Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Pražský rallysprint s výborným obsazením

Pěknou podívanou slibuje už dvacátý ročník Pražského rallysprintu, který se odehraje tuto sobotu 29. listopadu výhradně kolem Strahovského stadionu. Přihlášeno je padesát posádek se současnými i historickými automobily.

Na startu se objeví deset automobilů kategorie WRC, dále čtyři S2000, tři z kategorie R5 a také osm historiků. Největším favoritem je opět Václav Pech a Petr Uhel s Mini Cooper WRC, ale bez šance nejsou ani Tomáš Kostka s Fordem Fiesta WRC nebo Slovák Jaroslav Melichárek se stejným automobilem. Právě souboj Pech vers.Melichárek byl vyvrcholením nedělního Setkání mistrů.

Se Škodou Octavia WRC pojede Tomáš Enge, od něhož lze očekávat opět divokou jízdu. Se stejným vozem jsou přihlášeni ještě Karel Trojan a Karel Trněný. Do Fabie WRC usedne Igor Drotár. Ale rallysprint není jen o škodovkách, se Subaru Impreza WRC startují rallysprintový šampion Jaromír Tomaštík a Petr Hozák.

Dostáváme se k vozům kategorie S2000 zastoupené čtyřmi Fabiemi, řízenými Pavlem Valouškem, Antonínem Tlusťákem, Martinem Vlčkem a Martinem Hudcem. Velmi dobrý dojem zanechal v Sosnové příbramský soutěžák Jan Černý s Peugeotem 208 T16 R5, vedle něhož usedne Marco Venturini, obchodní ředitel Peugeot ČR.

Hodně vysoko může pomýšlet i nenápadný Martin Koči, třetí z juniorského mistrovství světa. Tentokrát usedne do Fordu Fiesta R5, stejně jako Grzegorz Grzyb z Polska. Tím je výčet nejrychlejších automobilů prakticky vyčerpán, ale nikoliv přehlídka dalších kvalitních jezdců jako jsou otec a syn Semerádové, Marcel Tuček, Sebastian Frycz, Jan Votava, všichni s Mitsubishi Lancer.

Jak jsme už řekli na Pražském rallysprintu se představí i devět historických automobilů, z nichž především Rakušák Niki Glisic patří svojí atraktivní jízdou k ozdobám každé rallye. Pojede s BMW M3, stejně jako Jiří Jírovec. Chybět nebudou ani Břetislav Enge se svojí Škodou 130 LR nebo Petr Hustý s Alfou Romeo 1750. Diváci by měli vidět i atraktivní Lancii Delta Integrale rakouské jezdce Alfreda Glasera.

Na rallysprintu se objeví také Opel ADAM v soutěžní verzi Cup s posádkou Jiří Brynda a Zdeněk Pekárek z týmu XTG motorsport, kteří jsou v rallyové branži známí jako úspěšní promotéři značkových pohárů. Jejich start se soutěžním vozem ADAM Rally Cup slouží jako důkaz, že záměr uvést na tuzemskou rallyovou scénu nový značkový pohár ADAM Rally Cup, je zase aktuální. S myšlenkou pohárového závodění přišel už před rokem Ctirad Hájek, ale nenašel tehdy pochopení u firmy Opel, a tak celý projekt „odpískal“. Nyní se o něco podobného chce pokusit Zdeněk Pekárek. „Během dosavadních dvou let své existence v Německu prokázal ADAC Opel Rallye Cup postavený na vozech Opel ADAM Cup, že pohár pro mladé jezdce na kvalitní a přitom dostupné technice má smysl – a my chceme tento koncept přinést i do ČR. Dohoda se sportovní divizí automobilky Opel byla rychlá, a tak můžeme na Pražském Rallysprintu předvést náš ADAM Rally Cup nejenom divákům, ale především zájemcům o aktivní účast ve značkovém poháru.“

Pražský rallysprint tvoří celkem pět rychlostních zkoušek, přičemž první tři v 9.45 h, 10.45 h a 11.45 h jsou okruhové, zbývající dvě pak jen po části okruhu. Start i cíl je rovněž na Strahově.



J.Lasík 25.11.2014

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar