Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Pražský rallysprint vyhrál Martin Koči

Pražský rallysprint, zvláště pak rychlostní zkoušky kolem strahovských stadionů, se každoročně těší velkému zájmu nejen domácích, ale i zahraničních návštěvníků. Letošní již 24. ročník byl navíc okořeněn několika premiérami.

Především to byl první start nového vozu Volkswagen Polo R5, který si pro Prahu zapůjčil Vojtěch Štajf s Karlem Janečkem a jako první netovární jezdec se s ním představil na rally. Ondřej Bisaha si zase z Itále půjčil Hyundai i20 R5. Poprvé do Prahy přijel letošní evropský šampion Aleksej Lukjanuk, kterého navigoval zkušený Miroslav Houšť.

I když se Václavu Pechovi v posledních letech nedařilo, tak patřil k hlavním favoritům a také první dvě zkoušky na Točné vyhrál. Poprvé před Odložilíkem s Dvořákem(Škoda Fabia R5), Kukučkou s Vejačkou(Ford Fiesta R5) a Štajfem (VW Polo R5), podruhé si pouze Štajf vyměnil pozici s Kukučkou.

Poté se celé startovní polo přestěhovalo na Strahov, kde čekaly další čtyři okruhové zkoušky a začaly se dít věci. První průjezd vyhrál Odložilík překvapivě před Kašparem (Škoda Fabia R5) a ujal se vedení před Pechem o 8,5 sekundy. Třetí Štajf ztrácel 12 s, čtvrtý Peták 18 s a pátý Kašpar 18,9 s.


Další průjezd znamenal stop pro Václava Pecha a Petra Uhla, který v jedné zatáčce nedobrzdil a při výletu mimo silnici poškodil svoji Fiestu o civilní Octavii zaparkovanou v únikové zoně. Zkoušku vyhrál Bisaha před Štajfem, který se tak ujal vedení před Bérešem a Odložilíkem. Poslední dvě zkoušky se jely obráceným směrem a v obou dali o sobě vědět Martin Koči a Radovan Mozner jun, úřadující mistři Slovenska. Oba průjezdy vyhrál a z pátého místa před posledním průjezdem se rázem dostal na první místo o devět desetin sekundy před Jožku Béreše ml. Takový závěr asi jen málokdo čekal, protože k vítězství se propracoval vlastně až z jedenácté příčky


Do poslední zkoušky nastupoval ve vedoucí pozici ještě Vojtěch Štajf vcelku s královským náskokem 13 sekund na Béreše se Šintalem. Jenže poškozené levé zadní kolo o obrubník znamenalo ztrátu skoro půl minuty a až patnáctý čas, ve výsledkové listině tak klesl na páté místo se ztrátou šesti sekund na vítězného Martina Kočiho. Ovšem VW Polo R5, s nímž Štajf pojede příští domácí šampionát, bude určitě hodně rychlé, už jen proto, že je modernější než třeba Ford Fiesta R5 nebo Škoda Fabia R5.


Jak je už zvykem někteří jezdci berou rallysprint vážně, jiní chtějí hlavně pobavit diváky. A i letos byl největším showmanem Václav Kopáček. Během jízdy střílel konfety a jednou si dovolil dokonce parádičky s dýmovnicemi. A když k tomu přičteme proraženou pneumatiku a její výměnu, tak se nemůžeme divit, že uzavíral výsledkovou listinu. Ale už předem bylo jasné, že Václav Kopáček určitě diváky nezklame. Po soutěži si jistě odechl i Vojtěch Štajf, neboť Václav Kopáček společně s Petrem Kačírkem měli od něho pronajetí obě Fabie R5.


Pražský rallysprint patřil určitě k těm nejlépe obsazeným v celé historii, i když chyběli například Valoušek, Tarabus, Jakeš, Kopecký, Černý, Mareš. Naopak startoval sedmnáctiletý Petr Semerád s Opelem Adam R2 a s malým vozem, jako je Opel Adam R2, předváděl pěknou jízdu. Škoda, že nemohl startovat s vozem kategorie R5, jako na Setkání mistrů v Sosnové.
Celá soutěž se odjela na mokru, až na pár metrů před stadionem, kde na kostkách zůstala vrstva čerstvě napadaného sněhu a bylo vidět, jak mokré pneu na kousku sněhu prakticky vůbec nefungují. Ale smyků a nejrůznějších kreací si diváci užili dost.


1.Koči – MoznerŠkoda Fabia R500:29:05.2
2.Béreš J. – ŠintalFord Fiesta R5+00.9
3.Odložilík – Tureček+Škoda Fabia R5+3.8
4.Bisaha – DvořákHyundai i20 R5+4,6
5.Štajf – JanečekVolkswagen Polo Gti R5+ 6,1
6.Trojan – ZázvorkaŠkoda Fabia R5+14,9
8.Peták – BenešováFord Focus WRC+22,3
9.Grzyb – PoradziszŠkoda Fabia R5+29,9
10.Pokorný – LasevičŠkoda Fabia R5+38,0




J.Lasík 2.12.2018

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar