Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Pražský rallysprint s evropským šampionem Lukjanukem

V sobotu 1.prosince by se na startu XXIV. TipCars Pražský Rallysprintu mělo objevit 63 dvojic. Sice u některých posádek ještě zbývá doplnit jména spolujezdců, již teď jsou ale zvědavcům k dispozici odpovědi na základní otázky - tedy kdo bude mít jakou techniku k dispozici a jaká se na auta budou lepit startovní čísla.

Tak jako každý rok, i letos jsme se dočkali dlouhých fanouškovských debat ohledně startovní listiny pro XXIV. TipCars Pražský Rallysprint. Po jejím zveřejněním je jasné, že půjde o jeden z nejlépe obsazených rallysprintů v hlavním městě, i když pár zvučných jmen chybí.


Ale na druhou stranu uvítáme letošního Mistra Evropy ruského jezdce Alekseje Lukjanuka s Fordem Fiesta R5, jehož největším soupeřem bude se stejným vozem Václav Pech. V seznamu přihlášených máme absolutního mistra Slovenska – Martina Koči i Polska – Grezegora Grzyba (oba Škoda Fabia R5) a také sedmnáctiletého vítěze Petr Semeráda, letošní Rallysprint Série, který pojede s Opelem Adam R2.


Shrňme si tedy alespoň statistické údaje. Odstartovat by měl neuvěřitelný počet 21 vozů kategorie R5 (včetně VW Polo R5 - Štajf a Hyundai i20 R5 - Bisaha), k tomu se přiřadí čtyři ´wéercéčka´ (Trněný, Peták, Melichárek, Drotár) čtyři atraktivní automobily GT se zadním pohonem, ale například i devět vozů historických.


S vozy Ford Fiesta R5 pojedou Pech, Lukjanuk, Vlček, Béreš jun., Sýkora, Kukučka a Zabloudil. Na Škodu Fabia R5 sázejí tentokrát Grzyb, Koči, Pospíšilík, Kopáček, Odložilík, Trojan, Tlusťák, Gavlák, Štochl, Pokorný.


Z absolutní špičky chybí jen Dohnal, Valoušek, Tarabus, Jakeš, Černý a bohužel i mistr světa kategorie WRC2 a šetinásobný mistr republiky Jan Kopecký. Ani letos nenašel Škoda Motorsport cestu na Pražský rallysporint. Škoda, diváci by ho jistě rádi viděli.


Připomeňme tedy už jen, že v sobotu 1.12.2018 se nejprve po osmé hodině ranní začne závodit na rychlostní zkoušce Subaru Točná a po hodině desáté už se závodních aut dočkají fanoušci na TipCars okruzích na Strahově, kde se budou jezdci prohánět až do odpoledne. Pořadatelé diváky už dopředu upozorňují, aby přišli včas a dbali pokynů pořadatelů – zejména každoroční návštěvníci ale samozřejmě dobře vědí, že i když na tratích budou platit přísná bezpečnostní opatření, přijdou si na své a čeká je velká sportovní podívaná.


Karel Špaček + JL 25.11.2018

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar