Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Petr Semerád má talent od boha

Petr Semerád letos se spolujezdcem Jiřím Hlávkou vybojoval celkové vítězství v šampionátu jednodenních rally - Rallysprint série. Odměnou za to, co v sezóně dokázal, byl jeho start na Setkání mistrů se špičkovou Škodou Fabia R5. A opět jen dokázal, že je v současné době náš největší talent.

Petr Semerád začínal s řízením závodního vozu právě na Autodromu v Sosnové, kde se XVII. Global Assistance Setkání mistrů odehrávalo, a proto nemohlo být pro premiérový start s vozem R5 vybráno příhodnější místo. Petr Semerád, který si v sobotních volných trénincích poprvé vyzkoušel novou Škodu Fabia R5. Během nedělních měřených jízd zajížděl nejrychlejší časy a probojoval se postupně až do finálové jízdy proti Filipu Marešovi se stejným vozem.

Finálová jízda, která se jela na dvě kola, přinesla opravdu dramatický souboj až do úplného závěru, a velmi těsný výsledek v cíli. Petr Semerád nakonec skončil o pár desetin za Filipem Marešem, přesto jeho druhé místo přítomné diváky a odborné i laické příznivce motorsportu nadchlo, protože při své premiéře s tímto vozem dokázal podat obdivuhodný výkon a porazit mnoho zkušenějších soupeřů.

Petr Semerád: „Předně chci všem, kteří mi během celé sezony, a i během závodu, pomáhali, moc poděkovat. Hlavně tátovi, Ctiradovi Hájkovi, bráchovi Martinovi a samozřejmě Jirkovi Hlávkovi. Do Sosnové na Setkání mistrů jsme mohli přijet se Škodou Fabia R5 MM Rally Teamu také díky velké podpoře Pavla Dušánka z Autodromu Sosnová. Moc si toho vážím. Byla to pro mě skutečná odměna a předčasný vánoční dárek. V MM Rally Teamu auto perfektně připravili a celý tým se mi profesionálně věnoval a pomáhal. Je to skvělá parta. Mě pak potěšilo, že za mnou přišel týmový kolega Grzegorz Grzyb konzultovat, jak se dá kde v Sosnové jet, a jaká je nejlepší stopa. Bylo příjemné slyšet tolik podpory a rad od mnoha lidí a závodníků, jako třeba Tomáš Enge, Vašek Pech, Honza Černý a další..


Jízdu s tímhle neskutečným autem jsem si od prvních metrů užíval a už teď vím, že by se mi to s Fabií R5 určitě líbilo i v budoucnosti. Je k tomu ale ještě hodně dlouhá cesta. Dařilo se mi během měřených jízd průběžně zajíždět nejrychlejší časy a těšil jsem se až do finále. Pro finálovou jízdu jsem se rozhodl, že zkusíme obout nejtvrdší směs a proto jsme pneumatiky nahřívali až do poslední možné chvíle. Mrzuté bylo, že jsem díky tomu na start finále přijel asi o dvě minuty později než Filip, který tam na mne musel čekat. Nakonec se ukázalo, že to nebyla lepší volba, než jeho měkká směs, a Filip byl přeci jen o fous rychlejší. Gratuluji Filipovi Marešovi a jeho týmu k vítězství, odjeli pěkný závod.“


Ctirad Hájek: „Petr podal mazácký výkon. V sobotu si poprvé sedl do R5 a trvalo mu jen pár kol na to, aby s autem jel moc pěkně a rychle. Je to přirozený talent a je to radost jej sledovat. Všechny pokyny, které od týmu dostal, tak splnil, a čistou a přesnou jízdou se dostal až do finále. Samotné finále bylo drama do posledních metrů a bylo to hodně emotivní. Víc už to nemá smysl rozebírat. Máme z výsledku všichni velkou radost. Teď musíme makat, abychom zajistili program na příští rok.“



PE 14.11.2018

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar