Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Peugeot Cup na Valašsku vyhrál René Dohnal

Úvodní podnik PEUGEOT RALLY CUPu se nesl v duchu vyrovnaných soubojů. Začátek vyšel nejlépe posádce Kornhefr - Triner, ale brzy se před ni dostali Matěj Kamenec navigovaný Janem Houštěm. Kamenec si postupně vybudoval zhruba půlminutový náskok, ale v předposledním testu havaroval a z vítězství se mohli radovat René Dohnal a Roman Švec.

Soutěž rozjel nejlépe Jan Kornhefr a bylo vidět, že si na „dvěstěosmičku“ rychle zvyká. René Dohnal a Matěj Kamenec mu byli v patách a za první trojicí se držel Gargulák, Pohlídal a Vaňhara. Po druhé RZ byl v čele Matěj Kamenec, zatímco René Dohnal bojoval s Honzou Kornhefrem o druhou příčku, než Kornhefr dostal penalizaci za kontakt s retardérem. V závěru první etapy se tak před něho dostal ještě Petr Gargulák, kterého však před první nedělní zkouškou zradila technika.

Do závěrečné etapy vyrazil nejlépe Matěj Kamenec, za kterým se držel René Dohnal. Kornhefr se po defektu propadl na pátou příčku. Na třetí místo se nenápadně posunul další z nováčků – Jirka Pohlídal. O známém rčení, že rallye nic neodpouští, se v předposledním testu přesvědčil Matěj Kamenec. Drobná chyba skončila zakopnutím o břeh a kotrmelcem. Pro první příděl bodů za vítězství v Peugeot Cupu i ve dvoukolkách si dojeli René Dohnal s Romanem Švecem. Druzí v cíli byli Jiří Pohlídal s Davidem Uhříčkem, třetí dokončili Michal Vaňhara s Jakubem Navrátilem.

„V úvodní sekci jsem špatně zvolil gumy, po servisu to bylo podstatně lepší, ale Matěj zajel skvěle Lešnou a vytvořil si náskok. Řekl jsem si, že nebudu zbytečně riskovat, držel jsem rychlé, ale bezpečné tempo. Druhý den se jela mimo jiné Bystřička, na kterou nemám dobré vzpomínky, takže jsem ji chtěl víceméně prodat. Paradoxně hned asi půl kilometru po startu přišla největší krize za celý závod. Chytil jsem hranu asfaltu a dostal hodiny. A pak ještě na štěrku. Byla to prostě třináctá erzeta, asi budu pověrčivý, poznamenal René Dohnal a dodává: „Když jsem viděl Matěje mimo trať, soustředil jsem se hlavně na dojezd. První místo je fantastické, takový vstup do sezóny jsem ani nečekal. Matěje mi je líto, jel neskutečně a vítezství by si zasloužil. Bohužel taková je rallye, tentokrát vyšel černý Petr na něho.

„Pro mě to byly úplně první kilometry s Peugeotem, takže jsem vůbec netušil, co nás čeká. Valašku jsme tím pádem brali jako seznamovací test. Auto je úžasné a perfektně připravené. Já se s ním musím pochopitelně naučit, dělal jsem chybičky a nemohl se dostat do tempa. Ale jinak to bylo super, konečně si mám s kým zazávodit a druhé místo je mnohem víc, než jsem čekal. Těším se na další ostré kilometry s Peugeotem,“ radoval se z druhého místa Jiří Pohlídal.

„Co se dá říci, jsem z toho zklamaný. Jeli jsme celou soutěž bez větších problémů. Na předposlední Bystřičce bylo v několika místech vytaháno hodně štěrku. V jedné rychlejší levé zatáčce jsem šel o chvíli déle na brzdy a dostal se z čisté stopy. Pak už se s tím nedalo nic dělat. Zadek auta zakopl o břeh a šli jsme přes střechu. Bohužel to může ovlivnit celou sezónu,“ komentoval odstoupení Matěj Kamenec.



PR 1.4.2019

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar