Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Rally Bohemia - Mikkelsen jako předjezdec s novou Fabií

Tradiční soutěž s centrem ve městě automobilů absolvuje letos svůj 49. ročník o víkendu 8. až 10. července pod obměněným názvem Bohemia Rally Mladá Boleslav. Zahájí tak druhou polovinu SONAX Mistrovství ČR v automobilových soutěžích 2022.

Soutěž v okolí Mladé Boleslavi má pro značku ŠKODA nejen symbolický význam, proto je rozhodnutí ukázat nový soutěžní vůz veřejnosti právě tady naprosto logické. Pár týdnů před oficiální homologací se ŠKODA FABIA RS Rally2 představí na tratích všech rychlostních zkoušek s označením X. Znamená to, že pojede 4 minuty před první posádkou startovního pole. Roli jejího pilota zastane norský jezdec Andreas Mikkelsen, jenž v minulosti vyhrál 3 soutěže MS a loni se s vozem ŠKODA FABIA Rally2 evo stal celkovým vítězem mistrovství Evropy a současně světového seriálu WRC2. Na horké sedadlo spolujezdce usedne Torstein Eriksen, nepůjde tak o žádnou spanilou jízdu. Diváci podél trati tak budou moci sledovat zbrusu nový speciál v ostrém tempu bezprostředně před soutěžním polem.


Zatímco ŠKODA FABIA RS Rally2 pojede mimo soutěž, ve startovním poli budou hrát prim dealerské týmy s vozy ŠKODA FABIA Rally2 evo, které vládnou absolutní klasifikaci domácího šampionátu. V pozici vedoucí posádky českého mistrovství odstartují vítězové poslední odjeté soutěže v Hustopečích Jan Kopecký a Jan Hloušek z Agrotec ŠKODA Rally Teamu. V barvách domácího Laureta Auto ŠKODA Teamu nastoupí jejich nejbližší pronásledovatelé Filip Mareš a Radovan Bucha. Mladík Dominik Stříteský se zkušeným navigátorem Jiřím Hovorkou ze stáje


ACA ŠKODA Vančík Motorsport chtějí navázat na výborné výkony z dosavadních soutěží, které jim zajistily 3. příčku v průběžném pořadí. Naopak napravit ne zcela vydařený výsledek z Hustopečí chtějí Adam Březík s Ondřejem Krajčou ze Samohýl ŠKODA Teamu. Startovní pole nepostrádá nikoho z tuzemské špičky. Kromě soudobých vozů budou o mistrovské body bojovat i účastníci domácího šampionátu v rally historických vozidel.


O absolutní vítězství bude opět bojovat Václav Pech s Petrem Uhlem s Fordem Focus WRC. Ti však body do šampionátu nezískají, neboď od letošního roku vozy WRC nemohou bojovat.



Do první desítky bude chtít promluvit i jan Dohnal s Peugeotem 306 Maxi, dále rychlý rakouský jezdec Simon Wagner s Fabií nebo takřka domácí Věroslav Cvrček, kterému některé zkoušky vedou doslova za domem. Po odmlce se představí také Petr Semerád s Fabií a proti přesile škodovek nastoupí Martin Vlček s Hyundaiem i20 R5. Ve startovní listině soudobých vozů je pouhých 66 posádek, ty doplní 28 historiků (Neumann, Štolfa, Berger, Janota, Kotrmon, Frei, Peták, Zenkl). V demo jízdách, kategorie GR B (nevíme, kdo tento název vymyslel, ale z tehdejší skupiny B se představí pouze jedna Škoda 130 LR). Zavádějící je také označení Originál, neboť opravdových originálů je jako šafránu. Většina posádek ze 24 přihlášených startuje se škodovkami, výjimku tvoří manželé Šipkovi s Fiatem 124 Abarth, Michel Smeets s Fordem Escort nebo Jiří Nejdl s Ladou 1600.


V pátek proběhnou přejímky a odpolední divácká show v areálu Autodromu Sosnová u České Lípy, kde se navečer uskuteční úvodní rychlostní zkouška. Pro letošní rok organizátoři připravili těžké zkoušky Kvítkovice, Bzí a Radostín na Liberecku, kde se jede první etapa. V neděli se soutěž vrátí na Mladoboleslavsko, kde na účastníky čekají měřené úseky Staroměstská, Krásná a Zvířetice. Servisní zóna bude stejně jako loni umístěna na letišti v Hoškovicích u Mnichova Hradiště. Tam vyroste i oblíbený ŠKODA Rally Park, který návštěvníkům naservíruje řadu zajímavostí.




Průběžné pořadí

1.Kopecký 231
2.Mareš 192
3.Stříteský 126
4.Březík 76
5.Trojan 75
6.Vlček 68
7.Cvrček 43
8.Šimek 41
9.Kristensson 39
10.Tarabus 25




PR + JL 5.7.2022

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar