Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Přes 100 000 fanoušků DTM v ulicích města

Do úvodního závodu německého šampionátu DTM zbývá sice ještě týden (9. dubna na Hockenheimu), ale už dnes má za sebou nový rekord. Oficiální prezentaci shlédlo za pěkného jarního počasí v Düsseldorfu neuvěřitelných 138 tisíc diváků. Tak populární je nejprestižnější série cestovních automobil u našich sousedů.

 

Letos se dvacítka jezdců s vozy Mercedes Benz a Audi A4 utká v deseti závodech, kromě Německa ještě ve Francii, Anglii, Holandsku a Španělsku.

„Tak skvělý začátek sezony jsem ještě nikdy nezažil. To je pěkný příslib pro první závod na Hockenheimu", přiznal po prezentaci Hans Werener Aufrecht, představitel zastřešující organizaci ITR. A podle slov starosty existují první studie na uspořádání opravdového závodu v ulicích města. V minulosti se už podobné okruhy „postavily" v Singenu nebo Helsinkách.

Všichni příznivci nejrychlejších cestovních vozů si přišli na své. Z první ruky si tak mohli prohlédnout automobily a získat autogramy všech dvaceti pilotů, mezi nimiž se vedle ostřílených jezdců objevuje i několik nováčků.

Vydařenou prezentaci zpestřilo například živé vystoupení zpěvačky Melanie C z bývalé skupiny Spice Girls a irsko-německé skupiny Raemonn. Sportovním vrcholem byly demonstrační jízdy na osm set metrů dlouhém okruhu v ulicích města. Při nich nechyběl ani Safety Car ani Stříbrný šíp Auto Union Typ D z roku 1938, který řídil Dán Tom Kristensen.

„Mám radost, že DTM míří do měst. Už vloni jsme byli v Hamburku, teď v Düsseldorfu a to je dobře", neskrýval radost Mattias Ekström a jeho kolega z týmu Heinz Haradl Frentzen dodává: „Dokonalé domácí prostředí. Je úplně jiné a zvláštní jet se závodním autě po hlavní třídě. Teď se ještě víc těším na první závod".

Po odchodu Opela z DTM se v závodech představí tedy pouze dvě značky - Mercedes Benz a Audi. Přestože jejich šéfové slibují atraktivní podívanou, tak minimálně jedna dvě značky by DTM rozhodně obohatily.

Ve startovní listě zůstává letos neobsazeno startovní číslo 1 rezervované pro Gary Paffetta. Loňský vítěz je vázán smlouvou s týmem McLaren-Mercedes. Pětku má Ekström, který s tímto číslem vyhrál DTM v roce 2004. Ke startovnímu číslu sedm Toma Kristensena se vztahuje hned několik zajímavostí -  narozen 7.7. 1967, sedmkrát vyhrál Le Mans a sedmkrát japonský šampionát F3. Mika Häkkinen vyrazí opět s osmičkou jako v roce 1998, kdy získal titul mistra světa F1.

Sestavy týmů:

Mercedes Benz (Schneider, Green, Häkkinen, Spengler, Alesi, Margaritis, Mücke, De la Rosa, Lauda, Stoddartová)

Audi (Tomczyk, Ekström, Frentzen, Kristensen, Abt, Kaffer, Stippler, Scheider, Tielemans, Ickxová).

Z loňský jezdců tak po odchodu Opela zůstali „bez práce" například Reuter nebo Fässler.

 

Jindřich Lasík


Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar