Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Porsche 919 Hybrid dojelo do Muzea Porsche

Ve čtvrtek 25. října dopoledne dojelo Porsche 919 Hybrid v nevšedním konvoji do Muzea Porsche. Mark Webber a Marc Lieb převezli za asistence doprovodných vozidel na základě úředního povolení dva exempláře úspěšného prototypu pro Le Mans z vývojového centra ve Weissachu do Muzea Porsche v Zuffenhausenu.

S celkovým výkonem více než 2000 k absolvovali trasu o délce 25 kilometrů z Porschestraße 911 na Porscheplatz 1 po veřejných komunikacích. Součástí uvítací akce v muzeu bylo předčítání Dietmara Wundera, který je mimo jiné hlasem Daniela Craiga alias Jamese Bonda 007. Wunder četl z knihy „Legendary – Das Porsche 919 Hybrid Projekt“, která bude vydána v prosinci.

Mark Webber (42, Austrálie) seděl za volantem vozu 919 Evo s celkovým výkonem 1160 k. Evo je vrcholnou vývojovou verzí závodního prototypu Porsche 919 Hybrid. Neel Jani s ní v dubnu 2018 překonal na okruhu Spa-Francorchamps rekordní čas z kvalifikace Formule 1 a Timo Bernhard stanovil absolutní traťový rekord na Severní smyčce Nürburgringu. Webber, devítinásobný vítěz Velkých cen Formule 1 a mistr světa ve vytrvalostních závodech z roku 2015 s vozem Porsche 919 Hybrid, k tomu řekl: „Bylo to bláznivé a fascinující řídit tuto bestii v silniční dopravě. To je typické Porsche, pustit se do něčeho tak odvážného a zároveň vše zrealizovat s naprostou kontrolou. S vozem 919 mě vzhledem k účasti v mistrovství světa vytrvalostních závodů FIA pojí velmi těsné pouto. Bylo mi ctí dovézt 919 Evo do jeho nového domova.“

Marc Lieb (38) řídil druhý vůz Porsche 919 Hybrid v konfiguraci pro mistrovství světa vytrvalostních závodů FIA (WEC). „Dnešní jízda byla pro Porsche, 919 i pro mě osobně velmi krásným zakončením jedné éry,“ neskrýval radost vítěz závodu v Le Mans a mistr světa z roku 2016 s vozem 919.

Fritz Enzinger, vedoucí LMP1, předal vozidla Achimu Stejskalovi, řediteli Muzea Porsche. „V letech 2015 až 2017 tři celková vítězství v Le Mans v řadě a celkem šest titulů mistra světa plus v roce 2018 zdařilé rekordní jízdy ve Spa a na Severní smyčce – víc už dosáhnout nelze. Děkuji představenstvu a rodinám Porsche a Piëch za jejich velkorysou podporu. Nová kniha ‚Legendary‘ a k ní nabízený svazek fotografií ještě jednou ukazují všechny zážitky a výkony týmu LMP1. To pro mě znamená velmi mnoho.“


Popis vozu bude následovat


Peugeot 29.10.2018

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar