Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Rally Dakar - v polovině vede Peterhansel

AKTUALIZACE 14.1.Po šesti zkouškách, převážně v peruánských dunách, dospěla Rally Dakar do své poloviny a na jezdce a spolujezdce čekal zasloužený den odpočinku. Jestliže si vloni většina účastníků stěžovala na nepříliš náročnou trať, tak letos je to přesně naopak. Mnozí si už sáhli na dno svých silách.

Když dva dělají totéž, ještě nemusí být to samé. Německý X-raid vyslal do soutěže tři buggy s pohonem zadních kol, po vzoru Peugeotu, který s touto koncepcí závodí už třetím rokem.


Zatímco Peugeot díky všem čtyřech jezdcům (Peterhansel, Sainz, Despres, Loeb) vyhrál čtyři etapy, tak nejlepší buggy je po polovině soutěže na 13.místě (Hirvonen). Ale ani Mini na tom nejsou nejlépe. Hned v úvodu předvedl salta Američan Menzies, zanedlouho havaroval i Španěl Nani Roma, a tak je zatím nejlepším jezdcem Polák Przygonski na šestém místě.


Jedinými automobily, které drží krok s Peuegoty jsou tři Toyoty, přičemž nejlepším je překvapivě Ten Brink na třetím místě se ztrátou hodinu dvacet minut. Na dalších místech jsou All-Attiyah, vítěz prologu třetí etapy a de Villiers.


Jak jsme už řekli, ton udává dle předpokladů Peugeot, když od třetí etapy vede Stephane Peterhansel, který jak sám přiznává, raději útočí ze zadních pozic. Uvidíme, jestli vedení udrží i v dalším průběhu. O Carlosu Sainzovi nebylo moc slyšet až do šesté etapy, kterou vyhrál a usadil se na druhé příčce. Bohužel po vyhrané páté etapě musel už v následující odstoupit Sebastien Loeb, jenž se zahrabal v písečném „trychtýři“, přitom poškodil nejen vůz, a zranění utrpěl i spolujezdec Daniel Elena. S problémy se potýkal i Cyril Despres, jenž je na 48.místě. Překvapením je výkon Nicolase Fuchse, který je s vozem Borgward na dvanáctém místě.


Na sedmé místo se propracoval Martin Prokop s Fordem, který střídá lepší okamžiky s horšími. V závěru jedné z etap vyrobil i kotrmelec, párkrát se zahrabal, párkrát zajel čas v Top 10, ale stále drží krok s nejlepšími

1.Peterhansel-CottretPeugeot16:25.02
2.Sainz – CruzPeugeot+27.10
3.Ten Brinke – PerinToyota+1:20.41
4.Al-Attiyah – BaumelToyota+1:24.20
5.de Villiers – von ZitzewitzToyota+1:35.59
6.Przygonski – ColsoulMINI+2:56.16
7.Prokop – TománekFord+2:25.52
8.Al Qassimi – PanseriPeugeot+2:29.06
9.Amos – Delaunay2WD+2:30.52
10.Sireyjol – BeguinBuggy+3:25.35
31.Vaculík – PlechatýFord+12.04.52
42.Ouředníček – KřípalFord+24:02.49




Aktualizace. V sedmé etapě poškodil Peterhanswel svůj Peugeot, musel počkat na týmového kolegu Despresu a za jeho pomoci a dílů z jeho vozu se podařilo hodinu a tři čtvrtě problém vyřešit a dojet do cíle na 20.místě. Celkově se propadl na třetí příčku za Sainze a de Villierse. Prokop dojel pátý a je stále sedmý. Vaculík zajel skvělý 22.čas.

JL 13.1.2018

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar