Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Pražský rallysprint - 8 WRC, 10 R5 a přímý přenos

Seznam přihlášených na XXIII. TipCars Pražský Rallysprint je nabitý známými jmény, figuruje v něm osm vozů WRC a v součtu dokonce patnáct vozů kategorií R5 a S2000. Asi největším tahákem bude Ford Fiesta WRC specifikace pro letošní mistrovství světa.

XXIII. TipCars Pražský Rallysprint začne v sobotu první rychlostní zkouškou o půl deváté ráno a už tato vložka otevře také streamový přímý přenos, který se bude vysílat z celého klání na stránkách www.prazskyrallysprint.cz Bude jej možné po registraci za malý poplatek sledovat z celé republiky i ze zahraničí a kromě záběrů z tratě se také ve studiu odehraje hned několik rozhovorů se zajímavými osobnosti české soutěžácké scény.

Startovní listina je letos opravdu nabitá. S vozy WRC několika generací se předvedou předloňský vítěz Jaroslav Melichárek (Ford Fiesta WRC), Karel Trněný (Škoda Fabia WRC)i Jan Dohnal (Ford Fiesta WRC) ale po několikaleté pauze znovu také Josef Peták (Ford Focus WRC) a premiérové i mladý slovenský jezdec Martin Koči (Škoda Fabia WRC), který loni v Praze obsadil třetí příčku. S Toyotou Corolla WRC se představí Jíří Jírovec.

Zatímco „wéercéčka“ jsou určená pro světový šampionát a u nás jsou spíše vzácností, vozy kategorií R5 a S2000 už mnoho sezón náš šampionát ovládají a středoevropští jezdci je dokážou bravurně vodit pro tratích rychlostních zkoušek. Hned tři naši jezdci se s nimi předvedou bezprostředně po svém návratu z Portugalska, kde úspěšně bojovali o přední příčky v letošní FIA European Rally Trophy. Nejlépe se dařilo Vojtěchu Štajfovi, který se stal vicemistrem tohoto šampionátu, s malým odstupem za ním se umístili také Antonín Tlusťák a Ondřej Bisaha. Skvěle si s „R-pětkou“ umí poradit úřadující mistr Slovenska Pavel Valoušek, ale také vítěz českého Poháru 2+ i nedávného Setkání mistrů Martin Vlček. Z Polska přijede tamní loňský šampión Grzegorz Grzyb, ze Slovenska mj. nestor tamní rallyscény Igor Drotár.
Se Škodou Fabia R5 pojedou Štajf, Grzyb, Trojan, Kačírek, Drotár, Pokorný a Pospíšilík, zatím co do Fordů Fiesta R5 usednou Valoušek, Vlček, Odložilík.

Z jezdců s produkční i vozy jmenujme například Václava Kopáčka se Subaru Impreza, jana Sýkoru s Mitsubishi Lancer nebo Petera Gavláka se stejným automobilem.


Přehlédnout určitě nepůjde ani přítomnost tří vozů Porsche 997 GT3 v čele s rychlíkem Petrem Nešetřilem či nádherné historické vozy Mazda RX7 (voděný Marcelem Tučkem), Mercedes Benz 190E 2.3-16 (Petr Hustý) či BMW M3 (s Lubomír Tenkl).Výčet závodníků je skutečně velmi pestrý a na Točné i Strahově (a také na streamu) jistě bude nač se v sobotu dívat.


Karel Špaček 1 JL 20.11.2017

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar