Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Rally Bohemia jako přes kopírák - 1.Kopecký - Dresler

Letošní Rally Bohemia měla oproti minulým ročníkům klidný průběh bez velkých překvapení. Vítězství Jana Kopeckého, v pořadí 22. bez přerušení na domácí půdě se čekalo a snad jen technická závada mohla narušit předčasné oslavy šestého mistrovského titulu v řadě.

Ale začněme trochu netradičně. Jede se rychlostní zkouška Chloudov, sjezd dolů, přes hlavní silnici v Koberovech a zase serpentinami do kopce. Kopecký i Pech jedou čistě a rychle, stejně jako Veiby, Nordgren a další. Až k číslu 19, které má Věroslav Cvrček a Petr Novák. Po dlouhé odmlce usedá Cvrček opět do soutěžního speciálu Škoda Fabia S2000, vlastně si na boeémku odskočil z polských a slovenských kopců, kde kraluje. Bydlí jen pár kilometrů od erzety, zná ji a je to vidět. Absolutně nejkrásnější průjezd „dveřmi napřed“ , diváci bouří nadšením, troubějí, tleskají. Všechno sleduje i maminka Mirka, kdysi tvořila výbornou dvojici s manželem Věroslavem. Bohužel v sedmé zkoušce končí pro poruchu motoru pronajatého vozu, všechny naděje. V tu dobu se držel hned za silnějšími „er-pětkami“. Škoda, že nemá za sebou nějakého silného partnera a k dispozici Škodu Fabia R5, jako řada jiných. Ještě bychom o něm slyšeli.


Ale zpátky k rally. Na čele s přehledem Kopecký, za ním Pech a pak se o třetí místo v druhé zloušce přetahuje Veiby a Černý, který se na něm definitivně usazuje od třetí zkoušky. Zatímco se Kopecký pomalu vzdaluje Pechovi, o třetí místo bojují čtyři jezdci, kteří se po první etapě srovnali třetího k osmému místu v pořadí Černý (+52,0), Štajf (+;54,9), Mareš (+55,9), Veiby (+1.06,6) Vojtěch (+1.18,6) a Odložilík (+1.2+,9). Tak těsné souboje probíhaly až do cíle.


Kopecký vyhrál prvních sedm zkoušek, při prvním průjezdu Sosnou byl nejrychlejší Pech (Kopecký 8), v druhém Štěpán Vojtěch s pronajatou Fabií od Romana Kresty. Liberecký jezdec ani letos si nenechal ujít bohémku a dokazoval, že špičce stále stačí. V neděli bylo na programu šest zkoušek, odjelo se jich pět, když jedna byla zrušena pro oje na trati. Kopecký si připsal prvenství ve všech, kromě poslední, kterou vyhrál Veiby. Ta se ale stala osudnou Černému, u jeho Fordu Fiesta R5 praskla poloosa a propadl se na šestou příčku. Rychlým finišem v poslední zkoušce se na čtvrtou příčku dostal Vojtěch Štajf o jednu desetinu sekundy před Filipa Mareše.


Zajímavý je i začátek druhé desítky posádek výsledkové listiny. Zde jedenáctou příčku obsadil čtrnáctinásobný mistr Rakouska Raimund Baumschlager, vracející se po několikaměsíční pauze po zlomenině obratle, a dvanáctou příčku dvojnásobný mistr Maďarska Ferenc Kiss.


Nesmíme zapomenout na kategorii produkčních automobilů, kterou vyhrál Marcel Tuček s Mitsubishi Lancer, služebně nejstarší soutěžák, který je věrný soutěžím snad čtyři desítky let. Prvenství si zaslouží už jen za kamarádský vztah a lásku k rallye.
Ve skupině 2WD se radoval rakouský jezdec Julian Wagner s Peugeotem 208 R2.
O rally historiků budeme informovat zvláštním článkem.


Rally Bohemia proběhla bez větších problémů, v poklidu. Určitě prospělo zařazení paralelní zkoušky v Sosnové, která se jela hned dvakrát za sebou. Trochu zmateni byli diváci z časového harmonogramu, který byl pro soudobé a historické i legendy individuální a možná by se vyplatilo pro příště zařadit do programu tabulku jednotlivých průjezdů. 45. ročník je za námi a doufejme, že se dočkáme jubilejního 50.

1.Kopecký – DreslerŠkoda Fabia R51:28:12,3
2.Pech – UhelFord Fiesta R5 +37,6,
3.Veiby – SkjaermoenŠkoda Fabia R5+1:18,3
4.Štajf – EhlováŠkoda Fabia R5+1:26,2
5.Mareš – HloušekŠkoda Fabia R5+-1:26,3
6.Černý – ČernohorskýFord Fiesta R5+1:36,7
7.Odložilík – TurečekFord Fiesta R5+2:11,8
8.Vojtěch – ErnstŠkoda Fabia R5+2:23,1.´
9.Nordgen – SuominenŠkoda Fabia R5+2.23,1
10.J.Szeja – M.SzejaFord Fiesta R5+2.5ž,5





J.Lasík 2.7.2018

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar