Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Pontus Tidemand a Škoda mistry světa WRC2

Posádka týmu ŠKODA Motorsport Pontus Tidemand/Jonas Andersson (S/S) na německé ADAC Rallye Deutschland vybojovala potřebné body pro předčasný zisk titulu mistra světa v kategorii WRC 2. V kategorii WRC2 dojelí třetí a to jim k titulu stačilo.

Jejich týmoví kolegové Jan Kopecký/Pavel Dresler (CZ/CZ) skončili po defektu na druhém místě. Také tým ŠKODA Motorsport získal tři závody před koncem sezóny titul v klasifikaci konstruktérů.

Již na první rychlostní zkoušce, která se jela ve čtvrtek večer v Saarbrückenu, přepsal český šampion Jan Kopecký historii: zkoušku vyhrál a bylo to vůbec poprvé, kdy vedl vůz kategorie WRC 2 i celkové pořadí pořadí podniku mistrovství světa. Během pátku si Kopecký v kategorii WRC 2 udržel vedení s náskokem 5,8 sekundy na druhého Pontuse Tidemanda.
První etapa se jela na rychlých a úzkých asfaltových tratích, stejně jako na náročných malých cestách s bezpočtem ostrých zatáček ve vinicích kolem řeky Mosely. Během ranních jízd panovaly na trati kvůli slabému dešti nepředvídatelné podmínky, vycházející ze střídání suchých a vlhkých úseků trati. „Myslel jsem, že na trati bude více mokrých úseků, a tak jsem zvolil měkké pneumatiky, což možná nebyla nejlepší volba,“ řekl Jan Kopecký, který byl po pěti rychlostních zkouškách ve vedení o 5,9 sekundy před Pontusem Tidemandem. „Na poslední zkoušce jsem přejel odbočku, ale kromě toho jsem neměl žádné potíže,“ řekl Tidemand.

Po polední přestávce začalo před druhými jízdami hustě pršet. Po opatrnějším přístupu během první odpolední zkoušky mezi vinicemi zajel Tidemand na další zkoušce nejrychlejší čas, díky kterému si upevnil druhou pozici. I přesto, že Jana Kopeckého postihl mírný defekt, pilot vozu ŠKODA FABIA R5 udržel své vedení až do konce páteční etapy.


Obě tovární posádky během druhého dne ztratily své dvojité vedení na Německé rally, když je postihl na nejdelší rychlostní zkoušce dne, známé Panzerplatte, defekt. Jana Kopeckého posunul na druhou a Pontuse Tidemanda na třetí příčku.

Po intenzivním dešti během pátečního dne vítalo posádky na nejtěžší etapě modré nebe a slunečné počasí. Známý vojenský prostor Baumholder pro ně připravil obtížné úseky s betonovým povrchem, které jsou obvykle používány pro tanky. Nejnáročnějšími zkouškami sobotního dne byly dva průjezdy 42kilometrové tratě na známé Panzerplatte.
Zatímco posádka Jan Kopecký/Pavel Dresler (CZ/CZ) zajela první jízdu bez problému, týmoví kolegové Pontus Tidemand/Jonas Andersson (S/S) měli potíže. V poslední čtvrtině 42 kilometrů dlouhé rychlostní je zpomalil defekt pneumatiky. „Opravdu jsem nic netrefil, ale pravá zadní pneumatika ušla a dojeli jsme na ráfku, což poškodilo karoserii vozu,“ komentoval Tidemand. Rychlostní zkoušku absolvoval se ztrátou 50 sekund, kvůli čemuž klesl ve své kategorii z druhého na třetí místo. Také jeho hlavní rival Teemu Suninen zaznamenal defekt a ztratil při něm více než dvě a půl minuty.

Během druhého průjezdu zkoušky Panzerplatte postihl defekt také Jana Kopeckého a Pavla Dreslera. Ti ale stihli kolo vyměnit během rekordního času a za minutu a půl pokračovali v jízdě. „Brzdil jsem do zatáčky a v té následující jsem měl levou přední pneumatiku prázdnou. Museli jsme zastavit a vyměnit ji,“ komentoval český šampión.
Poslední den se rally přesunula do okolí jezera Bostal v Sársku, kde na posádky čekaly čtyři velmi rychlé zkoušky.

Jan Kopecký s Pavlem Dreslerem si rychlou a vyrovnanou jízdou zajistili druhé místo v kategorii WRC 2. Možné vítězství se ale rozplynulo potom, co je v sobotu postihl defekt. „To je rally – od toho okamžiku jsme se zaměřili na udržení druhého místa a zbytek rally jsme pojali jako trénink na Barum Rally,“ řekl v cíli úřadující český šampión.
Švédská posádka Pontus Tidemand a Jonas Andersson měla jiný úkol: „Po sobotním defektu jsme se ocitli v pořadí opuštěni, Jan byl o velký kus před námi a přitom jsme měli komfortní náskok před čtvrtým v pořadí kategorie WRC 2. Proto jsem se během třetího dne snažil pouze dovézt vůz do cíle,“ komentoval v cíli své účinkování Pontus Tidemand. Po čtyřech vítězstvích (Švédsko, Mexiko, Argentina a Portugalsko) a druhém místě v Polsku tři závody před koncem sezóny získala jezdecký titul kategorie WRC 2.



Celkové pořadí Německé rally (WRC 2)

1.Camilli - VeillasFord Fiesta R5 3:08.16,0
2.Kopecký - DreslerŠKODA FABIA R5+48,1
3.Tidemand - AnderssonŠKODA FABIA R5+1.50,7
4.Gilbert - JamoulŠKODA FABIA R5+3.03,4
5.Loubet - LandaisFord Fiesta R5+3.48,9
6.Tempestini - BernacchiniCitroën DS3 R5+3.50,8




Průběžné výsledky WRC 2


1. Pontus Tidemand (S), ŠKODA, 133
2. Eric Camilli (F), Ford, 77
3. Ole Christian Veiby (N), ŠKODA, 68
4. Jan Kopecký (CZ), ŠKODA, 67
5. Teemu Suninen (FIN), Ford, 60


Škoda 21.8.2017

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar