Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Petr Šimurda s autem Václava Fejfara vyráží na Evropu

Dvojzávodem v Pobaltí zahájí nezvykle pozdě Mistrovství Evropy v autokrosu. První závod se uskuteční od pátku 25. 6. do neděle 27.6. v lotyšské Bausce a následující víkend se bude závodit v Litvě ve Vilkyciai.

Na start se chystá také tým Václava Fejfara, když do ex-mistrovské fábie s novým designem usedne špičkový soutěžní a autokrosový jezdec Petr Šimurda. Jeden okruh na závodišti Musa měří 940 metrů a poprvé se zde Evropa jela v roce 1990. Podle posledních informací je přihlášeno 67 jezdců v rámci ME a dalších dvaadvacet závodníků v National Cupu. Václav Fejfar odjíždí po více jak dvaceti startech tentokrát do Bausky „nezávodit“, jeho speciál pro Super Buggy se stále připravuje. Cítíš se jako manažér?

„To rozhodně ne, spíš jako poradce. Budu rád, když moje zkušenosti a znalosti evropských tratí Petrovi pomůžou ke kvalitním výsledkům. O jeho jezdeckých schopnostech nepochybuji. Má cit pro auto, věřím, že i technika je připravena dobře, aby mohl konkurovat těm nejlepším.“


Petře, máte poměrně velké zkušenosti, především z rally i autokrosu, přesto to bude Vaše evropská autokrosová premiéra.


Na závody se samozřejmě moc těším, ale zároveň mám velký respekt, protože jízdu tzv v chumlu“ jsem zase tak mockrát neabsolvoval.


Jaké máte očekávání, v divizi Touring Autocross je přihlášeno čtrnáct jezdců.

Nad tím jsem zatím moc nepřemýšlel. Teprve po prvních rozjížďkách v Bausce budu znát svoje ambice.


Absolvoval jste krátký test, jak jste spokojen s autem?

Auto mě baví, je předvídatelné, není zákeřné, špičkově připravené. Celý tým pracoval naplno. Moc klukům děkuji. V porovnání s mojí elerou je obrovský rozdíl ve výkonu motoru.


Máte z něčeho obavy?


„Nevím, snad abych auto nerozbil...“

Petr Šimurda startoval od roku 2006 doposud ve více jak šedesáti automobilových rallye a vyhrál v absolutním pořadí Podbrdskou rallye legend 2012 a Historic rallye Kramolín v roce 2017 se Škodou 130 LR.
Na startu letošní evropské premiéry nebudou v Lotyšsku chybět z Jičínska ani Pavel Vávra, Jakub Novotný, Ondřej Medlík a Filip Hartman. Jiří Hartman je po předzávodních testech s připraveností závodního speciálu Buggy 1600 optimistický a věří v úspěšný výsledek syna Filipa.


Většina týmů zůstane po závodech v Pobaltí, neboť se v týdnu pouze přesune z Lotyšska do Litvy na druhý závod Mistrovství Evropy. A poté hned následující víkend odstartují autokrosaři v Nové Pace do závodu MM ČR.

Pavel Vydra
23.6.2021

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar