Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Pražský Rallysprint vyhrál Tomáš Kostka

Motoristickou sezonu už tradičně uzavírá Pražský rallysprint, jehož 22. ročník se uskutečnil v sobotu a Mikulášská rally ve Slušovicích, která je na programu tento víkend. Za mrazivého, ale slunečného počasí, dorazilo ke strahovským stadionům několik tisíc diváků, kteří viděli prakticky kompletní domácí špičku.

Chyběl snad jen Martin Prokop a ani letos nevyslala škodovka svého zástupce. Karel Trojan zase pronajal škodovku Martinu Hudcovi. Naopak přijel několikanásobný mistr Německa Mathias Kahle se Škodou Fabia R5, Poláci Gregorz Grzyb s Fordem Fiesta R5 a Jaroslav Szeja se Subaru Impreza a ze Slovenska bratři Melichárkové s Fordem Fiesta R5 nebo Martin Koči s Fordem Fiesta R5.

Pražský Rallysprint byl také posledním startem Václava Pecha s Porsche, ale loučení dopadlo jinak, než si sám představoval. Při druhé zkoušce byl příliš rychlý a o zídku poškodil levé kolo. Příští rok uvidíme plzeňského jezdce s Fordem Fiesta R5.

Už vloni byl nejrychlejším jezdcem Tomáš Kostka s Fordem Focus WRC, ale jen penalizace jej odsunula na třetí příčku. Letos si dal pozor a po velkém souboji s Janem Dohnalem zvítězil takřka o půl minuty před juniorským mistrem světa Martinem Kočim s Fordem Fiesta R5, zapůjčeným od Romana Odložilíka. Jan Dohnal objel po chybě spolujezdce při jedné z okruhových zkoušek o kolo méně a propadl se až na 35.příčku.


Souboj o třetí místo rozhodl ve svůj prospěch o dvě sekundy Vojtěch Štajf před Pavlem Valouškem, mistrem Slovenska. Loňští vítězové bratři Melichárové byli i letos hodně rychlí a v součtu časů jim patřilo třetí místo, ale s půlminutovou penalizací skončili na sedmém místě.

Mezi produkčními vozy byl nejrychlejší Martin Semerád s Mitsubishi Lancer před Jaroslawem Szejou se Subaru Impreza. Oba předváděli pěknou jízdu plnou atraktivních smyků, ale mezi diváky to na celé čáře vyhrál Tomáš Enge se sestrou Luckou. S otcovou Škodou 130 LR potvrdil roli showmana, jak se na poslední podnik sluší a patří.


Ačkoliv posádky startovaly v půlminutových intervalech, tak z časových důvodů musela být druhá zkouška asi po dvaceti posádkách ukončena a hned odstartována třetí. Závěr byl ovlivněn úrazem jednoho z diváků, který díky neopatrnosti spadl z ochozu stadionu, který nebyl určený jako místo pro diváky. Zásah záchranářů na místě si vynutil zrušení poslední rychlostní zkoušky a výsledky se tak započítávaly po odjetí čtyř rychlostních zkoušek.



1.Kostka – KučeraFord Focus WRC00:23:09.3
2.Koči – KostkaFord Fiesta R5+00:00:29.3
3.Štajf – JanečekŠkoda Fabia R5+ 00:00:41.7
4.Valoušek – FoltánŠkoda Fabia R5+00:00:43.6
5.Bisaha – HovorkaFord Fiesta R5+ 00:00:55.3
6.Trněný – DoerrŠkoda Fabia WRC+ 00:01:04.5
7.Melichárek J. – Melichárek E.Ford Fiesta RS WRC00:01:08.3
8.Tlusťák – VybíralŠkoda Fabia R5+ 00:01:14.1
9.Kahle – HerkommerŠkoda Fabia R5+00:01:16.1
10.Hudec – HudcováŠkoda Fabia R500:01:16.




J.Lasík 5.12.2016

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar