Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Rally Dakar - Al-Attiyah vyhrál etapu, Loeb havaroval

Podle posádek patřila pondělní etapa mezi vůbec nejtěžší na letošním Dakaru, o čemž by mohl vyprávět i vedoucí muž průběžného pořadí Sebastien Loeb, který v závěru havaroval. Zle poničený Peugeot dokázal ale zprovoznit a do cíle dojel s hodinovou ztrátou.

Ve výsledkové listině to znamenalo osmé místo a propad na osmou příčku průběžného pořadí. Na trati se objevily i první duny, v nichž se nejlépe dařilo Al-Attiyahovi, jenž si s Mini připsal první etapové vítězství. O 12 sekund pomalejší byl Sainz, třetí s půlminutovou ztrátou dojel Peterhansel (oba Peugeot), který se tak vrátil do čela soutěže. Na čtvrté místo za Al-Attiyaha se posunul Mikko Hirvonen s dalším Mini a na páté se vrátil Poulter s Toyotou.

Martin Prokop je na průběžné 17.příčce se ztrátou 2.20 hodin. „ Pondělní sekce proběhla v pohodě. Ráno byla první erzeta hodně ve stylu rallye, tam jsme se krásně vezli. Bohužel nám ji zkomplikoval Robby Gordon, který měl nějaký problém, a když se vracel na trať, tak najel těsně před nás. Patnáct kilometrů nás strašně zdržoval a pak zase sjel z trati. To byla škoda. Na druhé sekci přišly duny. Byla to celá dunová erzeta. Neskutečný zážitek. Na první větší duně jsme měli problémy, protože nám blbla spojka a trochu jsme se s tím prali, ale dokázali jsme to rozjet a znovu tu dunu vyjet. Nakonec jsme to dotáhli až do cíle. Byl to ale hrozný masakr. Fakt je to den ode dne těžší, takže jsem rád, že jsme tentokrát absolvovali erzetu bez jakýchkoliv větších problémů,“ řekl v cíli Prokop.

Výborně si vedl i Mirek Zapletal, jehož dvacátý čas znamenal posun na celkovou 22.příčku a v závodě je stále Dušan Randýsek s Arcticem cat.
V kamionech si vedl nejlépe opět de Rooy a s Ivecem se stále na prvním místě průběžného pořadí. Druhý se ztrátou dvě a půl minuty dojel Nikolajev s Kamazem a celkově je třetí za Versluisem (MAN), jenž dojel v etapě čtvrtý. Ve výborném výkonu pokračoval Jaroslav Valtr s Tatrou, který se po pátém nejlepším čase posunuli na 14 celkové místo. Nejlepším Čechem v soutěži je stále Martin Macík s Liazem. Třináctý čas mu zaručuje v tuto chvíli 12.místo.

Tomáš Vrátný obsadil v osmé etapě patnácté místo. Do měřeného úseku sice startoval až jako sedmadvacátý, předjel ovšem několik soupeřů a i když jej brzdil pomalejší kamion. Osmá etapa Rallye Dakar 2016 byla rozdělená do dvou měřených úseků. „První část byla hodně frustrující, protože jsme startovali vzadu a jeli jsme sto šedesát kilometrů za kamionem, který nám permanentně prášil a my jsme se nemohli dostat před něj,“ popsal průběh první rychlostní zkoušky Tomáš Vrátný. Chuť si spravil v druhém měřeném úseku. „Druhá část byla lepší, protože se otevřely pláně a my jsme předjeli snad sedm kamionů. Jelo se nám dobře, bylo to sice hodně rozbité, ale to nám vyhovovalo,“ pochvaloval si Vrátný, který na nejrychlejšího Gerarda de Rooye ztratil 38 minut a 43 vteřin.
Jeho kazašský týmový kolega Artur Ardavičus dojel v etapě kvůli dvěma defektům dvacátý. Hendikepovaný andorrský pilot Albert Llovera opět příjemně překvapil svým výkonem, když obsadil čtyřiadvacáté místo.
S problémy a tříhodinovou ztrátou dokončil etapu Martin Kolomý a klesl na 40.místo.



JL 12.1.2016

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar