Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Rally Azorské ostrovy - 1.Habaj, 9.Štajf

Vojtěch Štajf s Veronikou Havelkovou dokončila na voze ŠKODA Fabia R5 první soutěž seriálu FIA European Rally Championship na devátém místě absolutního pořadí a získala tak první evropské body. Do průběhu letošní soutěže na Azorských ostrovech zasáhla v jejím závěru výrazná změna počasí na trati.

Habaj - Dymurski

Habaj - Dymurski

Moura - Costa

Moura - Costa

Ingram - Whittock

Ingram - Whittock

Magalhaes - Magalhaes

Magalhaes - Magalhaes

Griebel - Kopczyk

Griebel - Kopczyk

Štajf - Havelková

Štajf - Havelková

Štajf - Havelková

Štajf - Havelková

Lukjanuk - Arnautov

Lukjanuk - Arnautov

Cais - Žáková

Cais - Žáková

Cais - Žáková

Cais - Žáková

54. ročník Azores Rallye se zapíše do historie jako extrémně náročná soutěž. Slunečné podnebí během první etapy se výrazně změnilo v průběhu sobotní druhé etapy, kdy v posledních pěti rychlostních zkouškách prověřil všechny soutěžní posádky silný déšť na trati.

Výsledek čtvrteční kvalifikační jízdy nedal Vojtěchu Štajfovi příležitost zvolit optimální startovní pozici do úvodu soutěže. V prvních třech rychlostních zkouškách první etapy tak startoval jako druhý, což bylo na tomto typu šotolinové trati nevýhodou a projevilo se to i v celkovém umístění.

V pátek pokračovala první etapa sedmi rychlostními zkouškami a v nich se Vojtěch Štajf začal průběžně posouvat pořadím vzhůru i díky výhodnější startovní pozici. Před druhou etapou se pohyboval jen těsně za první desítkou jezdců absolutního pořadí (11.). Výrazná změna počasí však ovlivnila zbylých pět rychlostních zkoušek během sobotní druhé etapy. I přes potíže s méně vhodným nastavením vozu pro silným deštěm zkrápěnou trať se nakonec posádka Štajf – Havelková dostala v cíli soutěže na celkově deváté místo.

„Na Azorech jsem ve své kariéře startoval už podruhé, ale letošní ročník byl mimořádně obtížný. Nepamatuju nic podobného. Nejprve nám úplně nevyšla kvalifikace i díky špatně zvoleným pneumatikám. To nás bohužel odsoudilo do role, kdy jsme ve čtvrtek ostatním čistili trať a nedalo se s tím nic dělat. Druhý den už to bylo mnohem lepší, a tak jsme začali postupně zrychlovat i přes velmi kluzký šotolinový povrch. V jedné erzetě jsme trefili velký kámen a musel jsem trochu zvolnit, ale v poslední páteční vložce jsme si to zase vynahradili dobrým výsledkem,“ zhodnotil první etapu Vojtěch Štajf a dodal: „Sobota byla vlivem silného deště doslova loterií. Náš odstup už byl tak velký, že v těch neuvěřitelných podmínkách s bahnem, deštěm a mlhou nemělo smysl riskovat. Pojali jsme to tedy takticky, ale i přes snahu trať víceméně jen projet a čekat na chyby soupeřů před námi jsme udělali pár chyb. Přesto jsme se dosaženými časy drželi už do konce na hranici první desítky a po odstoupení Lukjaňuka to bylo nakonec celkově místo deváté. Jsem rád, že po této soutěži je naše auto v pořádku a může tedy rovnou pokračovat v transportu na Kanárské ostrovy.“


Lukjanuk smolařem rally

Od první zkoušky vedl Aleksej Lukjanuk s Citroënem C3 R5 před domácím Ricardem Mourou se Škodou Fabia R5 a Polákem Lukaszem Habajem se stejným vozem. Po druhé etapě vedl s náskokem 40 s, resp.46 sekund. Hned v první zkoušce poslední etapy Habaj přeskočil Mouru a čtvrté místo držel Loubet s Fabií. V předposlední zkoušce ale Lukjanuk klesl po defektu pneumatiky na třetí místo za Habaje a Mouru, ale v poslední hned po startu havaroval a vyšel naprázdno.
„Po rovince nějakých 150 metrů následovala ostrá levá zatáčka. Šel jsem na brzdy a prošlápl jsem pedál. Jeden brzdový okruh byl poškozený defektem z předchozí vložky. Bohužel hadička praskla a přišli jsme o brzdy. Snažil jsem se, alee trefili jsme vnitřek zatáčky a auto šlo do kotrmelců.Už s tím nešlo nic dělat. Budeme tuto situaci analyzovat, zda a co jsem mohl udělat jinak. Nejde o jezdeckou chybu, je to něco jiné," řekl po havárii úřadující mistr Evropy.

1.Habaj – DymurskiŠkoda Fabia R52:50.55.4
2.Moura – CostaŠkoda Fabia R5+08.4
3.Ingram – WhittockŠkoda Fabia R5+42.2
4.Magalhaes – MagalhaesHyundai i20 R5+1.29.0
5.Teodósie – TeixeiraŠkoda Fabia R5+1:46.1
6.Griebel – KopczykVW Polo R5+2.12.5
9.Štajf – HavelkováŠkoda Fabia R5+10.10.7
18.Cais – ŽákováFord Fiesta R2+18.53.4
20.Talaš – KrajčaPeugeot 208+22.58.9




PR + JL 26.3.2019

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar