Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Pražský rallysprint - Kopáček se Subaru největší showman

Pražský rallysprint přinesl nejvíce radosti příznivcům Jana Dohnala, který přivezl Ford Fiesta WRC 2017 nejvyšší specifikace a také příznivcům značky Subaru, které potěšil, stejně jako další diváky, Václav Kopáček se Subaru Impreza.

Jako jeden z mála, nebo možná dokonce jediný, společně ještě s Josefem Urbanem se Škodou 13O LR nezajímal výsledek, ale hlavně co nejvíce bavit diváky, a to se jim podařilo a patří jim za to velké poděkování. Pomalu v každé zatáčce jeli dveřmi napřed a Václav Kopáček přidával ještě nádherné piruety. Kdyby se v rally hodnotil umělecký dojem jako krasobruslení, pak by zcela jasně získal zlato. Škoda, že show a exhibice se pomalu ale jistě z rallysprintu vytrácí, a to je škoda. Co kdyby se poslední zkouška nejela na čas, ale jen na umělecký dojem.

Letos se nezačínalo na Strahově, ale dvěma průjezdy rychlostní zkouškou na Točnou. V obou byl podle očekávání nejrychlejší Jan Dohnal, poprvé před Pavlem Valouškem se Škodou Fabia R5, podruhé před Grzegorzem Grzybem se stejným automobilem, který se také usadil na druhém místě, a bylo jen otázkou, jak velkou ztrátu bude mít na Dohnala. V cílí byl rozdíl nakonec 23 sekund, když poslední zkoušku vyhrál sice Grzyb, ale asi i díky tomu, že neprojel retardér. Žádnou penalizace jsme ale nenašli. Ford Fiesta WRC 2017 zapůjčený z M-Sportu přitahoval největší pozornost a ještě než jan Dohnal dorazil ráno do servisu, tak bylo zázemí obklopeno stovkami nedočkaých diváků.Přeci jen vidět špičkovou soutěžní techniku se nepoštěstí vidět každý den.

O třetí místo se přetahoval Pavel Valoušek s Martinem Kočim, který si premiérově vyzkoušel vůz kategorie WRC, a to Škodu Fabia WRC od Karla Trněného. Přestože najel před startem pouze čtyři kilometry tak postupně zrychloval, až svoji dravost trošku přehnal, v posledních metrech závěrečné zkoušky vyjel z tratě, ztratil více než minutu a klesl z třetího místa až na 14.příčku.

Třetí místo tak získal Karel Trněný se Škodou Fabia WRC o pár sekund před Pavlem Valouškem a za ním v těsném odstupu Vojtěchem Štajfem.

Po několikaleté pause se za volant soutěžního vozu vrátil Josef Peták, tentokrát se vypůjčeným Fordem Focus WRC od Jana Dohnala a svojí jízdou plnou krásných smyků vybojoval jedenácté místo, na které se posunul ze 16.příčky v poslední zkoušce, která se jela, oproti všem předchozím, na vodě.


Za zmínku stojí i výkon Tomáše Pospíšilíka, který při druhém startu se Škodou Fabia R5 zajel na Točné desátý a devátý čas a do poslední zkoušky kolem stadionů nastupoval z jedenácté pozice. Bohužel o obrubník urazil kolo, což znamenalo propad v pořadí až na 49. místo. Ale jeho výkon je určitě příslibem do budoucna.

Pražský rallysprint proběhl letos prakticky bez problémů, až na zpoždění jednotlivých zkoušek. Pokud by k němu nedošlo, tak se odjel rallysprint na suchu a diváci by nezmokli, protože poslední okruh kolem stadionů se jel za deště.

Jedním z dlouhodobých sponzorů Pražského rallysprintu je značka Subaru a ani letos nemohla na Strahově chybět přehlídka nejnovějších modelů včele s novým Subaru Impreza, vystavené na stánku Adrie Sedlčany. I když Subaru v posledních letech vyklidilo sportovní kolbiště, tak příznivci značky nedají na kultovní Imprezu STI dopustit a také oni prezentovali své krasavce.


1.Dohnal – Ernst MichalFord Fiesta WRC00:25:03.9
2.Grzyb – PoradziszŠkoda Fabia R5+00:00:23.1
3.Trněný – DoerrŠkoda Fabia WRC+00:00:38.2
4.Valoušek – HavelkováŠkoda Fabia R5+00:00:41.3
5.Štajf – Klokočka MarekŠkoda Fabia R5+00:00:42.8
6.Melichárek J. – Melichárek EFord Fiesta RS WRC+00:00:55.0
7.Vlček – HauptvogelFord Fiesta R5+00:01:04.0
8.Trojan – SobotaŠkoda Fabia R5+00:01:09.6
9.Odložilík – TurečekFord Fiesta R5+00:01:10.6
10.Drotár – BánociŠkoda Fabia R5+00:01:18.7




J.Lasík 26.11.2017

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar