Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Peugeot Rally Cup po Šumavě míří do Krumlova

Už devětačtyřicátým ročníkem pokračuje o víkendu Rallye Český Krumlov. Nádherná jihočeská soutěž se vrací do tradičního květnového termínu. V loňské sezóně se kvůli omezením přesunula až na samotný závěr sezóny. Součástí podniku je mimo jiné Evropská trofej a startovní listina čítá téměř sto přihlášených posádek.

Šumava pro Tarabuse

Na 56. Rallye Šumava Klatovy vyrazilo osm posádek a od prvního kilometru potvrdila roli favoritů zkušená dvojice Tarabus - Trunkát. Nicméně velkým překvapením bylo vystoupení domácího Jakuba Talaše, který dovezl rodinnou dvěstěosmičku na druhé místo v cupu. Třetí pozice v cíli patřila posádce Brož – Navrátil.


Jaromír Tarabus se do průběžného vedení v cupu dostal už na prvním testu a brzy vedl i v hodnocení dvoukolek. V této kategorii nadělil druhému Fránovi bezmála tři minuty. Velké a vyrovnané souboje sváděl i s Honzou Dohnalem. V absolutním pořadí dokončila posádka Tarabus – Trunkát na skvělém 14. místě. „Myslel jsem si, že budeme ze začátku trochu tápat, protože jsme na Šumavě několik let nestartovali a většina tratí pro nás byla nová. Pochopitelně jsem ale v hloubi duše doufal, že budeme rychlí. To jsme nakonec i byli, i když mě překvapila obtížnost šumavských erzet, především úzké pasáže a šotolina. Většinu testů jsme neznali, takže to pro nás byla velmi náročná soutěž. Náročná, ale krásná,“ prozradil v cíli Jaromír Tarabus.


Velmi rychlé časy zajížděl se starším Peugeotem 208 R2 mladý Jakub Talaš. Bratr Jana Talaše startoval s tímto vozem teprve počtvrté, ale nechal za sebou hodně zkušenějších jezdců. Zúročil tak nejen své dovednosti z motokárových závodů, ale také cenné rady svého bratra. Posádka Talaš – Kalkus dojela v cupu na druhém místě, ve dvoukolkách skončili třetí. „Mně se splnil velký sen. Díky moc bráchovi, že mi půjčil auto a mohl jsem se porovnat s ostatními. Je to skvělý pocit a nová motivace v mé kariéře. V motokárách se už nějakou dobu držíme poměrně vysoko, takže rallye je další výzva, kterou si fakt užívám. Zatím jsem toho moc neodjel, takže o to cennější náš výsledek na domácím podniku je. A je to ještě umocněné pátým místem Honzy v absolutním pořadí. A co mě fakt chytlo u srdíčka, byla gratulace od Míry Tarabuse. Toho si nesmírně vážím,“ poznamenal Jakub Talaš.

Třetí místo v cupu obsadil Dominik Brož s Jakubem Navrátilem v roli navigátora. „Šumavu jsme si jeli hlavně užít, protože ještě nevíme, co všechno letos pojedeme. Těšil jsem se hlavně na šotolinové úseky, na kterých jsme se vyřádili, ale bavili jsme se na všech erzetách. Jinak musím pogratulovat oběma bratrům Talašům, Šumavu zajeli parádně,“ komentoval průběh soutěže Dominik Brož.



V Krumlově opět tarabus?

Poprvé v historii Peugeot Rally Cupu přesahuje počet vozů Peugeot 208 v provedení Rally4 původní specifikaci R2, a to v poměru 4:1. Největším favoritem bude pochopitelně Jaromír Tarabus, který společně s Danielem Trunkátem zvítězil na Šumavě. „Krumlovská rallye je vždy nádherná, ale velmi těžká. Můžeme se těšit na hodně horizontů, slepých zatáček a úzkých rychlých úseků v čele s legendárními Malonty. Poměrně dlouho jsem tady nestartoval, delší absence nám možná ubere něco na rychlosti, ale to uvidíme až na místě. Docela by mě zajímalo, jaké to bylo loni na podzim, vzhledem k tomu, že Krumlov máme všichni spojený s květnovým termínem. Doufám, že se nám bude dařit a věřím, že budeme zajíždět rychlé časy.“

Letos poprvé se v rámci cupu představí posádka David Štefan – Ondřej Vichtora. Tato dvojice se letos objeví pouze na několika domácích podnicích, protože se soustředí především na zahraniční starty. „Letos jedeme Evropskou trofej, do které ale patří i Rallye Český Krumlov. Tím pádem jsme se přihlásili i do cupu. Jihočeskou soutěž považuji za jednu z nejtěžších v celém seriálu ERT. Už jsem tady startoval, ale je to poměrně dlouho, takže mám jen malé představy o zdejších tratích. Pochopitelně nám půjde především o body do Evropské trofeje a jsem upřímně zvědavý na porovnání s Mírou Tarabusem.“


Marco Venturini, ředitel značky Peugeot v ČR: „Stejně jako rallyová sezóna jsou teď v plném proudu i naše aktivity spojené s prodejem sériových vozů. Dnes uvádíme na trh nový Peugeot 308 SW a krátce poté spouštíme největší marketingovou akci pro zákazníky, Peugeot Emotion Day. Příznivci naší značky se teď tedy setkají s našimi závodními i sériovými auty na mnoha různých místech. Chtěl bych tímto naše fanoušky pozvat, aby se na ta rallyová přišli podívat na Krumlov a ta sériová si přišli vyzkoušet na Peugeot Emotion Day.“



Peugeot 19.5.2022

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar