, Iveco, +02.50
5.van den Brink st, +03.20
6.macík, Iveco, +03.53
9.Vrátný, Tatra, +12.33
10.Šoltys, Tatra, +13.22


Koneční pořadí

1.kasteran, Rodewald, Snijders, Iveco, 54:03.3š
2.Macík, Tomášek, Švanda, Iveco, + 1:14.33
3.van den Brink st., Kofman, Mouw, Iveco, + 2:40.22
4.van den Brink ml., van den Pol, Terralladona, Iveco, +4:02.29
5.Valtr, Kilián, Šikula, Tatra, + 5:06.09
6.Šoltys, Krejčí, Hoffmann, Tatra, + 9:08.43
9.Vrátný, Boba, Martinec, Tatra, + 14:23.52



PR 15.1.2023

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar