Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Peugeot Rally Cup bude ještě atraktivnější

Více než stoletá historie automobilů značky Peugeot je spojena s motoristickým sportem a Peugeot ČR, jako jediná firma se už několik let aktivně podílí na českém automobilovém sportu. Ať vyhledáváním nových talentů nebo pohárem Peugeot, který by měl letos nabídnout ještě atraktivnější formu závodění.

Pohár pokračuje druhým ročníkem nesoucím jméno PEUGEOT RALLY CUP CZECH REPUBLIC a v tuto chvíli je přihlášeno osm posádek a zástupce promotéra Stanislav Kafka, že ještě další přibydou. A to je jedině dobře, protože Peugeotů 208 R2 je u nás dostatek.

Premiérový ročník, po vzoru francouzského 208 Rally Cupu, probíhal na pěti soutěžích Mistrovství ČR v rallye. V každé soutěži startovaly asi čtyři posádky, což je určitý paradox, neboť v rallye se jich objevovalo i čtrnáct. Na závěr roku jich bylo v poháru klasifikováno sedm.

Trojici úspěšných pilotů dominoval Filip Mareš, který zvítězil nejen v poháru Peugeot Total Rally Cup, ale stal se i nejrychlejším českým závodníkem v kategorii dvoukolek a uspěl také v rámci evropského poháru ERC Junior U27 (třetí místo). Filip Mareš a Jan Hloušek přestoupili do prestižní kategorie vozů specifikace R5.

„První ročník poháru byl úspěšný. Podařilo se nám zajistit, aby značka Peugeot byla v české rallye patřičně vidět. Posádky, které jsme loni za jejich výkony odměnili vítěznými trofejemi i finančními prémiemi, zřejmě budeme potkávat na rallyových tratích i nadále, a to ve vozech vyšších tříd, což je příznivé. Souboj Mareš versus Wagner byl napínavý až do posledních metrů poslední soutěže. Mám radost, že Peugeot Cup poběží dál, i když jednání o nové podobě nebyla jednoduchá,“ říká Marco Venturini, ředitel značky Peugeot v ČR.
Nový ročník, který odstartuje 20. dubna 2018 na Rallye Šumava Klatovy, nemá pouze nové jméno, ale i nového promotéra. V letošní sezoně se této funkce ujal AUTOKLUB ČR. Právě AUTOKLUB je dlouhodobým partnerem Peugeotu v ČR i v jiných projektech, jejichž cílem je podpora mladých jezdců, jako například Autoklub Peugeot Rally Talent.

Tiskové konference se představila i posádka René Dohnal a Roman Švec, která má s pohárem již zkušenosti a letos patří mezi favority. „Zatím tady byl Opel Adam Cup a Renault Clio Cup, a jsem rád, že Peugeot Cup pokračuje a hlavně za jiných podmínek než dosud. Myslím, že by změna mohla přilákat další posádky, kterých je u nás poměrně dost. S Peugeotem 208 R2 se závodí hezky, auto je jako celek navržené dobře. Nejvíce bych ale vyzdvihl asi sekvenční převodovku. Výhodou je, že při poškození karosérie lze používat sériové díly, čímž se závodění zlevňuje. Jedeme v týmu Lubomíra Minaříka, protože nemáme jinou možnost.

PEUGEOT RALLY CUP 2018 je opět vypsán v rámci Mistrovství ČR v rallye ve třídě 6, pro jezdce s vozy Peugeot 208 R2. Podmínkou je použití jednotných pneumatik značky PIRELLI. Peugeot 208 R2 je ve své kategorii nejprodávanějším vozem na světě. Pro mladé jezdce je tento vůz ideálním nářadím na sbírání zkušeností v jedné z nejnáročnějších motoristických disciplín.

Hlavním přínosem pro účastníky Peugeot Rally Cupu je vyplácení peněžních prémií, což je v českém motorsportu ojedinělý prvek. Tato podpora ve finančně náročném sportu může posádkám usnadnit absolvování sezóny i posun do dalších soutěží. Finanční odměny v rámci Peugeot Rally Cupu budou vypláceny posádkám, které se umístí na předních příčkách v jednotlivých závodech i v celkovém hodnocení. Pro zvýšení atraktivity závodů budou vyplácené odměny rozdělovány nejen za umístění v poháru, ale také za umístění ve třídě 6 v rámci MČR v rallye.

V každé z pěti soutěží zařazených do MČR v rallye 2018, může být vyplaceno až 44 000 Kč a to dle následujících pravidel:


Umístění v poháru Peugeot Rally Cup CZ:

1.místo 18 000 Kč
2.místo 12 000 Kč
3.místo 8 000 Kč


Umístění ve třídě 6 MČR v rallye:

1.místo 3 000 Kč
2.místo 2 000 Kč
3.místo 1 000 Kč

Na konci sezóny může až pět posádek přihlášených do cupu získat lákavé finanční prémie za jejich celosezónní výkony s vozy Peugeot 208 R2:



Umístění v poháru Peugeot Rally Cup CZ:

1.místo 90 000 Kč
2.místo 70 000 Kč
3.místo 50 000 Kč
4.místo 20 000 Kč

Umístění ve třídě 6 MČR

1.místo 15 000 Kč
2.místo 10 000 Kč
3.místo 5 000 Kč

Celkový rozpočet na odměny pro účastníky Peugeot Rally Cupu tak dosahuje v letošním roce 490 000 Kč.

Příznivou změnou pro účastníky poháru je snížení vkladu do seriálu oproti loňskému roku a to na 15 000 Kč. Dalším přínosem by mělo být podstatné zjednodušení celého systému organizace poháru.


Marco Venturini: „Peugeot Rally Cup je pro nás velký závazek – vůči účastníkům, kteří očekávají naši podporu, vůči divákům a fanouškům rallye, kteří by ani letos neměli být ochuzeni o napínavé souboje v rámci třídy 6, vůči našim klientům, kterým vozem Peugeot 208 R2 demonstrujeme naše technologie a know-how, i vůči partnerům, jejichž image se snažíme úspěchy v motorsportu posilovat. Ovšem je to také příležitost. Pro nás, i pro účastníku poháru. A já doufám, že ji využijí a do našeho poháru se přihlásí!“
Stanislav Kafka (AČR): „Autoklub České republiky spolupracuje aktivně se značkou Peugeot na výchově mladých talentů už bezmála tři roky. Proto byla spolupráce na novém ročníku Peugeot Rally Cupu logickým vyústěním naší další spolupráce. Doufáme, že se nový ročník prestižního pohárového závodění s vozy Peugeot 208 R2 stane ozdobou naší rallyové scény.“


PEUGEOT TOTAL RALLY CUP 2018
20. – 21.4.Rallye Šumava Klatovy
18. – 19.5.Rallye Český Krumlov
15. – 16.6.AgotecPetronasRally Hustopeče
30.6. – 1.7.Rally Bohemia Mladá Boleslav
24. – 26.8.Barum Czech rally Zlín




PR + JL 5.4.2018

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar