Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Rally Bohemia - Kopecký jednoznačným favoritem

V sobotu ráno startuje v Mladé Boleslavi již 45. ročník Rally Bohemia, která má v seznamech přihlášených 132 posádek. Z toho 74 se soudobými automobily v rámci MČR, 28 v rámci MČR v rally historických vozidel, 16 účastníků Rally Legend a 14 posádek si vyzkouší letošní premiérový ročník ECO Energy Rally Bohemia.

Tým ŠKODA Motorsport nasadí hned trojici posádek, přičemž hlavním favoritem bude opět neporazitelný Jan Kopecký, který Bohemii vyhrál již sedmkrát, z toho pětkrát v řadě. Cestu za dalším vítězstvím v řadě se mu budou snažit znepříjemnit jak zástupci kompletní české špičky v čele s Václavem Pechem a Janem Černým na Fordech Fiesta R5 a Filipem Marešem ve Škodě Fabia R5, tak letos i jeho týmový kolegové. Těmi budou na dalších továrních fábiích R5 Nor Ole Christian Veiby a Fin Juuso Nordgren.

Po 23 letech zavítá na Rally Bohemia její dvojnásobný vítěz z přelomu 80. a 90. let a mnohonásobný mistr Rakouska Raimund Baumschlager. V Mladé Boleslavi se postaví na start poprvé od své březnové nehody na rakouské Rebenland Rallye. Z dalších přihlášených jezdců, které na českých soutěžích pravidelně nevídáme, jmenujme Maďara Ference Kisse, Štěpána Vojtěcha nebo Věroslava Cvrčka mladšího. Všichni výše jmenovaní usednou také do závodních speciálů Škoda Fabia R5, s výjimkou Cvrčka, který spoléhá ještě na fábii S2000. Zajímavostí bude rozhodně také start Dána Kennetha Madsena, který se představí se zcela ojedinělou Suzuki Swift MAXI 2000 Evo.

Ve startovní listině chybí řada předních jezdců jako Vlček, Tarabus, Tlusťák, Kopáček, Trněný, nepřijede ani Polák Grzyb atd.

V Rally Bohemia Historic lze očekávat souboj mezi dvojnásobným vítězem soutěže z posledních let, legendárním Břetislavem Engem, který se vrací za volant Škody 130 LR, a o 39 let mladším Janem Freiem na stejném voze. Ten nedávno zase obhájil své vítezství v Českém Krumlově. Pokud bude technika poslouchat, bude největším favoritem Vlastimil Neumann s Fordem Escort RS Cosworth. A počítat se rozhodně musí i se suverénem kategorie 2 Stanislavem Budilem na BMW 2002 Ti.


Startovní listiny všech částí Rally Bohemia naleznete na www.rallybohemia.cz v sekci Dokumenty. Tradičním generálním partnerem soutěže je automobilka ŠKODA AUTO. Akce je realizována za finanční podpory Středočeského kraje.

Pokud budete chtit bohémku navštívit, potom si pozorně prostudujte časový harmonogram. Jako první vyjedou na okruhovou zkoušku legendy, to již v 8.50 h, soudobé automobily startují v 9.53 h. Historici v rámci ČR začínají na druhé zkoušce na Chloudově v 10 hodin a teprve po nich soudobé v 11.29. Sobotní program ukončí zkouška v Sosnové – historici v 17.13 a 17.27, legendy 17.41 a soudobé v 18.39 h a 18.53 h. Také nedělní program se šesti zkouškami má určité anomálie v časovém harmonogramu.



PR + JL 28.6.2018

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar