Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Rally Dakar - Macík s liazkou v cíli

Pilot Martin Macík, navigátor František Tomášek, mechanik Michal Mrkva a jejich Líza jsou v cíli 38. ročníku Rallye Dakar. V poslední 13. etapě dojeli na 10. místě. A to vůbec není špatné. V celkovém hodnocení se posádka 19. ze 41 kamionů, které závod dokončily.

Předchozí jedenáctá etapa dala nejmladší posádce mezi kamiony pořádně zabrat. Na 160. kilometru došlo k technické závadě (roztrhla se kardanka) a Martin Macík, František Tomášek a Michal Mrkva, jedoucí v barvách týmu KM Racing, se ve čtyřicetistupňovém vedru pustili do opravy trvající tři a půl hodiny. Poté co se jim podařilo závadu odstranit, je čekalo ještě dlouhých 300 km do cíle etapy. Rozbitý a náročný terén kluci poslední dvě hodiny absolvovali ve tmě a na cestu si svítili dálkovými světly. Etapu tak ujeli za 10,5 hodiny, přičemž pořadatelem stanovený limit je 11 hodin. „Chvátali jsme, abychom stihli limit. Já mám diagnózu „řadící loket“, kluci zase krky rozřezané od pásů, ale zvládli jsme to,“ směje se Martin Macík. Nakonec dorazili včas, i když zcela vyčerpaní. A byli spokojení, že se jim díky maximálnímu sebezapření a nezdolné energii podařilo překonat všechny nástrahy tratě i osudu.

Do předposlední dvanácté etapy, jejíž měřená speciálka měla 267 kilometrů, pak Martin Macík startoval z 34. místa. Posádky měly před sebou i s přejezdy přes 900 km hornatého terénu. Liazka s číslem 525 hned po startu předjížděla jedno auto za druhým. Do cíle etapy dojeli na 18. místě a celkově vybojovali 20. pozici. „Dneska jsme si krásně zazávodili a etapu jsme si parádně užili. Trať byla hodně úzká a kamenitá, takže jsme museli opatrně, ale já to topil, co to šlo. Dobré to bylo, jen škoda, že tak krátké,“ komentoval etapu po dojetí Martin Macík.

A jen co se posádka Liazu dostala do cíle, už začala spřádat plány na další ročník. „Příští rok na Rallye Dakar určitě nebudeme chybět. Vezeme si domů spoustu zajímavých podnětů a nápadů do budoucna. V naší sedlčanské dílně už se staví další nový kamion. Zkrátka jedeme dál a chceme se vrátit,“ říká nejmladší kamioňák letošního Dakaru.
Teď se všichni nejvíc těší na decentní oslavu, spánek a očistu. „Až přijedu domů, přivítám se s rodinou, dám si svíčkovou se šesti a půjdu spát. Pak přijdou na řadu setkání a oslavy šťastného návratu s přáteli, našimi partnery a všemi, kteří nám celý rok pomáhali, a kterým chci osobně poděkovat,“ popisuje své nejbližší plány Martin.



KM Racing 17.1.2016

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar